Buğday fiyatları, yılbaşından bu yana yüzde 37 arttı

Küresel ölçekte buğday fiyatları yıl başından bu yana yüzde 37 arttı. 2021 yılında yüzde 20'nin üzerinde artan mısır fiyatları da 2022'de yüzde 21 artış gösterdi.

AJANS BİZİM - Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından mısır ve buğday gibi temel ürünlerin tedarik edilmesinde ortaya çıkan sıkıntılar nedeniyle zaten yükselme eğiliminde olan gıda fiyatlarının daha da artırması bekleniyor.
Küresel ölçekte buğday fiyatları yıl başından bu yana yüzde 37 arttı. 2021 yılında yüzde 20'nin üzerinde artan mısır fiyatları da 2022'de yüzde 21 artış gösterdi.
Euronews’ün derlediği bilgilere göre, temel gıda ürünlerindeki yüksek enflasyon nedeniyle gıda devleri maliyetleri tüketicilere yansıtmaya başlamıştı. Ukrayna krizinin bu durumu daha da kötüleştirmesinden endişe ediliyor.
Ukrayna verimli toprakları nedeniyle dünyanın tahıl ambarı olarak görülüyor. 
Amerikan Ticaret Bakanlığı verilerine göre, dünyadaki buğday ihracatının yüzde 12'sini Ukrayna yapıyor. Ukrayna’nın bu yıl dünya mısır ihracatının da yüzde 16'sını yapması bekleniyordu.
Ülkeler gıda üretimi için ihtiyaç duydukları hammaddeleri öncelikli olarak iç üretimden karşılamaya çalışıyor, ancak Ukrayna'daki üretim ve ihracatın düşmesi, uluslararası piyasalarda belirlenen fiyatların yükselmesine yol açabilecek.
Rusya'nın kilit rolü
Rusya, dünya ölçeğinde enerji piyasalarında oynadığı kilit rolün yanı sıra gübre hammaddesindeki gücü nedeniyle tarım alanında da anahtar bir konumda bulunuyor.
Rusya aleyhine açıklanan yaptırımlara Moskova’nın buna gübredeki en temel maddelerden biri olan potasyum sağlamayı keserek cevap verebileceği olasılığı var.
Bazı uzmanlar, tarımdan gelebilecek bir yanıtın, enerji alanındakinden daha kapsamlı olabileceği konusunda uyarıyor.
Koronavirüs salgınından çıkış sürecinde dünya genelinde özellikle gelişmiş ülkeler yüksek enflasyonla karşı karşıya kalmıştı.
Üreticiler de enflasyonun kalıcı olması halinde fiyatların artırılabileceği sinyalini vermişti. 
Dünya genelinde yükselen fiyatların tüketimi henüz azaltmadığı gözlense de artışların sürmesi halinde bu tüketicilerin harcamalarını kısmalarına ve dolayısıyla ekonomilerin yavaşlamasına sebep olabileceği belirtiliyor. 

 

Buğday Ukrayna