Borç yükü evlenmeye engel!

Gençler parasızlık nedeniyle evlenmekten korkar duruma geldiler.

Yaz aylarına girerken evlenme mevsimi de açıldı. Lakin evlenmek isteyen gençler,  bir evlenme maliyetinin 250 bin lirayı bulduğu bir ortamda kara kara düşünmeye başladılar. Evlenmekten korkan gençler, Hükümetin açıkladığı 150 bin liralık evlilik kredisini de faizsiz olmasına karşı işsizlik nedeniyle ödeyemeyeceklerini düşünüyorlar.

NİŞAN ELBİSESİ VE GELİNLİK EL YAKIYOR

Adana koşullarında evlilik için yapılacak masrafları çarşı pazar araştırmak istedik. Yaptığımız araştırmada en düşük maliyetleri ile nişan ve düğün masrafları toplamda 250 bin lirayı buluyor. En düşük nişan elbisesi fiyatı 5 bin lira olup 15 bin liraya kadar varan nişan elbisesi satışı yapılıyor. Gelinlikler ise kiralık olarak 6 bin liradan başlayıp 30 bin liraya kadar varan fiyatlarla kiraya veriliyor. Düğün salonu, fotoğraf, kına elbisesi denilince rakamların yanına yaklaşılmıyor.

ALABİLENE AŞK OLSUN

Ev kurmak isteyen gençler beyaz eşya satın almak istediklerinde beyaz eşyada düğün paketi 3 üründe oluşuyor. Buzdolabı, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesinin toplamı 30 bin lira tutuyor. Fırın fiyatı ise 10 bin liradan başlıyor. Televizyon 6 bin lira ile 25 bin lira arasında fiyatlandırılmış durumda.  En ucuz süpürge 3 bin, üç parçalı mutfak setinin fiyatı ise 7 binden başlıyordu. Süpüre makinesi 3 bin ile 15 bin lira arasında, ütü isi 5 bin lirayı buluyor.

PARASI OLMAYAN NE YAPSIN?

Mobilya fiyatlarının yanına yaklaşılmıyor. Adana’daki mağazaları dolaşan elemanlarımız düğün seti olarak 50 lirayı gözden çıkarmakla karşı karşıya olduğu gerçeği ile karşılaştılar. Yatak odası takımı 20 bin lira ile 50 bin lira arasında, oturma odası ise 15 bin lira ile 60 bin lira arasında. Yemek odası takımı 20 bin liradan başlıyor. Halı ise bin lira ile 6 bin lira arasında.  Tencere Seti bin TL ile 6 bin TL arası, yemek takımı Bbin TL ile 5 bin TL arasında değişiyor.

BORÇ ÖDEYEMEYECEK DURUMDALAR

Gençler maliyetlerin yüksekliği karşısında söz ve nişanı evde yapmaya başladılar. Buna rağmen 50 bin lirayı bulan bir maliyeti ödemek durumunda kalıyorlar. Yemekli düğün yapmaktan kaçınan gençler, yemeksiz düğün için salon kiralamak istediklerinde astronomik rakamlarla karşılaşıyorlar. Asgari ücretten sigortalı bir işte çalışıp karı koca çalışan çiftler dahi bu rakamlar karşısında kredi kullanmış olsalar dahi borçlarını ödeyemeyecek duruma geldiler. Bir paspas bile bin 500 lira iken gençlerin evlenmeleri artık hayal gibi. Bu nedenle gençlerde evlilik yaşı 30’lara kadar varıp dayandı.