Danıştay'a gidilecek mi?

İçişleri Bakanlığı, Başkan Karalar ve Eşli'ye soruşturma izni vermedi.

- İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Adana Büyük Şehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Genel Sekreter Yardımcısı Türkan Eşli hakkında soruşturma izni vermedi.

Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir imar dosyası ile ilgili olarak Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Büyükşehir Meclis üyeleri ve Genel Sekreter yardımcısı Türkan Eşli hakkında 4483 sayılı kanun gereği soruşturma başlatmak için yaptığı izin başvurusu, Danıştay'a itiraz yolu açık bırakılarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından reddedildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlatmak için izin istediği konu, Belediye Meclisi'nin Adana'nın Real bölgesi olarak anılan bölgesinde yapılan bir imar düzenlemesi hakkındaydı. Anılan bölgede bir sağlık alanı yasalara ve mahkeme karalarına aykırı olarak konut alanına çevrilmiş, olayın kamuoyuna yansıması ile birlikte dosya daha kesinleşmeden askıdan indirilmişti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun soruşturma izni vermediği dosya ile ilgili olarak görüştüğümüz hukukçular soruşturma izni istenen konu ile izin verilmemesine gerekçe gösterilen işlemler arasında Bakanlık bürokratlarının nasıl bir bağ kurduklarının anlaşılmadığını söylediler.

Hukukçular, soruşturma izninin reddedilmesine gerekçe gösterilen konular ile dosya içeriğinin tamamen zıt olduğunu söyleyerek; "İzin istenen konu, Belediye Meclisi'nin yaptığı imar düzenlemesi. Meclis, gerekli şartlar yerine getirilmeden sağlık tesis alanı olan yerin imarını konut alanına çeviriyor. Belediye Meclisi bu işleme gerekçe olarak da olmayan bir mahkeme kararı gösteriyor.

Soruşturma izni talebi bu gerekçeye dayanırken bakanlık 'Belediye Meclisi'nin imar düzenlemesine dayanak gösterdiği mahkeme kararı nerede?' diye sormak yerine 'yapılan işlemde mevzuata aykırılık yok' diyerek konuyu kapatıyor. Bakanlığın, iznin verilmemesine gösterdiği diğer gerekçe ise 'Türkan Eşli'nin anılan bölgede mülkiyetinin olmadığı anlaşılmıştır'.

Bu gerekçenin niye yazıldığı belli değil. Çünkü, dosyanın hiç bir satırında Türkan Eşli hakkında böyle bir iddia bulunmuyor"

Hukukçular, dosya içeriği yasal olarak tekâmül etmediği için, suç vasfının da oluşmadığına dikkat çekerek,' idare, yanlış yaptığı kamuoyuna yansıyınca dosyayı askıdan indirip bir daha da Meclis'e indirmeyerek kendini korumayı bilirken, bunu incelemekle sorumlu bakanlığın yanlış yapılan bir işlemi göz göre göre yanlış değildi demesi manidar' şeklinde yorum yaptılar.

Bilindiği gibi idarenin verdiği bu gibi kararların 10 gün içinde Danıştay'a itiraz yolu açık bulunuyor. Başsavcılığın bu hakkını kullanıp kullanmayacağı bilinmiyor.