Eğlence vergilerini ödeyin!

Türkiye Jokey Kulübü'nün tahsilatları arasında yer alan Eğlence Vergileri TJK tarafından Büyükşehir Belediyesi'ne ödenirken, Büyükşehir Belediyesi'nin bu gelirden elde ettiği parayı ilçe belediyelerine ödememesi krize neden oluyor. İlçe belediyeleri Büyükşehir Belediyesi'nden bu parayı almak için hukuki yollara başvurmaya hazırlanıyor.

Türkiye Jokey Kulübü’nün tahsilatları arasında yer alan Eğlence Vergileri TJK tarafından Büyükşehir Belediyesi’ne ödenirken, Büyükşehir Belediyesi’nin bu gelirden elde ettiği parayı ilçe belediyelerine ödememesi krize neden oluyor. İlçe belediyeleri Büyükşehir Belediyesi’nden bu parayı almak için hukuki yollara başvurmaya hazırlanıyor.
TJK ÖDÜYOR, BÜYÜKŞEHİR ÖDEMİYOR!
2464 sayıl Belediye Gelirleri Kanunu’na gereğince belediyeler at yarışlarını izlemeye gelenlerden ve ganyan bayilerinde oynanan müşterek bahislerden belirli miktarda eğlence vergilerini alma imkanlarına sahip. Bu vergiler TJK tarafından düzenli olarak Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ödeniyor. Ancak Büyükşehir Belediyesi, TJK’dan aldığı vergi gelirlerini ilçe belediyelerine ödemiyor. İlçe belediyeleri kendi hisselerine düşen eğlence vergilerinin ne kadar olduğunu dahi bilmiyor. Çünkü Büyükşehir bu miktarları sır gibi saklıyor. Bütün bunlar ilçe belediyelerinin iddiası ve önümüzdeki günlerde bu anlamda ilçe belediyeleri hukuki bir süreç başlatacaklar.
YILDA 30 MİLYON LİRA PARA…
Adana Yeşiloba Hipodromu’nun, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne 2005 yılında ödediği eğlence vergisinin 7,8 milyon YTL olduğu öğrenilirken, bu rakamın 2006 yılında 8,6 milyon ve 2007 yılında da, 11,1 milyon YTL’ye çıktığı kaydedildi. 2021 yılına gelindiğinde ise bu rakamın yılda 30 milyon liranın üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Büyükşehir Belediyesi’ne resmi yazı ile başvuran ilçe belediyeleri, paranın miktarının ne kadar olduğu, ilçe belediyelerine bu miktardan ne kadar paranın düştüğünü ve ödemenin ne zaman yapılacağına, neden yapılmadığına dair resmi anlamda olumlu yanıtın verilmediğinden şikayet ederek “Bu para bizim paramız. Belediyenin parasını vermemek doğru değil. Hukuki anlamda süreç başlatacağız” ifadesini kullanıyorlar.