Çukurova Üreticisi Çıkmazda

Bu sezon ektikleri patates, soğan ve marulun tarlada kalması sonucu kan ağlayan üretici buğdayda da rekoltenin oldukça düşük seviyelerde olması sonucu çıkmaza girdi

Yumurtalık Ziraat Odası Başkanı Erdinç Altıok, Çukurova Barış Gazetesi Muhabiri’ne yaptığı açıklamada, Çukurova yöresinde bu sezon patates, soğan, marul ve buğday ekimi yapan üreticilerin kan ağladığını söyledi.
Patates, soğan ve marulun para etmemesi sonucu tarlada kaldığını ifade eden Altıok,  son olarak yörede hasadına başlanan ve  yer yer devam eden buğday hasadının da  üreticinin yüzünü güldürmediğini ifade etti.
Kuraklık nedeniyle ürürünün kendini geliştiremediğini, tüccarın buğdaya fiyat bile vermediğini anlatan Altıok, ‘’Çiftçi, buğday hasadı yaptığı tarlaları hemen sürerek ikinci ürün ekiyor. Zaten başka şansı da yok.  Şu an karpuz dekarı 2-3 bin lira arasında satılıyor. Ama 3-4 ay sonrasına üreticiye çek veriliyor. Korkumuz önümüzdeki günlerde bu ürünün de para etmemesi’’ dedi.
Altıok, yörede tarla ziyaretleri yaparken üreticiye, ‘’Bereketli olsun’’ bile diyemediklerini ve son yılların en kötü sezonunu yaşadıklarını ifade ederek, ‘’Üretici tarlada ürün hasat ediyor ama para etmediği  için yüzünden düşen bin parça. Üreticinin yüzü gülmüyor. Kara kara borç batağından nasıl kurtulacağını düşünüyor’’ diye konuştu.
-BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENSİN-
Çiftçilerin borçlarına erteleme getirildiğini, ancak erteleme yapılan borçlara faiz uygulandığını anlatan Altıok, ‘’Borç ertelemeleri faizsiz olsun. Borçlar 4-5 yıl yayılıyor ama faizlerde yüzde 12’lere, özel bankalarda ise yüzde 18’lere çıkıyor’’ dedi.
 

Çukurova buğday üretici soğan patates