Feke Tapan 1. Lavanta Festivali coşku dolu geçti

Bu yıl 1'ncisi düzenlenen ve Feke Kaymakamlığı, Feke Belediyesi, Adana İl Tarım Müdürlüğü, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Tapaneli Kadın Kooperatifi işbirliği ile düzenlenen Tapan Lavanta Festivali, muhteşem bir organizasyon sonucu coşku içinde yapıldı.

Bu yıl 1’ncisi düzenlenen ve Feke Kaymakamlığı, Feke Belediyesi, Adana İl Tarım Müdürlüğü, Adana İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Tapaneli Kadın Kooperatifi işbirliği ile düzenlenen Tapan Lavanta Festivali, muhteşem bir organizasyon sonucu coşku içinde yapıldı.

Festivale Adana Valisi Dr. Süleyman Elban,AK Parti Adana milletvekili Ahmet Zembilci, MHP Adana milletvekili Ayşe Sibel Ersoy,  MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, NHP Genel Başkanı Dr. Devlet Bahçeli’nin Başdanışmanı Hüseyin Sözlü, Yüreğir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Kocaispir, Tufanbeyli Belediye Başkanı Remzi Ergü, Karataş Necip Topuz, Karaisalı Belediye Başkanı Saadettin Aslan, MHP Adana İl Başkanı Bünyamin Avcı, Adana Emniyet Müdürü Doğan İnci, Adana İl Tarım ve Orman Müdürü Muhammet Ali Tekin, Adana Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar, Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir ve çok sayıda davetli katılarak destek verdi.

İzci Kamp Ateşi’nin yakılmasıyla başlayan festivalinde çocuk oyunları ve yarışmaları, mini konserler, maraton, bisiklet doğa sürüşü, Motor kros  veoff-road gösterileri sonrası akşam da Hüseyin Kağıt’ın konseri katılımcılara neşeli anlaryaşattı.

BAŞKAN SEL’DEN, TÜRK KADININA ÖVGÜ

Feke Belediye Başkanı Ahmet Sel, Türk kadınının yeni bir başarı hikayesine şahitlik yapmak için burada belirterek, burada toplanmanın bir avuç Anadolu insanının inanmışlığı ve adanmışlığı olduğunu ifade etti.

Ahmet Sel, İnsanların doğdukları coğrafyanın kaderi olduğunu kaydedip,” Bu kaderi kazanca çevirmenin, Feke’nin makus talihini yenmenin, Anadolu köylüsünün destek verilirse neler başarabileceğini ispat etmenin guru içindeyiz. Tapan’da binlerce vatandaşı 2 günde yaklaşık 40 bine insanımızı ağırlamanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu başarı bahçelerini evleri yapan, güzelliklere gözü gibi bakan Tapanlı kadınlarımıza onlardan desteklerini esirgemeyen eşlerine ve Fekelihemşerilerimize aittir” dedi.

Başkan Sel, 5 yıl önce başlayan bir hayali gerçekleştirmenin gurunu yaşadıklarını anlatarak, ”Tapan’a her yıl binlerce turist gelecek, lavantalarımız büyüyecek ünü bu dağları aşacak, belki de kimse inanmazdı. Beş sene gibi kısa bir zamanda 500 dönüme ekilmiş bahçeye, 46 kadın üreticiye, milyonlarca lira turizm ve üretim gelirine ulaştık. Tüm katılımcılara bizleri yalnız bırakmadıkları için, bzilere destek olan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Adana Valisi Dr. Süleyman Elban da, doğal bitkilerin, doğal yağların ve doğal beslenmenin önemine vurgu yaparak, “Dolayısıyla bizim de bu anlamda hızlı bir aksiyon alıp hemen konum ve yerimizi doğru zamanda doğru bir şekilde sağlamlaştırmaktır. Bu konuda yol almamız lazım. Hem Adana Valiliği olarak hem de tüm belediyelerimiz ve kaymakamlarımızın eserlerinin olacağını düşünüyorum” diyerek, festivalin gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra, MHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy, AK Parti Adana Milletvekili Ahmet Zenbilci de halkı selamlayan konuşmalar yaptı.

DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLERİNİ ALDI

Festival kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere de çeşitli ödüller verildi. Kadınlarda, Feke-Tapan Lavanta Festivali Trail Koşusu, 16 kilometrelik 18-35 yaş ferdi yarışta birinci olan SvetlanaShibaeva’ya birincilik madalyasını Adana Valisi Dr. Süleyman Elban taktı. Bu koşuda, Sevim Kürekçi ikinci olurken, Sezen Erenler ise üçüncülük ödülüne layık görüldü. 35 yaş üstü ferdi yarışta ise Bahar Özacar birinci olarak, madalyasını Adana Valisi Dr. Süleyman Elban’ın elinden aldı. Aynı yarışta Sevim Evecen ikinci, Akgül Önelge ise üçüncü oldu.

Erkeklerde, 18-35 yaş ferdi yarışlarda Mesut Akpınar birinciliği göğüslerken madalyasını Adana Valisi Dr. Süleyman Elban’ın elinden aldı. İkinciliği Muhammet Arabacı, üçüncülüğü ise Adil Şanlı kazandı.35 yaş üstü ferdi yarışlarda ise İsmail Kaban birinci olurken, madalyasını Feke Kaymakamı Vahit Yılmaz’ın elinden aldı. Bu yarışta DmitriiMalichev ikinci, ShokirjonFaizulioev ise üçüncü oldu.

İzleyenlerin yüreklerinin ağzına geldiği motor kros yarışlarında da çekişme görülmeye değerdi. Birinciliği Levent Güler kazanırken, kupasını Adana Valisi Dr. Süleyman Elban’ın elinden aldı. Bu yarışta Mustafa Ceren ikinci, Bahadır Arslan ise üçüncü oldu.

LAVANTA BAHÇESİ GEZİLDİ

Tarım ve Orman Bakanlığı’nca desteklenen Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi kapsamında yapılan, fide, sulama sistemi, etrafının çitleri, su tankının bakanlıkça karşılandığı üretici Bediha Arı’nın bahçesine giden Adana Valisi Dr. Süleyman Elban ve beraberindeki protokol üyeleri, 5 dekar alan üzerine iki ay önce dikimi yapılan lavanta bahçesinde incelemelerde bulunurken, vatandaşlar da lavanta bahçesinde bol bol hatıra fotoğrafı çektirerek günün tadını çıkarmaya çalıştı.