Ceyhan'a 10 milyar dolarlık petrokimya tesisi

Gelecekte Türkiye'nin adından en çok söz ettirilecek şehri olacak olan Ceyhan'ın yıldızı parlamaya devam ediyor. Varlık Fonu, Adana'nın Ceyhan ilçesine 10 milyar dolar değerinde stratejik yatırımını yaparak rafineri ve petrokimya alanında hamle ile harekete geçti.

Gelecekte Türkiye’nin adından en çok söz ettirilecek şehri olacak olan Ceyhan’ın yıldızı parlamaya devam ediyor. Varlık Fonu, Adana’nın Ceyhan ilçesine 10 milyar dolar değerinde stratejik yatırımını yaparak rafineri ve petrokimya alanında hamle ile harekete geçti.
Bölge insanının iş imkanına kavuşmasına da yardımcı olacak olan Ceyhan Petrokimya Tesisleri’nin yapım aşamasında yani inşaat süresince yaklaşık 10 bin, faaliyete geçmesi döneminde ise 5 kişiye iş imkanı sağlayan bir yatırım olması Adana’nın Ceyhan ilçesini ve bölgeyi ayağa kaldırmaya yetecek duruma geliyor. Dış ticaret açığını da azaltacak olan bu yatırım ile Türkiye Varlık Fonu önemli bir hizmete imza atmış olacak.
ADANA’YI VE CEYHAN’I SEVİNCE BOĞDU
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023’e kadar olan dönemde ekonomik programını açıklar iken Türkiye Varlık Fonu’nun bu alandaki kaynaklardan elektrik üretimi alanlarında da sabit sermaye yatırımlarında yer alması öngörülen değerler arasındaydı. Türkiye Varlık Fonu 10 milyar dolarlık yatarım yapma kararını Ceyhan ilçesinde alması, kuracağı rafineri ve petrokimya kompleksinin inşaatının, tasarım ve mühendislik çalışmalarının ise 2021 yılında start alacağı kaydediliyor. Bölgemizdeki işsizlik sorunun da bir şekilde çözümlenmesine yardımcı olacak bu yatırım Adana’yı ve Ceyhan’ı sevince boğdu.
TÜRKİYE PETROKİMYAYI İTHAL EDİLİYOR
Ceyhan’da yatırım olarak önem arz edecek olan bu tesisin dünyada örnek gösterilen yatırımlar arasında yer alacağı kaydediliyor. Söz konusu rafineri ve petrokimya tesisleri, Ceyhan’ın uluslararası enerji merkezi olmasını da temin edecek. İhtiyaç duyulan ham maddelerin üretilmesi ve gerekli altyapı yatırımlarının hayata geçirilmesi de planlanıyor. Bilindiği üzere Türkiye petrokimya ithalatını yurt dışından yapıyor. Türkiye’nin bu konudaki ithalatı 21 milyon ton olarak gerçekleşti. İhtiyacın yüzde 80’ninden fazlası ithal edilirken, 2018 yılında bu alanda 13 milyar dolar dış ticaret açığı verildi. Bu yatırım dış ticaret dengesine yılda 1 milyar 500 milyon dolar katkı sağlayacak durumda.