748 bin 437 eve icra memuru gidiyor

Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışı değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; 'Geçtiğimiz yıl Aralık ayında, gündeme getirdiğimiz, banka borçlarındaki olumsuz gelişme öngörüsü maalesef gerçekleşmeye başladı' dedi.

Tüketiciler Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, ‘’Bu yılın ocak-mayıs döneminde bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen tüketici sayısı yüzde 82 oranında artarak, 748.437 oldu’’ dedi.

Deniz, yazılı açıklamasında, Tüketici Birliği Federasyonu olarak geçtiğimiz Aralık ayında, tüketicilerin kredi kartı ve bireysel kredi borçları konusundaki analizini kamuoyu ile paylaşmış ve milyonlarca tüketicinin banka borçlarının tehlikeli bir yükseliş içinde olacağı öngörüsünde bulunduklarını anımsattı.

Deniz, ‘’Tüketici Birliği Federasyonu’nun bu öngörüsü ilerleyen aylarda gerçekleşmeye başlamış, yapılan uyarıya karşın önlem alınmaması nedeniyle tüketicilerin banka borçları kontrol edilemez noktaya ulaşmış bulunmaktadır’’ ifadelerini kullandı. Deniz, şunları kaydetti:

‘’Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre; Mayıs 2022 dönemine ilişkin bir ay içinde 167.403 tüketici bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşmüş bulunmaktadır. Bu rakam bir önceki ay olan Nisan 2022’ye göre, yüzde 5.33’lük artışa işaret etmektedir.

Ocak-Mayıs 2021 döneminde, bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen tüketici sayısı 409.000 iken, bu yılın aynı döneminde bu sayı yüzde 82 oranında artarak, 748.437 oldu.

Tüketici Birliği Federasyonu’nun gözlem ve analizlerine göre; bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe düşen tüketici sayısı, buzdağının görünen kısmıdır. Halen milyonlarca kredi kartı için asgari tutar ödenerek, yasal takibe düşmeme mücadelesi verilmekte.

Ancak bir yandan gıda, enerji, ulaşım kalemlerinde durdurulamayan fiyat artışları, öte yandan kredi kartlarında asgari ödeme oranlarının arttırılmış olması nedeniyle limitleri zorlanan kredi kart borçlarının çevrilebilirliği hızla ortadan kalkmakta. Yüksek olasılıkla önümüzdeki birkaç ay içinde banka borçları nedeniyle yasal takibe düşen tüketici sayısı milyonlarla ifade edilecek.

Yasal takip 180 gün olarak uygulanmalı

Anımsanacağı üzere, COVID-19 nedeniyle kapanmaların yaşandığı dönemde, banka borçlarının yasal takip süresi, geçici olarak 90 günden 180 güne çıkarılmış, böylelikle milyonlarca tüketicinin banka borçları nedeniyle icra takibine uğramalarının önüne geçilmiş ve ekonomideki akışkanlığın devamı sağlanmıştı.

Eylül 2021’den bu yana Türkiye ekonomisinde yaşanan olumsuzluklar, tam kapanma dönemlerine nazaran daha derin ve yaygın durumda. Ülke ekonomisinin içinde bulunduğu bu olağanüstü dönemde, daha önce uygulanmış ve olumlu sonuçları görülmüş olan bu önlemin yaşama geçirilerek, banka borçları nedeniyle yasal takip süresi, Haziran 2023 tarihine kadar 90 gün yerine, 180 gün olarak uygulanmalı.

Böylelikle milyonlarca tüketicinin ekonominin dışına çıkması önlenecek, milyonlarca icra dosyası ile toplumsal barışın tehdit altında olmasının önüne geçilecektir.

 

tüketici icra