Bedava patates trafiği

BAYRAMDA BAŞAK İÇİN TARLALARA AKIN ETTİLER

“Ne eker iseniz biter” diyerek nitelendirilen bereketli Adana topraklarında patates ekenlerin yüzü belki de ilk kez patatesin para etmesi ile güldü. Patates tarımı yapanların tarlada bıraktığı ismine de başak denilen patatesleri tarladan sökerek alanların lüks marka uzun araç kuyrukları oluşturması da dikkatlerden kaçmıyor.
LÜKS JİPLER SIRADA!
Yer Sarıçam’ın İncirlik Mahallesi’ndeki ABD Üssü’ne yakın tarım arazileri. Üretici patates ekmiş ve tarlasındaki irili ufaklı patatesleri adeta insanlar yağma edercesine başak ediyorlar. Maddi durumu iyi olmayan ve patates alamayacak kadar durumları kötü olduğu bilinen insanlar yıllarca bu başakları yapardılar. Şimdi durum değişti adeta! Lüks araç sahipleri yol boyunca araçlarını galeride araç sergiler gibi sergileyerek park ettiler ve araçlarından çıkardıkları torbalara patates başağı yapmak için harekete geçtiler.
KÖYLÜLER ŞAŞKIN
Tarlada kalan ürünü bedava toplayanlara başakçılar denildiği bir ortamda lüks jip türü araçları ile başak yapanlara ne denilir? Sorusuna gelin birlikte yanıt arayalım. Yıllarca tarlalardan karpuzların fakir insanlar tarafından başak edildiğini bilirdik de patatesin lüks jip sahipleri tarafından başak edildiğine ilk kez tanıklık ettik. Tarlaların bulunduğu mahallenin halkı, lüks jip sahiplerinin patates başağı yapmasını ‘zenginin gözünü ancak toprak doyurur’ diyerek yorumlamayı tercih ettiler. Bu arada patates toptancı halinde 1 liradan yüksek fiyata satılmaz iken pazardaki patates ise 1 lira 50 kuruş ile 2 lira arasında değişen fiyattan alıcı buluyor.