Dikenli incirin hasadı sürüyor

Mersin'de doğada kendiliğinden de yetişebilen ve dikenleri nedeniyle toplanması özel çaba gerektiren "dikenli incir"de hasat mesaisi günün ilk ışıklarıyla başlıyor.

Mersin'de doğada kendiliğinden de yetişebilen ve dikenleri nedeniyle toplanması özel çaba gerektiren dikenli incirde hasat mesaisi günün ilk ışıklarıyla başlıyor.

 

Halk arasında kaynana dili başta olmak üzere Frenk yemişi, Hint inciri ve tahta inciri olarak da adlandırılan türde, hasat sürüyor.

Dikenli olması nedeniyle toplama aşamasında özel dikkat gerektiren meyve türü, demir maşalar yardımıyla hasat edilerek kilogramı 10 liradan satılıyor.

Meyvenin tarıma elverişli olmayan taşlı ve kayalık alanlarda dahi kendiliğinden yetişebilmesi, su, gübre ve ilaç gibi özel bakım gerektirmemesi, çiftçileri memnun ediyor.

Sert dikenleri nedeniyle geçmişte bahçelerin çevresine çit olarak dikilen, meyvesine ilginin artmasıyla bazı bölgelerde üretimine de başlanan dikenli incirden, bu yıl kent genelinde 27 bin ton verim alınması hedefleniyor.

- Bu yıl verim yüksek

Silifke ilçesi Tosmurlu Mahallesi'nde çiftçilik yapan Veli Çetin, gazetecilere, dikenli incirde bu yıl verimin yüksek olduğunu söyledi.

Günün ilk ışıklarıyla hasat yaptıklarını belirten Çetin, şunları kaydetti:

Dikenli incirin toplanması biraz zahmetli. Sabah erken toplamazsan bunun dikenleri uçar ve batar. Onun için erken saatlerde topluyoruz. Meyveyi dikenli olan kabuğundan ayırması da zahmetli. Dalından topladığın meyveyi bir leğene döküp yıkayacaksın. Sonrasında dikenleri suda gidiyor. Ardından baş tarafı kesilerek meyvenin içi çıkarılıyor.

 

incir hasat