Avrupa'nın çöplüğü 'ADANA'

Hollanda basını kendi ülkelerinden işe yaramayan atıkların kentimize geldiğini belgeleriyle ortaya koydu.

Adana’daki dönüşüm işiyle uğraşan firmaların Hollanda’dan işe yaramayan karışık atıkları şehrimize getirip burada faydalı olanları ayrıştırıp aldıkları, faydalı olmayanları ise dere yataklarına, baraj kenarlarına ve boş buldukları alana atarak çevreye ciddi zarar verdikleri gerçeği ortaya çıktı. Hollanda basını, Adana’ya işe yaramayan bu atıkları gönderdiklerine dair geniş bir araştırma yaparak bunu gazetelerinde haber olarak değerlendirdiler.
ÇÖP CENNETİ GİBİYİZ
NRC Gazetesi ve uluslar arası gazeteci Lighthousu Reports Mart ayında Adana’da plastik atık akışını araştırıp Jerosen Wester de kendi gazetesinde çevre konusunda yaşanan olumsuzlukları Adana özeline getirip gündeme taşıdı. Yayınlanan habere göre AB ülkelerinden Türkiye’ye plastik ihracatının 12 kat arttığı, Çin’in katı atıklara kapılarını kapatması ile Türkiye’nin bu anlamda iyi bir Pazar olduğuna işaret edilip bundan sonraki yıllarda nelerin yaşanacağına vurgu yapıldı.
ASIL SORUN GÜMRÜKTE BAŞLIYOR
İthal atıkların ayrıştırılmasından sonra yakma tesisleri ve geri dönüşüm tesisine gitmesi gerekir ise bunun bir bedeli içermesinden kaçınan Adanalı ithalci firmalar gelişi güzel yerlere bu atıkları döküyorlar. Adana Çevre İl Müdürlüğü yetkililerinin bu firmaları tespit ederek ciddi cezalar kestikleri öğrenildi. Lakin Çevre Müdürlüğü’nün bu bilgileri kamuoyu ile paylaşmadıkları kaydediliyor. Gümrüklere getirilen atıkları burada Çevre İl Müdürlüğü yetkilileri inceliyor. Aracın kapağını açıp bakmakla atık konusunda yeterli incelemenin yapılamayacağına işaret eden ÇMO yetkilileri, atığın dökülüp incelenmesinin gerektiğini ve bunun da büyük ücretlere sebep olacağı için kaçınıldığını belirtiyorlar.
 
DOĞAN: PARADAN KAÇIYORLAR!
Aynı incelemenin yerli atıklarda da yapılması gerektiğini gazetemize açıklayıcı bilgiler ile aktaran Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, atıkların çöp depolama alanında istif edildiğini, yakılma ile geri dönüşüm tesislerine götürülmesi gereken yüzde 10’luk kesimin boş bulunan alanlara atılmasının ithal atıklar gibi yerli atıklarda da dikkat edilmesi gereken konu olduğunu söyledi. Çevreye kirletmeye kimsenin hakkının olmadığını belirten Oda Başkanı Kenan Doğan, “Denetim mekanizması iyi işlemiyor. Adana’da atık ithal eden kaç firmanın olduğunu, bunlara ne kadar ceza kesildiğini, bu sorunu ortadan kaldırma adına neler yapılacağına dair merkezi hükümetin nasıl bir çalışma yaptığını oda olarak bilmiyoruz. Doğru olan yöntem ithal atık getiren Adanalı firmaların ayrıştırmadan sonra parasını ödeyerek masraftan kaçmadan atıkları bertaraf tesislerine göndermeleri gerekiyor” bilgilerini aktardı.
Hollandalı Gazeteci Jeroen Wester, Hollanda’nın şeker poşetlerini Adana’nın yol kenarlarında gördüğünü söylüyor. Katjbrop ve Klenedrop ambalajları Adana’da dere yataklarında tespit edilmiş. Çin sınırlarını kapatmış atıklara. Türkiye ve özellikle Adana bu konuda Cennet olmuş. Hollanda plastikleri 4 bin km uzaklıktaki Adana’da çöplük olmuş. Yapılan bu araştırma kısmen Özel Gazetecilik Projeleri Fonu’ndan mali destek almış. Türkiye'de yasa dışı olarak atılan Hollanda plastiği Akdeniz'e otuz kilometre, Suriye sınırına birkaç saatlik sürüş mesafesinde bir metropol olan Adana'nın sokaklarında.  Boş bir arsada, barakalarla ve alçak katlı ikinci el araba satıcılarıyla çevrili, kırık fayanslar ve beton kalıntılar arasında, etrafta plastik dolaşıyor, bir sürü plastik yer alıyor diyerek haberleştirilmiş.