ECZACILAR İSYANDA: BIÇAK KEMİĞE DAYANDI!

Adana Eczacılar Odası Başkanı Mürsel Yalbuzbağ ve yönetim kurulu üyeleri gazetemize yaptıkları özel açıklamada Hükümet yetkililerinin eczacıların sorunlarını çözmek adına yetersiz kaldıklarını belirterek 'Bıçak kemiğe dayandı. Artık kıprayacak yanımız kalmadı. Dayanacak güçte değiliz. Sonrası eczacıların eyleme gitme hazırlığı ile bu ülke karşı karşıya kalacak' dediler.

Adana Eczacılar Odası Başkanı Mürsel Yalbuzbağ ve yönetim kurulu üyeleri gazetemize yaptıkları özel açıklamada Hükümet yetkililerinin eczacıların sorunlarını çözmek adına yetersiz kaldıklarını belirterek ‘Bıçak kemiğe dayandı. Artık kıprayacak yanımız kalmadı. Dayanacak güçte değiliz. Sonrası eczacıların eyleme gitme hazırlığı ile bu ülke karşı karşıya kalacak’ dediler.

Döviz kurlarındaki oynamalardan dolayı eczacıların yükselen ilaç fiyatlarındaki kar oranlarının da azalarak ilaç tedarik etmede sıkıntı yaşadıklarını belirten Oda Başkanı Yalbuzbağ ve yönetim kurulu üyeleri, Ankara’da Sağlık Bakanlığı yetkilileri ile görüşme yaptıklarını ve sorunlarının çözülmesini istediklerini kaydettiler. Sorunlarının çözülmemesi halinde eylem yapacaklarını ve iş yerlerini bir gün kapatacaklarını belirten yetkililer, “Bu koşullar altında daha fazla dayanamayız. Fedakârlığı hep bizden bekliyorlar. Hükümet sesimizi duysun” şeklinde düşüncelerini dile getirdiler.

Oda yetkilileri konuyla ilgili olarak özetle şunları söylediler.

“Ülkemizin içinde bulunduğu zor koşullarda hak ettiği değer ve iyileştirilmeleri alamayarak, yıllardır fedakârlık eden meslektaşlarımızın dayanacak gücü artık kalmadı.  Mevcut koşullar altında ilaç eczacılık hizmetlerimizi sürdürebilmemiz imkânsız hale gelmiştir.

    8 Temmuz 2022 tarihinde eczacılarla ilgili önemli bir kararname olan İlaç Fiyat Kararnamesi’nde yeni bir düzenleme yapıldı. Ancak yapılan düzenleme, her şeyin fiyatının arttığı, eczane ile ilgili her masrafın kat be kat arttığı bir dönemde, varlık-yokluk mücadelesi veren eczanelerimiz için yeterli değildir. 

        Türk Eczacılar Birliği, Adana Eczacı Odası ve meslektaşlarımız ile birlikte, birlikten doğan gücümüz ile eczane kapatma da dâhil bir eylemlilik süresi içindeyiz. Eczacıya hak ettiği değerin verilmesini talep ediyoruz, artık dayanacak gücümüz kalmadı.

        İlaç Fiyat Kararnamesi’nde 13 yıl öncesinin koşullarına göre belirlenen fiyat baremlerinin güncel duruma göre yeniden düzenlenmesini; yapılacak kar oranı ve barem artışlarının enflasyon, ilaç fiyat artışları ve yeniden değerlendirme oranı gibi bir standarda bağlanarak güncellemelerin yapıldığı yeni bir model oluşturulmasını istiyoruz. 

       Enflasyonun %78’leri aştığı günümüzde şu andaki İlaç Fiyat Kararnamesinde yapılan düzenleme eczacıların sorunlarını çözecek, dertlerine derman olacak bir düzenleme değildir. Eczacılık mesleği, benzeri daha önce yaşanmamış bir ekonomik tehdit altındadır.  

        Ecza depolarına borçları biriken eczacılar, bir kredi borcunu bir başka krediyle ödemeye çalışmaktadır. 

        Eczanesine gelen her vatandaşın derdine deva olmaya çalışan, şifa dağıtan eczacılar, kira, elektrik, doğalgaz ve personel gideri gibi en temel işletme giderlerini dahi karşılayamaz duruma gelmişler, adeta kaderlerine terk edilmişlerdir. 

       ‘ Eczaneler Kapanmasın’ başlığıyla başlayacak eylem planımız da öncelikle  talebimiz İlaç Fiyat Kararnamesi’nin güncel şartlara uygun güncellenmesidir. Eylemlilik sürecimizde hastalarımızı ve halkımızı da bilgilendirerek afişlerle, ilanlarla, sosyal medya paylaşımları, vitrin düzenlemeleri yapacağız. Diğer taleplerimizi de sizlere zamanla aktaracağız. Taleplerimize karşılık bulamazsak eczacı mitingi ve sonrasında eczane kapatma eylemimiz konusunda Türk Eczacıları Birliği ve Bölge Eczacı Odaları olarak ortak kararla mücadele etmeye karar verdik. Tek ses Tek Yürek olarak tüm meslektaşlarımız ile birlikte hareket ederek, hakkımız olanı alacağız.”