Fiyatlar yüzünden aç kalacağız!

Çarşı pazarın el yaktığı ortamda insanlar geçinmekte zorluk çekiyor.

Türkiye’de açlık sınırı 2 bin, yoksulluk sınırı ise 7 bin liraya ulaştı. Fahiş fiyat üzerinden başta gıda malzemeleri olmak üzere satış yapan spekülatörlerin yüzünden insanlar açlık ile karşı karşıya gelme noktasında. Tencereler kaynamıyor, el yakan fiyatlar yüzünden insanlar sağlıklı beslenemiyor. Aşırı fiyat artışlarını durdurmak adına Hükümetin acil önlemler almaya başlamasının meyvelerini verip vermeyeceğini de önümüzdeki günlerde göreceğiz.
YEREL MARKET YAYGIN MARKET FARKI
Adana’da piyasa araştırması yaparak çarşı pazarın fiyatlarının neden bu kadar uçtuğunu öğrenmek istedik. Tarlada 80 kuruşa ve 1 liraya alıcı bulan marul markette 5 lira, pazarda ise 4 liraya alıcı buluyor. Patlıcanın yanına yaklaşmak mümkün değil fiyatı 12 lira. Aynı marka ürünleri farklı marketlerde değişik fiyatlardan almak zorunda kalıyorsunuz. Yerel marketlerdeki fiyatlar yaygın marketlerdeki fiyatlardan en az 2 lira daha ucuz. Yaygın marketler maliyetlerinin yüksek olduğunu gerekçe gösterip etiketleri yükseltiyor. Aynı marka ürünün farklı marketlerde farklı fiyatlardan satılmasının da anlaşılır olmadığını düşünüyoruz.
KAFALARINA GÖRE FİYAT AYARLIYORLAR
Hava koşullarını bahane eden pazarcı esnafı da toptancı halindeki komisyoncuların aracılık etmesiyle yükselen fiyatlardan ürünlerini halka satmak durumunda kalıyor. Bir hafta önceki pazarda satın alınan fiyata aynı ürünü bir sonraki hafta satın almanın mümkün olmadığı Adana’da bu anlamda denetimin kayda değer oranda yapılmadığını düşünüyoruz. Kafaya göre fiyat ayarlaması yapanların da insanların üzerinden haksız kazanç elde ettiklerini maalesef yaşayarak görüyoruz. İnsanları şikâyet etmeye zorlayan bir anlayış ile denetim mekanizmasının çalışması da kabul edilir gibi değil.

VATANDAŞIN PARASI ALMAYA YETMİYOR
Adana’da köy biberi 16 liraya kadar çıktı. Kıvırcık 4 liradan satılıyor. Taze soğan 5 lira. Maydonoz, dereotu 1 liradan satılıyor. Yurttaş, “1 liraya maydonoz mu olur ?” diye tepki gösteriyor. Limon pazarda 2 lira. Markette ise tanesi 2 lira. Akdeniz’de kolaylıkla yetişebilen, hemen hemen her köy evinin bahçesinde ekili bulunan ıspanak pazarda 4 lira. Ancak marketlerde fiyatı 6 liradan başlıyor, 10 liraya kadar çıkıyor. Domatesin fiyatı değişiyor. Salkım domates 10 lira. Diğerleri ise 4 lira. Kabak 3 lira. Salatalık 6 lira. Patates ise 3.5 liradan tüketiciye sunuluyor. Vatandaşın parası satın almaya yetmiyor.