ELKA'dan bir ilke imza

Ceviz Yetiştiriciliği Teknolojileri ve Pazarlama Fuarı Antalya'da sektörle ilgilileri bir araya getirdi.

Adana’da doğarak Türkiye genelinde fuarcılık sektörünün öncü kuruluşlarından birisi olmayı beceren ELKA Fuarcılık bir ilke imza attı. Bugüne kadar hiç yapılmayan ‘Ceviz yetiştiriciliği teknolojileri ve pazarlaması fuarı’ adı altında Elka’nın Antalya’da düzenlediği fuar paydaşları bir araya getirerek Türkiye’de halkı gururu yaşadı.
MUHTEŞEM CEVİZ TÜRKİYE FUARI
26 firmanın katıldığı fuar Antalya Cam Piramit’te 19-22 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti. 4 gün süren fuara ceviz üreticileri, makine ve ekipman satıcıları, pazarlama ticareti yapanlar, kuruyemiş sektörü gibi sektörle ilgililer ile akademisyenler katıldılar. Ceviz Türkiye Fuarı olarak ilk kez gerçekleştirilen fuara K.Maraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Elemanı Prof. Dr. Mehmet Sütyemez ile Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Öğretim Elemanı Prof. Dr. Yaşar Akça ceviz ile ilgi olan tüm sektör bileşenlerine yaptığı araştırmalar ve sonrasında ortaya çıkan ceviz gerçeklerini izah ederek açıklayıcı bilgilerini aktardılar.
YAMAÇ: BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN
Konu hakkında gazetemize bilgi veren ELKA Fuarcılık Sahibi Bülent Yamaç, bugüne kadar tarım fuarı gerçekleştiren firmasının Antalya’da Türkiye’de ilke imza atmasının ve fuara katılımcılar teşekkürlerine nail olmasının haklı gururunu yaşadığını söyledi. Yamaç, ‘’Bir Adana firması olarak Türkiye genelinde önemli projeler üretiyoruz. Ceviz konusunda tüm paydaşlar ile önemli bir hizmete imza atıldı. Geleceğe dönük ve ilk olmanın gururu ile Bitlis, K.Maraş, Denizli, Manisa, Tekirdağ, Yalova, Siirt ve Malatya gibi illerimizden gelen ceviz paydaşlarını Antalya’da yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirlerimize tanıtıp sorunları masaya yatırdık. Güzel sonuç ortaya çıktı. Fuarı düzenlediğimize ve böylesine önemli bir hizmete ELKA olarak imza attığımıza çok seviniyorum. Devamı gelecek. Bizi izlemeye devam edin” açıklamasını yaptı.
SÜTYEMEZ HOCANIN 3 ÇEŞİT CEVİZİ VAR
Türkiye’de ceviz çeşidi olarak yerli, yabancı ve çandır diye üç çeşit ceviz yetiştirildiği ön planda tutulduğunda cevizle ilgili üreticilerin bilgilendirilmesi konusunda ilk olarak Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Elemanı olan Prof. Dr. Mehmet Sütyemez bir konuşma yaptı. Sütyemez, Türkiye genelindeki cevizlerin üretim aşamasından tüketim aşamasına gelen kadar geçen evreleri anlatıp kaliteli ceviz üretiminin nasıl temin edileceğini, ceviz fidancılığı ve Türkiye ile uyumlu ceviz fideciliği konularında bilgilerini paylaştı. Sütyemez’in kendi adına tescilli olan 3 çeşit ceviz bulunuyor. Yurt dışında da ceviz konusunda bilinirliği bulunuyor.
PROF. DR AKÇA: BİLİNÇLİ CEVİZ ÜRETİMİ ÖNEMLİ
Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Elemanı Prof. Dr. Yaşar Akça, ceviz fuarında ‘Türkiye’de patentli ceviz çeşidi yok. Tescilli ceviz var. ABD cevizde verimi artırdı. Bizim de artırmamız gerekiyor. Türkiye’de uç dallarda meyve veren cevizler var. Türkiye’ye en yatkın Fransa iklimine göre cevizler var. Cevizde ilkbaharın geç tonları Türkiye’de en büyük sorun. Ceviz erken yapraklanıyor. Oysa geç yapraklanan cevizin olması gerekiyor. İklime göre bahar geriye doğru gidiyor. Kış ayında cevizin dayanıklılığı önemlidir. Fidancılıkta damızlık fidan öneri yönteminde de yanlışlıklar yapıyoruz. Elinde az ürünü olan kişiler kendi fidanlarını önererek cevizcilik yapılıyor. Dişi çiçek dökme sorunu da yaşıyoruz. Polen yetersizliği sorunu ön planda. Yüksek polende çiçek döker. Cevizin dikim sıklığını da iyi ayarlamak gerekiyor. Bilinçli ceviz üretimi önemli. Dünya ile entegreli bir çalışma yapmalıyız” dedi.
Fuar süresince etkinlikler gerçekleştirildi, konferanslar düzenlendi ve paneller ile destek verildi. Antalya halkı da ceviz konusunda duyarlılık göstererek fuarı gezmeyi ihmal etmediler.