10 Milyon engelli çözüm bekliyor

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, yaklaşık 10 milyon engellinin bulunduğu Türkiye'de kamu ve özel sektörde engelli istihdam oranının en az yüzde 5 olması için yasa değişikliği teklifini Meclis'e sundu.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, yaklaşık 10 milyon engellinin bulunduğu Türkiye'de kamu ve özel sektörde engelli istihdam oranının en az yüzde 5 olması için yasa değişikliği teklifini Meclis'e sundu.
Ayrıca engellilerin karşılaştığı sorunların saptanması ve çözüm üretilmesi için Meclis Araştırması açılmasını isteyen Barut, "Sosyal devlet anlayışının gereğinden birisi, engellilerimizin lehine önlemler almak ve onların toplumla bütünleşmelerini sağlamaktır. Engelli bireylerin toplumdan izole ve kimseye yük olmadan, insan onuruna yakışır bir şekilde bağımsız olarak hayatlarını idame ettirebilmelerini sağlamanın en önemli yolu da onları sosyal hayata ve çalışma yaşamına dahil etmekten geçmektedir" dedi.

İKİ AYRI YASA TEKLİFİ SUNDU

Kamuda ve özel sektörde engelli istihdam oranının en az yüzde 5 olması için 4857 Sayılı İş Kanunu ile 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'ni TBMM Başkanlığı'na sunan Ayhan Barut, "Türkiye'de 10 milyona yakın engelli yurttaşımız bulunuyor. Unutulmamalıdır ki herkes aynı zamanda engelli adayıdır. Türkiye Cumhuriyeti'nin sosyal bir hukuk devleti olduğu unutulmadan, toplumda engelli yurttaşlarımız konusunda duyarlılık ve farkındalık oluşturmak zorunluluktur" diye konuştu.

"ENGELLİLERİN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULALIM"

Engellilerin günlük yaşamda karşılaştığı sorunların tespiti ve çözümü için de Meclis Araştırma Önergesi de hazırlayan Ayhan Barut, "Maalesef oplumsal düzeyde engelli yurttaşlarımızın hala sorunları bulunmaktadır. Bu sorunlarından birisi de istihdam meselesidir. Sosyal devlet anlayışının gereğinden birisi, engellilerimizin lehine önlemler almak ve onların toplumla bütünleşmelerini sağlamaktır. Onların toplumdan izole ve kimseye yük olmadan, insan onuruna yakışır bir şekilde bağımsız olarak hayatlarını idame ettirebilmelerini sağlamanın en önemli yolu da onları çalışma yaşamına dahil etmekten geçmektedir. Bu sebeple engelli vatandaşların çalışma hayatına katılmaları ve istihdam olanaklarının artırılması hayati derecede önem taşımaktadır" diye konuştu.

"DESTEK İSTİYORUZ"

Çalışma hayatının içerisinde engellilerin istihdamıyla ilgili sorunlara dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülkemizde kamu ve özel sektörde çalışan personelin belirli oranda engelli personel çalıştırma zorunluluğu bulunsa da birçok işyeri bu kontenjanı doldurmamaktadır. Bu durum sağlık, sosyal, kültürel ve ekonomik problemlerle boğuşan engelli yurttaşlarımızı daha da mağdur etmektedir. Yasa teklifimiz ile engelli bireylerimizi kimseye yük ve muhtaç olmadan sosyal hayata dahil ederek özel sektörde engelli istihdam oranının en az yüzde 5 oranına çıkarılması amaçlanmıştır.  Kamu ve özel sektörde engelli istihdamıyla ilgili sorunların tam anlamıyla tespit edilmesi, sorunu aşmak için gerekli önlemlerin alınması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını da istiyoruz. Verdiğimiz yasa değişikliği teklifine ve Meclis Araştırması Önergesi'ne herkesin destek vermesini bekliyoruz." 
 

Ayhan Barut