Adana Eczacı Odası'ndan nöbetçi eczane yanıtı

24 Kasım tarihli gazetemizde ''Nöbetçi eczanelerin çizelge karmaşası'' haberimize Adana Eczacı Odası Başkanlığı'ndan yanıt geldi. Açıklamada, ''Adana Eczacı Odası olarak, halkımızın nöbetçi eczanelere ihtiyacı olduğu zamanda en kısa ve en kolay şekilde ulaşması için yoğun çaba sarf etmekteyiz'' denildi.

24 Kasım tarihli gazetemizde ‘’Nöbetçi eczanelerin çizelge karmaşası’’ haberimize Adana Eczacı Odası Başkanlığı’ndan yanıt geldi. Açıklamada, ‘’Adana Eczacı Odası olarak, halkımızın nöbetçi eczanelere ihtiyacı olduğu zamanda en kısa ve en kolay şekilde ulaşması için yoğun çaba sarf etmekteyiz’’ denildi.
Bu arada cevap hakkında yer alan ‘’Odamıza olan ön yargılı tavrınızı ve yazılarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ediyor, bizlerle görüşmeden görüşmüş gibi haber yaparak bizim ağzımızdan cevap verilmiş gibi yapmanızı da kesinlikle kabul etmiyoruz’’ ifadesini asıl biz kabul etmiyoruz.
Öncelikle şunu belirteyim biz gazeteciyiz. Yıllardır işin mutfağında yer aldık. Hiç kimseye ön yargılı tavrımız ve yazılarımız kesinlikle olamaz. Haber dikkatli okunsaydı sizlerle görüşmeden görüşmüş gibi haber yapmadığımız gayet açık ve net anlaşılıyor. Biz zaten sizle görüşmedik bunun bilincindeyiz. İlaç almaya gittiğimiz nöbetçi eczanedeki yetkililerin o ifadeleri kullandığını haberimiz de belirtmişiz. Adana Eczacı Odası’nın sitesine ulaşmak için Google yazmadan ulaşamayacağımızın da bilincindeyiz. Oda Başkanı Mürsel Yalbuzdağ ile oldukça yararlı olan bir telefon konuşması yaptık. En azından ön yargılı olmadığımıza inandığını sanıyoruz.
Sorumlu gazetecilik örneği sergileyerek Eczacı Odası’nın göndermiş olduğu cevap hakkını olduğu gibi yayınlıyoruz;
Adana Eczacı Odası olarak, halkımızın nöbetçi eczanelere ihtiyacı olduğu zamanda en kısa ve en kolay şekilde ulaşması için yoğun çaba sarf etmekteyiz.
Nöbetçi eczanelerimize web sayfamız (https://www.adanaeo.org.tr/) üzerinden, mobil telefonlardan Nöbetçi Eczane Adana uygulaması üzerinden, kâğıda basılı liste şeklinde ışıklı nöbetçi eczane panosundan ve dijital nöbetçi eczane panosundan, ayrıca yoğun trafik olan Dadaloğlu Kavşağında (Yüreğir ve Sarıçam İlçelerinde nöbetçi eczaneler), İller Bankası Kavşağı (Seyhan ve Çukurova İlçelerinde nöbetçi eczaneler), Kasım Gülek –Selahattin Çolak Bulvarı kavşağında (Seyhan ve Yüreğir nöbetçi eczaneleri) yer alan kayan yazı şeklinde tabelalardan ve kamu ve üniversite hastaneleri acil servislerinde dijital nöbetçi eczane ekranlarından ulaşılabilmektedir.
 
Dijital Nöbetçi Eczane Ekranlarımız, camekânı müsait, talep eden eczanelerimize yerleştirilmektedir. Dijital Nöbetçi Eczane gösteren ekranlarımız standart 21,5 inch yaklaşık 55 cm ekrandır.
 
Bu ekranın 1/3 kısmında sadece o gün nöbetçi olan eczanelerin adı, telefonu ve adresi yer almaktadır. Ekranın geri kalan 2/3 kısmında ise nöbetçi eczanenin kolay bulunabilir ve erişilebilir olması için kolay hatırlanabilir ve bilinen yerleri içeren nöbetçi eczanenin kroki bilgisi yer almaktadır, belli zaman aralığında değişerek sırayla tüm nöbetçi eczanelerin kroki bilgileri ekranda görünmektedir.
Ayrıca dönüşümlü olarak da hem Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Müdürlüğü bilgilendirme afişleri hem de sağlık ile ilgili bilgilendirme afişleri dönüşümlü olarak yer almaktadır.
 
Dijital nöbetçi eczane ekranlarımızda yazı karakterleri haberinizde belirtildiği laptop ekranı gibi bir ekran değil, 14-20 punto büyüklüğündedir.
 
Ekranlarımız sadece Cumartesi ya da Pazar gününü değil, o günün nöbetçi eczanelerini gösterir listedir. Ve liste; nöbetçi eczane değişim saati olan 08:00’de güncellenerek yeni günün nöbetçi eczanelerini içererek ertesi gün 08:00’e kadar yayınlanır.
 
Dijital nöbetçi eczane ekranı talep eden eczaneler için de özel şartname ekranların ile kesintisiz güç kaynağı ve internete bağlı kalma şartı vardır.
 
Dijital nöbetçi eczaneleri gösteren ekranı olmayan eczaneler de hafta içi günlük, hafta sonu da Cuma – Cumartesi - Pazar günlerindeki nöbetçi eczaneleri gösteren liste asılmaktadır.
 
Nöbetçi eczanelerle ilgili doğru bilgi kaynağı Google değildir. Nöbetçi eczaneleri doğru öğrenmenin adresi Adana Sağlık Müdürlüğü web sitesi ve Adana Eczacı Odası web sitesidir.
 
Haberinizde yer alan ,”Kendilerine bu durumu aktardığımızda çizelgenin dijital ortamda oda tarafından idare edildiğini ve sağlıklı çalışmaması nedeniyle çok sayıda şikayet aldıklarını söylediler” ifadesi gerçekleri yansıtmamaktadır.
 
Bu konu ile ilgili tarafınızdan Adana Eczacı Odası Yöneticileriyle herhangi bir görüşme yapılmadığı gibi bizler böyle bir ifade de bulunmadık.
 
Halk sağlığını önceleyen bir kurum olarak 2012 yılından bu yana kullandığımız dijital ekranlarla ilgili okunmadığına dair bir şikayet tarafımıza ulaşmadı. Okunamadığına dair şikayet geldiğinde de kontrolünü ve gelişimini sağlamaya her zaman hazırız. Halkımızın da dijital nöbetçi eczane gösteren ekranlar hakkında bilgi sahibi olması için de bir çok bu konuda haber yapılmıştı.
 
Odamıza olan ön yargılı tavrınızı ve yazılarınızı gözden geçirmenizi tavsiye ediyor, bizlerle görüşmeden görüşmüş gibi haber yaparak bizim ağzımızdan cevap verilmiş gibi yapmanızı da kesinlikle kabul etmiyoruz. Yasal zorunluluk olan nöbetçi eczanelerin ilan edilmesini eczanelerinin görülebilir ve okunabilir bölgelerinde meslektaşlarımız yapmaktadır.
 
Yazımız ekinde dijital nöbetçi eczane gösteren ekranın 1 metre uzaklıktan çekilmiş görüntüsü yer almaktadır.