Gürer: "Sera gazına dikkat!"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iklim değişikliğine neden olan sera gazından kaynaklanan olumsuzluklara dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iklim değişikliğine neden olan sera gazından kaynaklanan olumsuzluklara dikkat çekmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi. 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye’nin karbon haritasının çıkarıldığını açıkladı. Bakan Pakdemirli, buğday ve mısır ekili alanlar ile hayvancılık işletmelerinde atmosfere salınan sera gazlarının ölçüm ve izlenmesi için başlattıkları çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Bakan Pakdemirli, İklim değişikliği ve tarımsal kuraklıkla mücadele kapsamında kuraklığa dayanıklı 22 adet Ekmeklik Buğday, 9 adet Makarnalık Buğday, 13 adet Arpa çeşidi geliştirildiğini de açıkladı.
 
GÜRER, İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, iklim değişikliklerine neden olan sera gazlarının atmosfere salınımından kaynaklanan olumsuzlukları, Tarım ve Orman Bakanlığı’na yönelttiği yazılı soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 
İKLİM DEĞİŞİKLĞİ İLE MÜCADELE HANGİ AŞAMADI?
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “İklim değişikliğine neden olan sera gazı emisyonlarının azaltılması ve iklim değişikliği ile mücadele kapsamında yapılan çalışmalar nelerdir?
2015 yılından itibaren sera gazı salınımı oranlarının yıllara göre dağılımı nedir?
Sera gazı salınımını en aza indirmek ve önlemek için yapılan çalışmalarda beklenen fayda sağlanmış mıdır?” şeklindeki sorularına yanıt verilmesini istedi. 
 
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çevre amaçlı tarım arazi korunması ve modern sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının kurulması gibi faaliyetler ile sera gazı emisyonlarının azaltılmasına çalışıldığını belirtti.
 
SERA GAZIYLA MÜCADELE  
Bakan Pakdemirli değişikliğine uyum ve sera gazı emisyonlarını azaltıcı faaliyetler arasında Yağmur Hasadı, Tasarruflu Su Kullanımı, Azaltılmış Toprak İşleme, Anıza Doğrudan Ekim Yöntemleri, Rüzgâr Perdesi, Arazi Toplulaştırma, Tarım Sigortaları, Organik Tarım ve Biyoenerji Kaynaklarının Kullanımı gibi projelerin yer aldığını belirtti.  Önerge sahibi Ömer Fethi Gürer,  Bakanların sorulara sonuç değil devam eden çalışmalarla yanıt verdiğini, 20 yıldır iktidar olan AKP döneminde  bu anlamda önemli büyük bir projenin tamamlanmadığını, toplulaştırma gibi önemli bir çalışmanın dahi bitirilemediğini söyledi. Gürer, yıllardır süregelen bu mücadelelerin geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Projelerin adı var ancak zamanında, sorunu engelleyecek  büyük projelerin bitmediği ve devam ettiği görülüyor. Bu bağlamda İklim değişikliğinin giderek arttığı süreç dikkate alınarak projelerin uygulanmasında daha faal olunmalıdır” dedi.