Gürer: "Tarım arazisi dağıtıma rağmen neden azaldı?"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 1984 yılında çıkarılan Tarım Reformu ile dağıtılan arazilerin rakamsal verileri gösterdiğini belirtti ve son 20 yılda 3.5 milyon hektar tarım alanının tarım dışı kaldığını hatırlattı.

 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise 1984 yılında çıkarılan Tarım Reformu ile dağıtılan arazilerin rakamsal  verileri gösterdiğini belirtti ve son 20 yılda 3.5 milyon hektar tarım alanının tarım dışı kaldığını hatırlattı. 
1984 yılından bu yana dağıtıldığı belirtilen arazi miktarı ile tarım dışı kalan alan miktarı arasındaki çelişkiye dikkat çeken CHP Milletvekili Gürer, “Bakanlığın açıkladığı sayısal veriler dağıtılan arazilerdeki durumu ifade etmiyor. Hâlihazırda bu arazilerin ne kadarı tarım amaçlı kullanılıyor? Bu dağıtıma karşın neden tarım arazileri azalıyor? ” dedi. 
GÜRER DAĞITILAN HAZİNE ARAZİLERİNE MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, hazine arazilerinin üretime hazırlanması ve arazi dağıtım projelerinden yararlanan vatandaşların istatistiki bilgilerinin kamuoyuna açıklanması için Tarım ve Orman Bakanlığı’na yazılı soru önergesi verdi. 
HAZİNE ARAZİLERİNİN DAĞIMITIMINDA HANGİ KRİTERLER ARANIYOR?
Gürer, Bakan Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde, “Yeni hazine arazilerinin üretime hazırlanması için tarıma açılması aşamasında hedef kitle nasıl belirlenmektedir, kaç kişi yararlanmıştır? Hazineye ait tarım arazileri, topraksız ve/veya az topraklı çiftçilere işletme kredisi desteği ile mi verilmektedir, bu kapsamda kaç çiftçi bu uygulamadan yararlanmıştır? Son yıllarda çiftçilerimiz kendine ait 3.5 milyon hektar araziyi ekmekten vazgeçmişken, tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için örneğin nadas alanlarının daraltılması konusunda ne gibi projeler geliştirilmektedir?” şeklindeki sorularına yanıt istedi. 
DAĞITIMDA PUANLAMA SİSTEMİ 
Önergeyi yanıtlayan Bakan Pakdemirli, yeni hazine arazilerinin üretime açılmasıyla ilgili hedef kitlenin Bakanlıklarında belirlenen değerlendirme kriterleri doğrultusunda, çiftçilik yapacağını beyan eden ve çiftçi kayıt sistemi kaydı şartı aranmaksızın başvuru yapan tüm adayların, değerlendirilmesi ve sonucunda puanlaması fazla olan adayların başvuru yapılan arazi için kullanım hakkı elde etmesi ile belirlendiğini açıkladı. Pakdemirli, başvuruların 1 Haziran 2020 tarihinde son bulacağından henüz yararlanıcı sayısının belli olmadığını belirtti. 
TARIM REFORMUYLA DAĞITILAN ARAZİLER
Bakan Pakdemirli, 1984 yılında çıkarılan 3083 sayılı "Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu" ve Uygulama Yönetmeliği uyarınca 

Gürer: “Tarım arazisi dağıtıma rağmen neden azaldı?”