Bilici, Guatemala Bakanını Adana'ya davet etti

Guatemala İstanbul Fahri Konsolosu Bilal Bilici, Guatemala Dışişleri Bakanı Mario  Adolfo Bucaro Flores şerefine bir davet verdi.

Guatemala İstanbul Fahri Konsolosu Bilal Bilici, Guatemala Dışişleri Bakanı Mario  Adolfo Bucaro Flores şerefine bir davet verdi.

11 Ağustos Perşembe akşamı düzenlenen davette, Türkiye ve Guatemala arasındaki iktisadi ve siyasi ilişkiler ele alındı. 13. Büyükelçiler Konferansı için Ankara’da bulunan Bucaro’ya eşlik eden Bilici, Guatemala ve Türkiye ilişkilerinin her geçen gün ivme kaydettiğini vurgulayarak bu ziyaretin önemine değindi. Davet öncesi Dışişleri Bakan Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun da teşrif ettiği sabah toplantısında hazır bulunan Bilici, burada da her iki ülke tarafının hem vizyon hem de misyon olarak eşit derecede içtenlik ve samimiyet gösterdiğini ifade etti.  Bilici ayrıca, iş insanları olarak iki ülke arasındaki ticaretin artmasını temenni ettiklerini, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK)'in de bu hususta çalışmalar yaptığını söyledi.

YARIM MİLYAR DOLARLIK POTANSİYEL

İki ülke arasındaki ticaret hacminin potansiyel seviyeye henüz ulaşmadığını hatırlatan Bilici, iş dünyası STK'ları ve hükümetlerin destekleriyle hacmin 400-500 milyon dolara çıkabileceğini vurguladı. Demir-çelik, kimyevi maddeler, çimento, tekstil ve zücaciye başta olmak üzere Guatemala’da önemli bir pazar potansiyelinin olduğunu anlatan Bilici, "Şu anda 151 milyon dolar civarında olan ikili ticaretin stratejik işbirliği ile 400-500 milyon dolar arası bir rakama gelebileceğini umuyoruz. Guatemala, Orta Amerika bölgesinde en büyük nüfusa sahip ülkelerden biri. Türk ürünlerinin Guatemala’ya yer etmesi için girişimlerimiz var. Çok daha somut adımların bu ziyaretin ardından atılacağını düşünüyorum." dedi.

BÜYÜKELÇİLER DÜZEYİNDE KATILIM

Bilici'nin düzenlediği akşam yemeğine ayrıca Türkiye Cumhuriyeti Guatemala Büyükelçisi Erkan Aytun, Guatemala Ankara Büyükelçisi Jairo Estrada Barrios ve Orta Amerika Ülkeleri Büyükelçileri (Panama Büyükelçisi Mariela del Carmen Sagel Rosas, Kosta Rika Büyükelçisi Gustavo Alonso Campos Fallas, Dominik Cumhuriyeti Büyükelçisi Elvis Antonio Alam Lora ve El Salvador Büyükelçisi Héctor Enrique Jaime Calderón) de teşrif etti.

Tayvan'nın Ankara Temsilcisi Volkan Chih-yang Huang, Karadağ Büyükelçisi Perisa Kastratovic, Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Güney Kore Büyükelçisi Won Ik Lee ve Arnavutluk Büyükelçisi Kastriot Robo’nun da katıldığı davette gecenin anlam ve önemine atfen Fahri Konsolos Bilal Bilici, Bakan Mario Bucaro'ya, Osmanlı motifli özel bir vazo hediye etti. Bilici, Guatemalalı Bakanı, Adana’ya davet ederek, bir sonraki ziyaretin Adana’yı da kapsaması yönündeki taleplerinin iletti.