Hesabı yanlış yapmışlar!

Adana Hafif Raylı Sistem Projesi'nin Akıncılar'dan başlayarak Yeni Stadyuma kadar uzanacak olan 2.etabının yatırım programına alınmaması konusunda ortaya konulan 'Belediyenin dış borç miktarı, bütçesinin yüzde 1,5'den fazla olamayacağı, Adana Büyükşehir Belediyesi'nin ise yüzde 1.9'u bulan borcunun bulunduğu' açıklamasına yanıt veren Başkan Zeydan Karalar, 'Bizim dış borcumuz 1.35'dir. Hesaplamayı yanlış yapmışlar' dedi.

Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’nin Akıncılar’dan başlayarak Yeni Stadyuma kadar uzanacak olan 2.etabının yatırım programına alınmaması konusunda ortaya konulan ‘Belediyenin dış borç miktarı, bütçesinin yüzde 1,5’den fazla olamayacağı, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ise yüzde 1.9’u bulan borcunun bulunduğu’ açıklamasına yanıt veren Başkan Zeydan Karalar, “Bizim dış borcumuz 1.35’dir. Hesaplamayı yanlış yapmışlar” dedi.
ADANA METROSUZ OLMAZ
Belediye meclis toplantı salonunda bir basın toplantısı düzenleyen Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ‘Hafif Raylı Sistem Projesi’nin 2.etabının onaylanmasını bekliyorduk. Adana metrosuz olamaz. Mali disiplin içinde frene basıp borçlarımızı da ödeyen bir belediyeyiz. Bizim dış borç miktarımız bütçemizin yüzde 1.9’u değildir. Yanlış hesap yapmışlar. Toplam 4.5 milyar lira borcu olan bir belediyeyi devir aldık. Bugün yapılandırmalar dahil borcumuz 4.4 milyar liraya vardı. Sürekli borç ödüyoruz’ dedi.
SİHİRBAZ DEĞİLİM
Kendisinin sihirbaz olmadığını ve borçlanma sınırını aşmayan bir belediyenin mali disiplin içinde ancak bu kadar seviyelere geldiğini söyleyen Başkan Zeydan Karalar, kredi değerlendirme kuruluşlarını belediyenin kredi notunu belirlemesi için çalışma yaptırdıklarını kaydetti. Kredi notlarının BB olduğunu söyleyen Başkan Karalar, 2029 yılına kadar Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’nin dış borçlarını da ödeyerek bitireceklerini ifade etti. Başkan Karalar, Hafif Raylı Sisten Projesi’nin 164 milyon dolar dış borcunun kaldığının bilgisini verdi.
ADANA’YA TRAMVAY YAPACAĞIZ
Adana Hafif Raylı Sistem Projesi’nin onay almamasına yönelik gönderilen resmi yazıya verecekleri ayrıntılı bilgilerden sonra projenin yatırımlara dahil edilmesi noktasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onay vereceğine inandığını belirten Zeydan Karalar, bu arada Medline Hastanesi’nden başlayarak Şehir Hastanesi’nde son bulacak tramvay projesini de hayata geçirmek istediklerini kaydetti. Karalar, tramvayı kendi öz kaynaklarını zorlamaları halinde çözme imkanlarının da olabileceğini vurguladı.
BORÇ YÜKÜMÜZ YÜZDE 50 ARTIYOR
Soruları yanıtlayan Başkan Karalar, son asgari ücret ve zamlarla belediyenin borç yükünün yüzde 50 oranında artacağını, ASKİ marifeti ile Türkiye’nin en ucuz suyunu içen Adana’nın su fiyatlarına zam yapmaması halinde artan maliyet tablosunu da vurgulayarak meclisten zam kararının çıkmamasının da siyasi bir karar olduğunun altını kalın çizgilerle çizdi. Bu arada Başkan Karalar, Şubat ayında 44 milyon lira paranın geleceği belediyenin sadece personel ve diğer girdilerle 56 milyon lira masrafının olduğunu ve her ay açık verecek bir bütçe ile bir yandan da mali disiplin sağlayarak bu yükün altından kalkmaya çalıştıklarını kaydetti.

 

Metro Akıncılar