Gürer: " Anadolu'da esnaf yabancılaşıyor"

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer. 2011 yılında Suriye'de başlayan iç savaşın ardından 2015 yılından sonra ülkemize sığınmacı olarak gelen Suriyelilerin, bir bölümünün yerleşik düzene geçmeye başladıklarını belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer. 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın ardından 2015 yılından sonra ülkemize sığınmacı olarak gelen Suriyelilerin, bir bölümünün  yerleşik düzene geçmeye başladıklarını belirtti. Afganistan, Irak gibi ülkelerden gelip esnaflığa başlayanlarla kent dokusu değişiyor diyen Gürer, yerli esnafla işyeri açan yabancıların eşit koşullarda ticaret yapması gerektiğini, maliye ve oda kaydı olmadan açılan işyerleri ile  yerli esnafın zorda kaldığını ifade etti. 
 
5 MİLYONU AŞTI 
Ülkemizdeki sığınmacı sayısının 5 milyonu aştığına dikkat çeken Gürer, “Göç İdaresi’nin ülkemizdeki mülteci sayısı ve bunların faaliyetleriyle ilgili verilerinin de sağlıklı olmadığı biliniyor. Çünkü ilgili bir Bakanlığın bu konudaki verisi ile başka bir Bakanlığın verisi örtüşmüyor. Resmi kurumların verilerinin örtüşmemesi sıkıntıya neden oluyor. Bunların bir devlet politikası olarak yalnızca kâğıt üzerinde kalmadan ele alınması gerekiyor” dedi. 
YABANCILARIN TERCİHİ İSTANBUL, ANKARA, ANTALYA…
Sığınmacıların illerdeki ikamet izni sayısına bakıldığında İstanbul 450 bin, Ankara 91 bin ve Antalya’nın ise 85 bin ile ilk üç il durumunda olduğunu kaydeden Gürer, 2020 yılında ikamet izniyle ülkemizde bulunan yabancılar arasında Irak, Suriye, Türk Cumhuriyetleri, İran ve Afganistan uyrukluların ön sıralarda yer aldığını belirtti. Niğde gibi geliri sınırlı illerde dahi yabancı esnaf  sayısında önemli bir artış yaşandığını ifade etti.
Gürer, 2018 yılında 115 bin olan uluslararası koruma başvuru sayısının 2019 yılında 56 bin olarak gerçekleştiğini, Türkiye’nin AB ülkeleri içinde en çok başvuru alan beşinci ülke durumunda olduğunu ifade etti.
DÜZENSİZ GÖÇMEN SAYISINDAKİ ARTIŞ 
Ülkemizde yakalanan düzensiz göçmen sayısının 2010 yılında 33 bin iken, 2019 yılında 455 bine ulaştığını anlatan Gürer, “2020 yılının Eylül ayına kadar 88 bin yakalanan düzensiz göçmen olmuştur. Afganistan, Pakistan ve Suriyeliler yoğunluktadır. Göç alma, göç verme ve transit ülke konumunda olan ülkemizde göç yönetimi etkinliğinin arttırılması önem taşımaktadır” dedi. 
SIĞINMACILARIN EĞİTİMİ 
Okul çağındaki 1 milyon 200 bin Suriyeli çocuktan 750 bininin eğitim aldığını vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Bu kapsamda Avrupa Birliği projesi PICTES ile 5 bin öğretmen görev yapmakta ve bu öğretmenlerin de Milli Eğitim Bakanlığında kadrolu öğretmen olma talebi bulunmaktadır. 2014-2020 arası Milli Eğitim Bakanlığı bir milyon yüz bin Suriyeliye eğitim kursu verilmiştir” diye konuştu.
AVRUPA’YA GİTMEK İSTEYEN SIĞINMACILAR GERİ DÖNDÜ 
27 Şubat 2020’de Türkiye’den Avrupa’ya geçmek isteyen sığınmacıların engellenmeyeceği yönündeki resmi açıklamaları da hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Binlerce göçmen ve mülteci Pazarkule sınır kapısında beklemeye başlamış, pandemi nedeniyle 18 Mart günü bu sınır kapısı kapatılmış, günlerce bu alanda bekleyenler uzaklaştırılmıştır. Plansız bir şekilde yönetilmeye çalışılan bu süreç, sonuçta geri dönüşle son bulmuştur. Bu kişilerin göçmen barınma yerlerine geri dönüşleri sağlanmış, o arada İstanbul’da sayıca artış nedeniyle Anadolu illeri dağıtımda uygulamaya konmuş ancak devamı belirsiz kalmıştır” hatırlatmasında bulundu.