Hastane binası S.O.S veriyor!

Eski adı Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi olan ve yeni ismi ile Seyhan Devlet Hastanesi'nin TOKİ tarafından yeni yapılan ve açılışı dahi yapılmayan hastane binası, Adana koşullarına göre yapılmaması nedeniyle adeta S.O.S veriyor.

Hasta ve hasta yakınları tarafından BİMER ve CİMER’e gönderilen şikâyetler ile ileride açılışı yapılması halinde sıkıntılar yumağı haline dönüşecek olan Seyhan Devlet Hastanesi’nin yeni binasının Adana iklim koşullarına ve fiziki şartlarına uygun yapılmaması nedeniyle daha açılışı yapılmadan kullanılır iken ortaya çıkan aksaklıklar ile Sağlık Bakanlığı’nın başını ağrıtacağa benziyor.
AKSAKLIKLAR DİZBOYU
Poliklinik hizmetlerinin verilmeye başlanıldığı yeni binanın Adana dışındaki bir ilden kopyalanarak planlanan binasının hastalar tarafından kullanılmaya başlanıldığında sorunlar yaşayacağını bilen idarenin de bu aksaklıkları günü birlik olarak yetkili mercilere ilettikleri öğrenildi. Hastane odalarının dizaynı, yerlere döşenen ve kaygan zemin olarak insanların mağdur olmasını sağlayan zemin düzenlemesi, yangın ve giriş merdivenlerinin düzensiz yapımı, asansörlerin kullanım şekli, yemekhanenin hastanenin zemine yapılmış olması gibi birden çok aksaklıklar yüzünden idare ile hastalar karşı karşıya gelmeye başladılar.
YÜKLENİCİ ‘PROJE BÖYLE’ DİYOR
Seyhan Devlet Hastanesi idaresinin kullanıma sunduğu sedye ve hasta taşıma koltuklarının çevre düzenlemesinde kullanılan malzemeler deneniyle kırılmaya başlanıldığı ve son bir hafta içinde Sağlık İl Müdürünün de hastaneye gelerek bu aksaklıkları not ettikleri ve ileride doğacak teknik aksaklıkların önüne geçilmesi adına gerekli yazışmaların yapılmaya başlanıldığı öğrenildi. Bu arada hastanenin önümüzdeki günlerde yüklenici firma tarafından yapımı bitirilerek teslim edilme aşamasına gelmesine karşın ilgili yükleniciye aksayan yanların düzeltilmesini istediklerinde ‘Projenin dışına çıkamam. Bu proje neyi emrediyor ise onu yaparım’ diyerek eksiklikleri giderme yoluna gitmedikleri öğrenildi.
4 LİRALIK YEMEK ANCAK BU KADAR OLUR
Öte yandan halen Adanalılara hizmet veren Seyhan Devlet Hastanesi’nde aksaklıklar bununla kalmıyor. Hastaneye yemekçilik hizmeti veren şirketin 4 liradan ihaleyi aldığı ve 4 liraya alınan ihale ile hastalara verilen yemeklerin yenmez, kaliteden yoksun ve pişirim teknikleri açısından yetersiz olduğu ve her gün hasta haklarını yüzlerce şikayetin geldiği öğrenildi. Yemek ihalesini kazanan firmanın 60 kişi ile 3 bin kişilik yemek çıkarmak adına ihaleyi kazandığı ancak son hastanelerin yapılanmasından sonra 5 bin kişiye yemek çıkarmak zorunda kaldığı, ihalenin şartnamesi gereğince de hastanenin içerisinde yemek yapması gereken firmanın yeterli fiziki koşulların oluşmaması nedeniyle yemeği dışarıda ATİKOP’ta kiraladığı bir yerde yemeği hazırlayarak hastalara sunduğu öğrenildi.
Bu arada hastanede yeterli sayıda yemek hizmetini sunacak personelin olmaması nedeniyle yemeklerin hastalara zamanında gelmediğine dikkat çeken hasta ve hasta yakınları, konuyu idareyle paylaştıklarında ilgili yemekçilik firmasının eleman sayısını artırmak gibi bir gayret içinde olmadıklarının kendilerine söylendiğini ifade ediyorlar. Yemek firmasının yeni yapılan hastanenin zemin katına ayrılan bölümde yemek yapabilmesi içinde AKSAGAZ ile yaşanan olumsuzluktan dolayı buraya taşınamadığı, çıkan yemeklerin de yenilmeyecek düzeyde olmasından dolayı yetkili kişilerin acilen konuya el atmalarının elzem olduğunu söylüyorlar.
HAMAM BÖCEKLERİ CİRİT ATIYOR
Aynı hastanenin yataklı hasta tedavisinin yapıldığı servislerinde artan hava sıcaklığı nedeniyle hamam böceklerinin dolaşmaya başlaması da hastaların ve hasta yakınlarının şikâyetlerine neden oluyor. Servislerde kalan hastalar, idareye konuyu ilettiklerinde çözüm bulunmadığına işaret edip ‘hastanenin içerisinde hamam böcekleri ile yaşıyoruz’ sözleriyle ibretlik durumu ortaya koyuyorlar. Yaptığımız araştırmalarda, günlük 7 bin kişiye hizmet veren hastanenin ilaçla işini aylık olarak 300 liraya bir firmaya ihale edildiğini, normalde bir evin 30 liraya ilaçlandığı bir ortamda yüzlerce odası olan bir hastanenin aylık 300 lira bedelle ilaçlanmasının yapılmasının ‘ilaç yerine ancak su kullanılması ile mümkün olacağı!’ şeklinde yorumlarla karşılaştık. Hastanedeki ilaçlamada kullanılan ilaç bedelinin aylık 300 liranın üstünde olacağına işaret eden yetkililer ‘ucuz etin yemeği!’ diyerek konuyu özetlediler.
BAKANLIK MÜFETTİŞ GÖNDERSİN
Bütün bu olumsuzları Seyhan Devlet Hastanesi’nin idaresinin bildiği ve zamanında yetkili birimlere her aşamada ilettiği öğrendiğimiz bilgiler arasında yerini aldı. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın yeni hastane binasını tam anlamıyla hizmete geçirmeden bütün bu olumsuzları düzeltme yönünde bir çalışma başlatması ve acilen bir müfettiş gönderilerek hastanedeki teknik aksaklıkların düzeltilmesinin açılış yapılmadan ve yüklenici firmadan kesin kabulü yapılmadan önlemlerin alınması istenildi.