Altunsoy yazdı: Ağustos ayı meyvelerinden şifalar

Diyetisyen Pelin Altunsoy, Çukurova Barış Gazetesi'nde ''Ağustos ayı meyvelerinden şifalar'' başlıklı yazı kaleme aldı. Altunsoy'un yazısı şöyle:

 
Bir şeylerden maksimum yarar sağlayabilmek ve tadında yemek için her şeyi mevsiminde tüketmek gerektiğine inanıyorum. En sevdiğim aylardan biri olan Ağustos ayında daha da bereketlenen meyvelerden bahsedelim. Çünkü bu şifalı meyveler; kansere savaş açan, yaşlanma karşıtı, kalp, göz ve cilt dostu, lif kaynağı ve antioksidan deposudur.


Ağustos ayı meyveleri:İncir, mürdüm eriği, kırmızı erik, şeftali, vişne, kavun, karpuz, üzüm, böğürtlen, dut, kayısı, sarı kiraz

İncir: Yaz aylarının olmazsa olmazı tabi ki incirdir. Yüksek lif, vitamin ve mineral içeriği sayesinde zararlı maddelerden korur ve antioksidan özelliğiyle de bağışıklık sistemimizi arttırarak, hastalıklardan korumayı sağlamaktadır. Zengin potasyum içermesi dolayısıyla da kan basıncını dengeler ve kas ağrılarını azaltıcı etkiye sahiptir. Bağırsak hareketlerini arttırır.

Erik: Kırmızı veya mor erik kalp sağlığı ve sindirim sistemini olumlu yönde etkilemektedir.Meyvenin içeriğinde bulunan bol C vitamini dolayısıyla güçlü antioksidan özelliğine sahiptir yani bağışıklık sistemimizi arttırmayı destekleyici olmaktadır. Aynı zamanda Alzheimer gelişimini yavaşlatarak, cildimizi gençleştirir.Glisemik endeksi ve kalorisi düşük olduğundan kan şekeri dengesini sağlar. İdrar söktürür ve kabızlığı da önlemektedir.

Şeftali: A ve C vitamini, potasyum, magnezyum, kalsiyum içermektedir. Hücreleri yeniler yani cilt kırışıklıklarını gidermeyi destekler, sindirimi kolaylaştırır, göz, kalp ve kemik sağlığı için önemlidir. Antioksidan içerir. Vücut için zararlı olan toksik maddelerin ve serbest radikallerin atılmasını sağlar. Kansere karşı da savaş açmaktadır.

Vişne: Güçlü antioksidan ve anti-aging deposudur (yaşlanma karşıtı). Kansere ve unutkanlığa savaş açan en önemli meyvelerden bir tanesidir. Vücuttan zararlı maddeleri atmaktadır. Kalp ve göz sağlığı için önemlidir. Kilo kontrolünü sağlar. Kas ağrılarının azaltılmasını ve kolesterolün düşürülmesini desteklemektedir. İltihap gidericidir. Sindirim sistemine de yardımcı olmaktadır.

Kavun: Kavunun içeriğinde bulunan C vitamini ve beta-karoten sayesinde kanser hücrelerine savaş açar. Bol lif içeriği sayesinde tok tutucu özelliğe sahiptir. Hazımsızlığı giderir. Potasyum içeriğiyle de kalp ve damar sağlığı için önemlidir. İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. Daha sağlıklı ve parlak bir cilde sahip olmanızı sağlar.

Karpuz: Su ve şeker içeriğinin yüksek olmasıyla yazın en çok tercih edilen meyvelerinden biri haline gelmiştir. Hem susuzluğu hem deşeker ihtiyacını gideriyor. C vitamini ve potasyum içerir. Kan basıncını düzenleyerek, tansiyonu kontrol altında tutmaktadır. Kanserin yan etkilerinin azaltılmasını sağlamaktadır. Antioksidan içermektedir bu sayede serbest radikalleri ve oksidatif stresi azaltarak, kalbi korumaktadır. Kas ağrılarını azaltır ve hafızayı güçlendirmektedir.

Üzüm: Kalp sağlığı, kanser, Alzheimer, astım, göz sağlığı gibi birçok hastalığın önlenmesini sağlayan üzüm de vücut için çok faydalıdır. Kabızlığı önler. Kemikleri güçlendirir. Migreni rahatlatır. Yorgunluğu azaltır. Diş çürüklerini önlemeyi destekler. Kilo kontrolünü de sağlamaktadır.

Böğürtlen:A, C, E ve B vitaminlerinin çoğunu içerir ve güçlü bir antioksidana sahiptir. Bağışıklık sistemini arttırır. Kansere karşı korur. Sindirimi destekler, kalp sağlığını korur. Hafızayı güçlendirir. Kan şekeri kontrolünü sağlar. Ateroskleroz (damar sertleşmesi) gibi kalp hastalıkları riskini azaltır.

Dut: Antosiyaninden zengin iyi bir antioksidan kaynağıdır. Ağrı azaltıcı, iyileştirici ve enfeksiyona karşı etkisi vardır. Kan basıncını düşürücü etkisi dolayısıyla kalp hastalığı riskini de azaltabilmektedir. Aynı zamanda yaşlanma karşıtı etki gösterir. LDL (kötü) kolesterolü düşürüyor ve bağışıklık sistemini arttırmayı sağlıyor. Kemikleri güçlendiriyor. Cilt, göz sağlığını koruyor ve kansere karşı etkileri bulunuyor. Kan şekerini dengeleyerek, sindirimi düzenliyor.

Kayısı:A, C, E vitaminleri iledemir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor içermektedir. Posadan zengin olması dolayısıyla kabızlığı önlemeyi sağlar. Cilde esneklik kazandırır. Kalp kaslarınıve bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan basıncını düşürür. Serbest radikallerle savaşarak kansere karşı koruyucu etki sağlar. Demir takviyesi sayesinde kansızlığa iyi gelir. Göz ve beyin sağlığını korur. Kemiklerin güçlenmesini destekler. Yaşlanmayı da geciktirir.

Kiraz: İyi bir antioksidan kaynağıdır. Kansere karşı koruma sağlar. Kalp ve damar sistemini güçlendirir. Cildi gençleştirir. Sindirim sistemini rahatlatır. Kas, kemikler ve gut hastalığı için faydalıdır. Uykusuzluğa da iyi gelmektedir.

 
 
 
 
 

Diyetisyen Pelin Altunsoy ağustos meyve şifa