Bulut: Soya üreticilerine destek verin

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, hasadı başlayan ancak taban alım fiyatları hala açıklanmayan soyayı Meclis gündemine taşıdı. Türkiye'nin soya ihtiyacının 2/3'ünü karşılayan Adanalı üreticilerin desteklerin artırılmasını beklediğini kaydeden Bulut, 'Soyaya verilen desteğin artırılması yönünde Bakan Pakdemirli'ye çağrı yaptı.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, hasadı başlayan ancak taban alım fiyatları hala açıklanmayan soyayı Meclis gündemine taşıdı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Bulut, Adana’nın Türkiye'nin soya ihtiyacının 3’te 2’sini karşıladığını belirtti.
SOYADA NET İTHALATÇIYIZ
Bulut, “Gıda, yem ve yağ sanayisinin ham maddesi olarak kullanılan, ve birçok ülke için yağlı tohumlar arasında öncelikli ürün olarak kabul gören soyada bu yıl ülke genelinde 150 bin ton civarında rekolte beklenmektedir. Geçtiğimiz yıla göre ekim alanı yüzde 10 artan soyanın miktarı yıllık 1,5 milyon ton soya ihtiyacının yüzde 10’unu bile karşılamamaktadır. Ülkemiz, üreticiler için ikinci ürün fırsatı da olan soyada net ithalatçı konumundadır” dedi.
ÇİFTÇİ ZOR DURUMDA
Türkiye’de 340 bin dönüm alanda, Adana’da ise 220 bin dönüm alanda üretilen soyada hasadın başlamasına rağmen çiftçilerin destekleme primlerinin açıklanmamasının sıkıntısını yaşadığını kaydeden Bulut, “Girdi maliyetlerinin neredeyse yüzde yüz artması nedeniyle zor durumda olan çiftçilerimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 25 fiyatı azalan soyaya verilen yıllık 60 kuruşluk desteğin 1 TL’ye çıkarılmasını, mısırda olduğu gibi fiyatların erken açıklanmasını ve Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından ürünlerinin alınmasını istemektedir” ifadelerini kullandı.
SOYAYA DESTEK ARTIRILSIN
CHP’li Bulut, Bakan Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
-Soyaya verilen desteğin artırılması yönünde Bakanlığınızın bir çalışması var mıdır?
-Soya hasadı başlamasına rağmen taban fiyatlarının açıklanmamasının gerekçesi nedir?
ALIM GARANTİSİ VERİLECEK Mİ?
-Soya üreticilerine alım garantisi verilmesi yönünde herhangi bir çalışmanız var mıdır?
-Ülkemizin soyada net ithalatçı olduğu, Türkiye'de iklim koşullarının soya üretimi için son derece uygun olduğu göz önüne alındığında, dışa bağımlılıktan kurtulmak için soya üretimini artırmaya yönelik Bakanlığınızın bir planı var mıdır?
NE KADAR SOYA İTHAL EDİLDİ
-Son 5 yılda hangi ülkelerden ne kadar soya ithal edilmiştir? İthal edilen soyaya ne kadar para ödenmiştir?
-İthal edilen soyanın genetiğinin değiştirildiğine yönelik iddialar doğru mudur?