Avukatlara meslek içi eğitim

Adana Barosu ev sahipliğinde Türkiye Barolar Birliği ile birlikte gerçekleştirilen 'İcra İflas Hukuku' konulu meslek içi eğitim semineri, TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi ve Adana Barosu mensubu Av. Selen Berna Ünlüatlı'nın moderatörlüğünde, İzmir Barosu mensubu Av. Talih Uyar ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Evren Kılıçoğlu'nun sunumları ile yapıldı.

Adana Barosu ev sahipliğinde Türkiye Barolar Birliği ile birlikte gerçekleştirilen “İcra İflas Hukuku” konulu meslek içi eğitim semineri, TBB Eğitim Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi ve Adana Barosu mensubu Av. Selen Berna Ünlüatlı’nın moderatörlüğünde, İzmir Barosu mensubu Av. Talih Uyar ve Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Evren Kılıçoğlu’nun sunumları ile yapıldı.
Seyhan Oteli Balo salonunda geniş katılımla yapılan meslek içi eğitim seminerine Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Başkan Yardımcısı Av. Sabahattin Gümüş, Genel Sekreteri Av. Semih Gökayaz, Yönetim kurulu üyeleri Av. Ayşe Duygu Özgüven, Av. Sinem Tanrısınatapan Keskin, Av. Miyesser Erselan Önenli, Av. Nevzat Elçi ve Av. Timur Ortatepe ile çok sayıda avukat ve stajyer avukatın yanı sıra davetli katıldı.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, meslek içi eğitim seminerinin açılış konuşmasında gündeme ilişkin görüş ve düşüncelerini katılımcılarla paylaştı.
Ülkemizde yaşanan güncel hukuki olaylara dair olumsuzlukları dile getirdi.
Konuşmasına katılımcıları sevgi ve saygıyla selamlayarak sözlerine başlayan Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Karşımda güzel bir tablo var. Adli tatil sonrası meslek içi eğitim çalışmalarımız başlamıştı. TBB Merkez Eğitim Kurulu ile ortaklaşa yapılan bu ilk programda bir aradayız. İcra İflas Hukuku gibi meslektaşlarımızın hayatının her alanında ilgilendiği, faydalandığı önemli ve temel bir alandır. Bu nedenle konuşmacılarımıza teşekkür ediyorum. TBB’nin bir çok ilde yaptığı eğitimler başarıyla ve keyifle devam ediyor. Bu programın moderatörü Adana Barosunu temsil eden değerli meslektaşım, birlikte yönetim kurulu üyeliğini de yaptığımız Av. Selen Berna Ünlüatlı da bizi Türkiye Barolar Birliği’nde başarıyla temsil ediyor. Bu ilk programımız. İki hafta sonra 2 Kasım 2019 tarihinde Aile Hukuku ile ilgili meslek içi eğitim çalışmamızla eğitimler hızla devam edecektir. Bu yıl üç grup halinde staj eğitim çalışmalarını yapıyoruz. Umarım yine başarı ile eğitim çalışmalarıyla stajyer meslektaşlarımıza katkımızı sürdürürüz.”
MERHUM AV. SAVAŞ BEDİR’İ ANDI
Av. Veli Küçük, “Bugün bizler Adana Barosu adına tam 19 yıl önce kaybettiğimiz çok sevdiğimiz meslektaşımız Av. Savaş Bedir’i hunharca silahlı saldırıda katledilen meslektaşımızı anmaya gideceğiz. Avukatı dosyanın tarafı gören hastalıklı ve sakat bakış açısı sonucu hunharca katledildi. Çok genç yaşta yaşamını kaybetti. Kendisini rahmetle anıyorum. Hele hele son dönemde Avukatlar bürolarında, haciz mahallinde , adliye koridorlarında, keşif yerlerinde saldırılara uğramakta. Dilerim bu tür olumsuzluklar bir daha yaşanmaz. “
Suriye’de yaşanan iç savaşa da değinen Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “En kısa sürede iç savaşın ve kaosun sonuçlanmasını arzuluyoruz. Yurtlarından, vatanlarından olan insanlar da umarım ki bir an evvel evlerine dönerler. Sosyal ve toplumsal olayların da ülkemizde sona ermesini istiyoruz. Devletler bir askeri operasyon düzenlediklerinde o bölgedeki sivilleri korumak, gözetmek onlara zarar gelmemesi için tüm önlemleri almakla yükümlülükleri ve sorumlukları vardır. Bunun aksini ortaya koyan hiç bir milletlerarası bir anlaşma ve evrensel hukuk kuralı yoktur. Aksi yöndeki beyanların gerçeklik payı olmadığını ifade etmek istiyorum.”
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin “Haydarpaşa ve Sirkeci Garı atıl depo alanlarını kiralama” ihalesinden elenmesine ve küçük düşük bütçeli bir şirkete adrese teslim ihale edilmesini eleştirerek, “ Devletin malının yağmalandığı, özelleştirmeler adı altında pervasızca devredildiği günlerde bu İstanbul Haydarpaşa Gar’ının ne tarihsel ve kültürel dokusuyla ne kadar önemli olduğunu belirtmek isterim.
Haydarpaşa ve Sirkeci Gar alanlarının ihalesinin iptali için İstanbul Barosu, sivil toplu kuruluşları ve meslektaşlarımız Bölge İdare Mahkemesinde dava açtı ve savcılık şikayeti yaptı. Biz de yasal sürecin takipçisi olacağımızı ifade etmek istiyorum. Büyük önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; ‘Geldikleri gibi giderler’ sözünün Haydarpaşa Gar’ında söylenmiş olduğunu da hatırlatırım” dedi.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, devamla; ‘Avukatlara yeşil pasaport’ hakkı ile ilgili düzenlemelerin yeterli olmadığını ve beklentilerini ifade ederek,
“Zira eşitlik ve silahların denkliği ilkesi gereğince yapılacak düzenlemede ‘Avukatlara yeşil pasaport’ hakkının hakim ve savcılar için belirlenen kriter ve kıdem süreleri göz önüne alınarak aynı kıdem süreleri ve kriterlere göre verilmesi gerektiğini ancak Yargı reformu taslağında bu hususun göz ardı edilmesi ve idareye takdir yetkisi verilmesi kabul edilemez. Yapılacak düzenlemede ‘verilebilir’ şeklindeki ibarenin yerine ‘verilir’ şeklinde kesin bir hüküm yer alması gerekir, eş ve çocukların kapsam dışı tutulması kabul edilemez.” dedi.
Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Cumhuriyet gazetesi davasında tutuklu avukatlara destek olmak için İstanbul’da 1,5 yıl önce başlatılan “Adalet Nöbeti” uygulamasının 25 Ekim’de Artvin, Kasım ayında Diyarbakır’da, 20 Aralık 2019 günü de Adana Barosu’nun ev sahipliğinde tutulacağını ifade etti. O gün de barışın elçisi olarak anılan Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi’nin, katillerinin bulunmasını haykıracaklarını vurguladı.
Meslek İçi Eğitim seminerimizin ilk bölümünde Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Evren Kılıçoğlu “Konkardato Hukuku”nu anlattı. Öğleden sonraki ikinci bölümde ise;İzmir Barosu mensubu Av. Talih Uyar ;” Güncel Yargıtay Kararları Işığında Tasarrufun İptali Davaları” hakkında sunum yaptı.