EMO: ''Enerji politikaları iflas etti''

Elektrik Mühendisleri Odası, Adana ve bölge illerinde yaşanan elektrik kesintilerinin hükümetin enerji politikalarından kaynaklandığını savundu. EMO,' Uygulanan enerji politikaları iflas etmiştir. Özelleştirmeler ve serbest piyasa ısrarı sonucunda vardığımız nokta iddia edildiği gibi kaliteli, kesintisiz ve ucuz enerji değil, tersine kalitesiz, arzı sorunlu ve pahalı enerjidir.' Görüşünü savundu.

EMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu, Adana ve bölgede son günlerde lokal ve merkezi kesintilerle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Yaşanan kesintiler, aşırı yüklenme, trafo patlaması ve bakım onarım, sıcaklar ve buna bağlı arızalarla açıklanamayacak kadar çok sayıda olmakta ve geniş bölgeleri kapsamaktadır. Bölgemizde elektrik kesintilerinin ne zaman olacağı ve ne kadar süreceği hala kestirilememektedir.
SORUN, YÖNETEMEME
Bu kesintilerin bir kısmı için bildik mazeretler ve İletim sisteminde yaşanan arızalarının neden olduğu söylenmektedir. Yaşanan elektrik kesintilerinde hep duyduğumuz, mevsime göre havanın aşırı ısınması ya da aniden soğuması, doğalgaz arzında sorun yaşanması, iletim sisteminde yaşanan arızalar gibi açıklamalar, aklımızla alay etmek anlamına geldiği gibi yaşanan kesintileri bu ve benzeri mazeretlerle geçiştirmek, bir yönetememe sorununa işaret etmektedir.
ALTYAPI YATIRIMLARI ŞART
Enerjinin arzında ve tüketiciye ulaştırılmasında ortaya çıkacak sorunları önceden öngörmek ve aşmak için buna uygun altyapı yatırımlarının yapılması gereklidir. Bu yaklaşım, hem iletim sistemi hem de dağıtım sistemi için gerekli ve zorunludur. Elektrik tüketiminin artışına göre önceden yapılacak altyapı yatırımları ileride oluşabilecek her türlü kesinti, kısıntı ve kalitesiz enerji sorunlarının minimuma inmesini sağlayacaktır. Yine İletim sisteminde yaşanan arızalardan kaynaklı kesintilerin önüne geçmek amacıyla ilgili dağıtım şirketleri tarafından; sorunlu yerlerin alternatifli bir şekilde beslenmesini sağlanmak için de gerekli yatırımlar yapılmalıdır.
ARIZALARA ZAMANINDA MÜDAHALE EDİLMELİ
Dağıtım şirketlerinin ana görevlerinden biri, bakım onarımı düzenli yaparak elektriği kesintisiz dağıtmaktır. Bu da şebeke altyapısını bir an önce güçlendirerek karşılanır. Bakım ve onarımlar bölgeyi ve şebekeyi bilen, kalifiye personelin sayısını artırarak yapılması gerekmektedir ve arızalara zamanında müdahale edilmelidir.
EPDK KESİNTİLER HAKKKINDA NE YAPIYOR?
Ayrıca kamu adına denetleme yetkisi olan üst organ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu bu kesintiler konusunda ne yapmaktadır? Bu şirketlere enerji kesintilerine yönelik cezai işlem uygulanmış mıdır?  EPDK hizmet kalitesini geliştirmek için üzerine düşen görevi yapmalı, kesintilerin kaynağını tespit edip gerekli yaptırımları yapmalıdır.
Aslında sorun hükümetin enerji politikalarına dayanmaktadır. Elektrik üretiminde ve dağıtımında özelleştirme ve serbestleştirme adıyla başlayan bu süreçte 21 dağıtım bölgesini;
Varlıkların verimli işletilmesi ve maliyetlerin düşürülmesi adına özelleştirdiler! Elektrik enerjisinin arz güvenliğinin sağlanması adına özelleştirdiler! Enerji kalitesinin artırılması adına özelleştirdiler! Kayıp kaçağın azaltılması adına özelleştirdiler! Yenileme ve genişleme yatırımlarının özel sektör tarafından yapılması adına özelleştirdiler!
Baktığımız da hangisi gerçekleşti? Ne yazık ki ortada somut bir sonuç yok. Yapılan her yatırım, tüketici olarak bizim cebimizden çıkıyor. Dolayısıyla özelleştirmeler elektriğin aydınlık yüzünün karanlığını gösterdi.
Özelleştirme ile taahhüt ettikleri hiçbir şeyi gerçekleştiremeyen hükümet, şimdi de Elektrik Piyasası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun ile kayıp kaçak bedellerini yasalaştırdı. Kayıp kaçak bedelini “teknik ve teknik olmayan kayıp” diye adlandırarak halktan saklamaya çalışıyorlar. Yargı ile kazanılan ve Dağıtım şirketlerinin ödemesi gereken bu bedelleri, yasa yoluyla vatandaşın sırtına yüklediler. Yani yargı yolu ile yapamadıklarını yasa yoluyla yapıyorlar. Resmi bir şekilde vatandaşı soyuyorlar.
ENERJİ POLİTİKALARI İFLAS ETTİ
EMO olarak dün ne söylediysek bugün de aynısını tekrarlıyoruz! Uygulanan enerji politikaları iflas etmiştir. Özelleştirmeler ve serbest piyasa ısrarı sonucunda vardığımız nokta iddia edildiği gibi kaliteli, kesintisiz ve ucuz enerji değil, tersine kalitesiz, arzı sorunlu ve pahalı enerjidir. Bir an önce kamu adına enerji alanına yönelik müdahalelerde bulunulmasızorunludur.”

EMO enerji politika iflas