Bangladeşlilerin gözü Adana'da

Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi M. Allama Siddiki ve beraberindeki heyet, Adana ile Bangladeş arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek ve ikili görüşmelerde bulunmak üzere Adana Sanayi Odası'nı ziyaret etti.

Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi M. Allama Siddiki ve beraberindeki heyet, Adana ile Bangladeş arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek ve ikili görüşmelerde bulunmak üzere Adana Sanayi Odası’nı ziyaret etti.
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Bangladeş Ankara Büyükelçisi M. Allama Siddiki, Bangladeş Büyükelçiliği Müsteşarı Rais Hasan Sarower, Bangladeş Büyükelçiliği Başkatibi Sabuj Ahmed, Bangladeş Halk Cumhuriyeti Ticaret Koordinatörü Kemal Doğan, Adana Fahri Konsolosu Mehmet Reşit Özmen katıldı.
Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, yönetim kurulu üyeleri ve sanayiciler ile bir araya gelen Büyükelçi Siddiki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için atılması gereken adımlar hakkında görüş alışverişinde bulundu.
Toplantının açılışında konuşan Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç, “İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ve iş birliklerinin daha da geliştirilmesini temenni ediyorum. 2017 yıllında Adana’nın Bangladeş’e 2 Milyon 397 bin dolar seviyesinde ihracatı oldu. 2018 yıllında ise bu sayı 7 Milyon 216 bin dolar seviyelerine çıktı. Bu sayının artması bizi mutlu etti ama yeterli değil. Bangladeş ile ticaretimizi istenilen seviyelerde olmadığını görüyoruz. Bangladeş ile Türkiye arasındaki iş birliği ve yatırım imkanlarının geliştirilmesinin her iki ülke için de önemli olduğu inancındayım” dedi.
Adana’nın da için de yer aldığı Çukurova bölgesi sahip olduğu güç ve birikimle ülkemizin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezine dönüşebilecek potansiyele sahip olduğunu belirten Kıvanç, “Verimli toprakları, köklü sanayi geçmişi, güçlü modern altyapısı, eşsiz coğrafi konumu, yüksek yaşam kalitesiyle yerli ve yabancı yatırımcılara büyük avantaj sunmaktadır. Bangladeşli yatırımcıları ilimizde görmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi M. Allama Sıddıkı ziyareti ile ilgili yaptığı açıklamada, "Adana çok özel ve çok güzel bir şehir. Bu şehir tarihi öneme sahip bir şehir. Bizim Adana’ya geliş sebebimiz bu kentin liderlerini ziyaret etmek ve iş adamları ile bir araya gelmek. Programımız kapsamında bu konuda birçok ziyaret gerçekleştiriyoruz. Umarım bu ziyaretler sonunda Adana ile Bangledeş arasında ticaret hız kazanarak artar" diye konuştu.

Gıda ve meyve işleme sektöründe de yatırımcıları beklediklerini aktaran Sıddıki, sözlerini şöyle tamamladı: "Çok tropik meyvemiz var. Fakat modern meyve işleme tesislerimiz yok. Öncelikle Bangladeş'in kendi nüfusu çok büyük olduğu için geniş bir pazar. İkincisi çok istikrarlı büyüyen bir ekonomisi var. Üçüncüsü çok vizyoner ve dinamik bir başbakanı var. Dördüncüsü dış ilişkilerde barış sever bir politika yürütüyoruz. Beşincisi (yatırım yapacak olanlar) dünyanın pek çok ülkesine vergisiz, kotasız erişime sahip olacaklar. Çünkü Bangladeş'in böyle bir özelliği var. Dünyanın pek çok ülkesine kotasız, gümrüksüz ihracat yapabiliyor. Ve yatırım rejimi, yatırımcı için çok dostane ve çok kolay bir yatırım rejimimiz var." 

Konuşmaların ardından Bangladeş'in Ankara Büyükelçisi M. Allama Siddiki, Bangladeş tanıtan bir sunum gerçekleştirdi. Daha sonra toplantı, soru cevap şeklinde devam etti.