Binlerce hasta mağdur

Sağlık Bakanlığının " Keyfi tutumu" binlerce beyin, omurilik ve omurga hastasının mağdur olmasına neden oluyor

Türkiye’de 2002-2003 yıllarından itibaren hizmet alımı şeklinde kullanılan, beyin, omurga ve omurilik ameliyatlarda felç riskini minimum seviyeye indiren Nöromonitörizasyon Sistemi’nde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hiçbir gerekçe göstermeden fiyat indirimine gitmesiyle sistem kullanılamaz hale geldi. Bunun sonucunda binlerce hastada mağdur olmaya başladı.

Çukurova Barış Gazetesi Muhabiri’nin derlediği bilgilere göre, Türkiye’de sınırlı sayıda doktor tarafından kullanıldığı bildirilen Nöromonitörizasyon sistemi, felç riski olan ameliyatlarda hastaların adeta umut ışığı oluyor.  Nöromonitörizasyon tekniği ile omurga ameliyatlarında felç riski en az düzeye iniyor.


Türkiye’de 2002-2003 yıllarından itibaren hizmet alımı şeklinde kullanılan, beyin, omurga ve omurilik ameliyatlarda felç riskini minimum seviyeye indiren Nöromonitörizasyon Sistemi’nde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hiçbir gerekçe göstermeden fiyat indirimine gitmesiyle sistem kullanılamaz hale geldi. Resmi Gazetede yayınlanan 5 Ağustos 2015 Tarihli Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan yeni fiyat oranları binlerce hastanın mağdur olmasına neden oluyor.
SUT’ta yer alan hizmet alım fiyatları hastaları mağdur ediyor
Sağlık Uygulama Tebliği’nde ( SUT) belirlenen yeni hizmet alım fiyatlarının, hiç bir gerekçe gösterilmeden, yaklaşık 1/3 oranında düşürülmesi  (yaklaşık 4.500 TL ‘den 1.500 TL’ye), Sosyal Güvenlik Kurumu ile hizmet veren firmalar arasında anlaşmazlık yaratmış, bunun sonucunda beyin, omurga ve omurilik ameliyatlarında kullanılan “İntraoperatif Nöromoritarizasyon “ sisteminin hizmet satın alma yoluyla temin edilebilmesinin önü kapanmıştır. Bakanlığın belirlenen fiyatları yükseltmeyeceğini açıklaması, hizmet sunan firmaların ise açıklanan yeni fiyatları kabul etmeyeceğini bildirmesi konuyu çıkmaza sürüklemiş, sonuçta ameliyat bekleyen binlerce mağdur hasta kitlesi oluştu.

Hekimler çaresiz


Beyin, omurga, omurilik ameliyatlarını gerçekleştirmek zorunda olan uzmanlar çaresiz bir şekilde Sağlık Bakanlığının sorunu çözüme kavuşturmasını bekliyor. Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Adana Tabip Odası Başkanı, Beyin ve Omurilik Sinir Cerrahi Uzmanı Doçent Doktor Ali İhsan Ökten;  şunları kaydetti:
 
“İntraoperatif Nöromonitörizasyon”  sistemi kullanımı ile ilgili yayınlanan son SUT kararı ile ne yazık ki elimiz kolumuz bağlanmış durumda. Sağlık Uygulama Tebliği’nde belirlenen hizmet alım fiyatlarının, hizmet sunan firmalarca kabul edilmemesi, karşımıza çözümü mümkün olmayan problemleri de beraberinde çıkardı.  Nöromonitor kullanmamız gereken hastalar ile ilgili hastane idarelerine iletilen talebimiz,  SUT ( Sağlık Uygulama Tebliği)  ile belirlenen fiyatların üzerinde maliyet oluşturması nedeniyle, ne kadar önemli ve acil olursa olsun temin edilmemektedir. Sistem temin edilemediği için de ameliyatlar yapılamamaktadır.  Ve ne yazık ki gelişen bu olumsuz durum sonucu ortaya çıkan hasta mağduriyetlerinden hekimler sorumlu tutulmakta, hasta-hekim ilişkisi de bozulmaktadır. 
Konu mağdur hasta kitlesi oluşturduğu gibi, hekimler açısından da büyük bir problem haline gelmiştir. “Zorunlu hallerde” sistem olmadan ameliyatı gerçekleştiren hekim arkadaşlarımızın, açılan haksız davalar ile mağdur edilmesi ise ayrı bir sorun oluşturmaktadır. Cerrahi müdahalesinde Nöromonitorizasyon kullanmadığı için çok ciddi meblağda tazminat ödemek zorunda kalan hekim arkadaşlarımızın olması, hekimlerimizi bu ameliyatları “ sistem olmadan “yapma konusunda isteksiz hale getirmiştir. Bugüne kadar bazı hastanelerin, hastalardan fark alarak sorunu çözmeye çalışması da, sayılarının çok az olması nedeniyle sorunun çözümüne katkı sunamamıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu ile hizmet sunan firmalar arasında ortaya çıkan fiyat anlaşmazlığının bir an önce çözüme kavuşması en büyük dileğimizdir.  Bugün için Sağlık Bakanlığının gerekli adımları atmasını beklemekten başka bir seçeneğimiz yok.’’

Ameliyat Bekleyen Hastaların Durumu Ne Olacak?

Sosyal Güvenlik Kurumu ile hizmet sunan firmalar arasında doğan fiyat anlaşmazlığının neden olduğu hasta mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi adına, hükümet tarafından adım atılması gerektiği açıkça görülüyor. Sağlıkta devrim yaptık, yapıyoruz iddialarıyla yola çıkan hükümetin ameliyat olması gereken hastaların yaklaşık dokuz aydır ameliyat olamadığı gerçeğini görmezden gelmesi mümkün değildir. Başta hastalar ve hasta yakınları olmak üzere hekimler, hizmet sunan firmalar gözünü Sağlık Bakanlığına çevirmiş, sorunun çözümü adına atılacak adımları umutla bekliyor.
İntraoperatif Nöromonitarizasyon sistemi nedir, hangi tür ameliyatlarda kullanılır?

Beyin, omurga ve omurilik ameliyatlarında, ameliyat esnasında cerrahı yönlendirerek, kritik omurga, omurilik ve beyin tümörü ameliyatlarına bağlı gelişebilecek felç riskini en aza indiren, ameliyat sonrası yaşam kalitesinin düşmesini engelleyerek, hastanın kısa bir süre içerisinde olağan yaşama dönmesine olanak sağlayan bir teknik.  “İntraoperatif Nöromonitörizasyon” sistemi 2002 -2003 yıllarından itibaren ülkemizde başarıyla kullanılmaya başlanmış, 2008-2009 yıllarında ise tamamen yaygınlaşmıştır. Bugün için beyin, omurga ve omurilik ameliyatlarında başarı oranlarını yüzde 97-98‘lere taşıyarak uzmanların vazgeçilmez tercihi haline geldi.
 

İntraoperatif Nöromonitarizasyon Sağlık Bakanlığı tutum hasta omurilik