Çağ dışı uygulama gibi!

Adana'da fahri trafik müfettişlerinin görüntüsü olmayan ve gerçeği yansıtmayan trafik cezalarını keserek vatandaşları mağdur ettiği, cezaya yapılan itiraz nedeniyle mahkemelerin de bu nedenle işgal edilmesine neden oldukları belirtiliyor.

Adana’da fahri trafik müfettişlerinin görüntüsü olmayan ve gerçeği yansıtmayan trafik cezalarını keserek vatandaşları mağdur ettiği, cezaya yapılan itiraz nedeniyle mahkemelerin de bu nedenle işgal edilmesine neden oldukları belirtiliyor.

HUKUKA AYKIRI CEZA UYGULAMASI

Son dönemlerde artan fahri trafik müfettişlerinin cezalarının yanında ceza yazmaya yetkili polis memurlarının da belgesi olmadan yazdıkları cezalarla Adanalıları çileden çıkardığı gözleniyor. Trafik düzenini tehlikeye atmak maddesini içeren trafik cezası ile meblağları da azımsanmayacak nitelikte olan cezalar yüzünden araç sahipleri mahkemeye başvurmak zorunda kalıyorlar. Son dönemlerde yazılan cezanın delili olmadığını gerekçe gösterip mahkemeye başvuran Adanalıların itirazları kabul edilerek cezaların iptal edilmesi de bu başıboşluğu belgeler nitelik taşıyor. Sulh Ceza Mahkemeleri de bu cezaları değerlendirip ‘Hukuka aykırı gerekçesi ile’ iptal ediyor.

HUKUKÇULAR BU UYGULAMA KALKSIN İSTİYOR

Fahri trafik müfettişlerinin durumunu değerlendiren hukukçular, bu uygulamanın eskiden kalma bir uygulama olduğunu, teknoloji çağında araç denetiminin elektronik ortamda gerçekleşmesinin daha akılcı ve ayakları yere basan uygulama olduğunu belirten hukukçular, “Bu uygulamaya ihtiyaç yoktur. Ceza yazan fahri trafik müfettişinin elinde durumu kanıtlayan belgeleri yok. Ne görüntü var ne de tanıkları var. Bu ceza, Kabahatler Kanunu’nun 25.maddesine aykırıdır. Delili olmayan bir ceza geçerli değildir. Bu nedenle bu uygulamaya acilen son verilmelidir” görüşünü beyan ediyorlar. Emniyet Genel Müdürlüğü ise bu uygulamadan ısrarla vazgeçmiyor.