DEPREMİN YARALARI HEP BİRLİKTE SARILIYOR

İki gün boyunca Hatay'ın Antakya, Reyhanlı, Kumlu, Kırıkhan, Hassa Kahramanmaraş'ın Türkoğlu, Onikişubat Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeydik.

İki gün boyunca Hatay’ın Antakya, Reyhanlı, Kumlu, Kırıkhan, Hassa Kahramanmaraş’ın Türkoğlu, Onikişubat Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeydik.

11. gününe giren ve şu ana kadar 40 bine yakın insanın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından milletimiz bölgenin yarasını hep birlikte sarmaya çalışıyor. Türkiye’nin her yerinden deprem alanlarına adeta yardım yağıyor.

Enkaz kaldırma çalışmalarında her bölgeye, her binaya ulaşılmış durumda. Devlet kurumlarının yanında STK’lar da ülkenin dört bir yanından gelerek hem görevlilere hem de vatandaşlara hizmet ediyor.

İlk günlerde yaşanan gıda ve barınma sorunu çözüldü ancak havaların soğuk olması nedeniyle ısınma konusu hala en büyük problem.

SALGIN HASTALIK BAŞ GÖSTEREBİLİR

Dünyanın hiçbir ülkesinin böylesi büyük bir felakete hazırlıklı olmasının imkânı yok dolayısıyla bu büyük afette bazı sorunlar ve aksaklıklar da yaşandı maalesef. Kahramanmaraş AFAD binasının yıkılmış olması, Kahramanmaraş ve Hatay’daki AFAD personel ve gönüllülerinin ve/veya ailelerin de enkaz altında kalması nedeniyle de bu sorunlar büyüdü ancak afetin ilk anından itibaren milletimiz el birliğiyle bu sorunları aşmak için çalıştı. Sosyal medyayı iyi kullananlar sosyal medya üzerinden, sahada aktif olarak çalışanlar alanda elinden geleni yapmaya çalıştı.

Bu aşamadan sonra salgın hastalık ve görevlilerin sağlıklı bir şekilde işlerini yapabilmeleri, depremzedelerin ise psikolojisini düzeltebilmesi için hızlı bir şekilde adım atılması gerekiyor. Özellikle depremi yaşayan ve yakınlarını kaybeden çocukların akıl sağlığı için atılacak adımlar çok önemli.

Oluşturulan mezarlıklarda hem diyanet personelleri hem güvenlik güçleri hem de diğer görevliler ve gönüllüler büyük bir sabır ve tevekkülle işlerini yapıyorlar.

HATIRALAR ENKAZ ALTINDA

Kahramanmaraş’ın Türkoğlu ilçesi daha şehre girerken felaketin boyutlarını çok net bir şekilde gösteriyor insana. Kahramanmaraş-Türkoğlu tarafı, Beyoğlu bölgesi, Trabzon Caddesi, Azerbaycan Bulvarı adeta haritadan silinmiş durumda.

Enkaz altında kalan yakınlarının sağ olarak çıkarılmasını bekleyen insanlar metanetle çalışmaları takip ediyor. Umut ve korku arasında ince bir çizgide dua ederek gelebilecek bir müjdeli haberi bekliyorlar.

Enkaz altında sadece canlarımız değil o canların hatıraları da kalmış. Kahramanmaraş’ta bir evin enkazdan çıkardığım fotoğraf albümüyle bir subayın şapkası beni çok etkiledi. O subayın o şapkayı ilk taktığı zamanı hayal ettim. Fotoğraf albümünde ise genç bir kardeşimizin askerlik anıları vardı. Askerin o albüme her baktığında hiç bitmeyen askerlik hatıralarını tanıdıklarına anlattığını düşündüm. Buruk bir tebessüm oturdu yüreğime. İnşallah ikisi de yaşıyordur.

YIKINTILAR ARASINDA BİR KENT; GAZİ HATAY

Hatay’ın Antakya ilçesinde yıkılan Rönesans Rezidans daha önce çalıştığım televizyonun ofis binasına çok yakındı. Her gitmemde o alanda böyle bir binanın neden yapıldığını düşünürdüm. O bölge yerle bir olmuş durumda maalesef. Civardaki Hazreti Ali Cami birçok kez namaz kılmak için gittiğimiz bir yerdi. Şimdi o da bir enkaz tüm Antakya gibi…

NURDAĞI’NIN ADI VAR KENDİ YOK

Gaziantep’in Nurdağı ilçesi memleketim olan Kahramanmaraş’a her gitmemizde dikkatimi çekerdi. Evlerin altındaki oto galerilerin önünde duran aynı marka ve model araçlar çok tuhaf bir şeklide kendisine çekerdi insanı. Yol üstü yerleşimler bana her zaman ilginç gelmiştir. Nurdağı da böyle bir yerdi. Artık Nurdağı diye bir yer kalmamış.

ŞİMDİ YARA SARMA ZAMANI

Asfaltları çok kalın dökülmesine rağmen yollar kâğıt gibi yırtılmış durumda. Köprüler yıkılmış halde. Her ilden gelen ekipler hem yolları onarmaya hem de köprüleri yeniden imara girişmiş durumdalar.

Şehirlerimizin bir an önce imar edilmesi gerekiyor. Devlet bu konuda hızlı hareket etmek isterken bir başka hataya da meydan vermemelidir. İşin uzmanlarından fikirler alıp, görüşmeler yapıp ona göre karar vermeli ve bir daha böyle bir acının yaşamaması için en doğru şekilde şehirleri imar etmelidir.

Bugün can derdindeyiz. Yarın canlı kalanları hayata tutundurma derdinde olacağız. Ondan sonra elbette eksikleri ve sorunları konuşma zamanı gelecek. Gün şimdi birlik olma ve dayanışma günü.

 

Foto galeriye burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz

Kahramanmaraş Gaziantep Hatay Adana Deprem Kurtuluş Kılınç