Alev savaşçıları teyakkuzda

Geçen yıl orman yangınlarının etkili olduğu Adana ve Osmaniye'de, yangın öncesi ormanlarda gözlem yapan İHA'lar ile yangın sonrası müdahale eden hava ve kara araçlarında sayılar artırıldı.

Geçen yıl orman yangınlarının etkili olduğu Adana ve Osmaniye'de, yangın öncesi ormanlarda gözlem yapan İHA'lar ile yangın sonrası müdahale eden hava ve kara araçlarında sayılar artırıldı.
Geçen yıl 191 yangında 8 bin 100 hektar ormanlık alanın zarar gördüğü Adana ve Osmaniye'de, bu sezon için hazırlıklar tamamlandı. "Ateş savaşçıları" olarak bilinen yangın söndürme ekipleri, sık sık tatbikatlar yaparak "Türkiye'nin ciğerlerine" zarar gelmemesi için hazır bekliyor.
Zorlu coğrafyada muhtemel yangınlara müdahale etmek için eğitimlerden geçen ekiplere, 3 uçak, 7 helikopter ve 1 İnsansız Hava Aracı (İHA) da destek sağlıyor. Adana Orman Bölge Müdürü Mahmut Yılmaz, sorumluluk sahaları Adana ve Osmaniye'de orman yangınlarıyla mücadele kapsamında hazırlıkları tamamladıklarını söyledi.
Son tatbikatı Adana'da gerçekleştirdiklerini anlatan Yılmaz, sorumluluk sahalarının yüzde 86'sının orman yangınlarına birinci derece hassas bölge olduğunu belirtti. Yılmaz, Orman Genel Müdürlüğünün envanterinde bu yıl 55 helikopter ve 20 uçak bulunduğunu anımsatarak, şöyle konuştu:
"Adana Orman Bölge Müdürlüğümüzde de 3 uçak, 7 helikopter, 1 İHA bulunacak. Müdürlüğümüzdeki hava araçlarının bir seferde yaklaşık 32 ton su atma kapasitesi olacak, bu çok önemli bir miktar. Bölgemizde kullanacağımız İHA, yaklaşık 200 kilometre yarı çapındaki bir alanı tarayarak, orman yangınlarına erken müdahale kapsamında çok önemli görev ifa etmekte. Ayrıca çıkan bir yangının üstünde konuşlandırarak oradan görüntüleri anlık olarak paylaşıyoruz. Orman yangınlarıyla mücadele kapsamında havadan ve karadan müdahalelerimiz etkin bir şekilde devam edecek."
- "Yangın sezonunu hazır bir şekilde bekliyoruz"
Mahmut Yılmaz, orman yangınlarına karadan müdahale için 60 arazöz, 20 su tankı ve 1200 personelin hazırlıklarını tamamladığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ekiplerimiz bütün hazırlıklarını tamamladı. Arazözlerimizin ve hava araçlarımızın tamamı hazır durumda. Kulelerimizin bakımlarını yaptık. Şu anda hazır bir şekilde bekliyoruz. İnşallah büyük bir yangınımız olmaz, olduğu zaman hep beraber müdahale edeceğiz. Araç ve ekipman noktasında eksiklerimizi giderdik. Yangın sezonunu hazır bir şekilde bekliyoruz."
Yılmaz, geçen yıl hem dünyada hem de Türkiye'de ciddi orman yangınları çıktığını anımsatarak, sözlerini, "Adana ve Osmaniye'de geçen yıl 191 orman yangınımız oldu. Bu yangınlarda 8 bin 100 hektarlık ormanlık alanımız zarar gördü. Zarar gören bu alanların tamamını ağaçlandırdık. Bu alanlarda 12 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Herhangi bir sıkıntımız yok." diye tamamladı.