İhracat rakamları üzdü!

Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9, geçen yılın aynı dönemine göre (11 aylık) yüzde 4,2 geriledi.

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç’ın geçen yıl basına vermiş olduğu beyanatta 2019 yılı ihracat hedeflerinin 2,5 milyar dolar olduğunu belirtmesinin ardından 1 yıl geçti. Gelinen noktada hedef tutmadı ve geçen yılın aynı ayına göre yüzde 9, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4.2 oranında bir düşüş gözlendi. Adana Sanayi Odası’nın bu konuda ne düşündüklerini ve ihracatın gerilemesinin nedenlerini ortaya koyan bir açıklama yapmaları kamuoyu tarafından bekleniliyor.
TEPE TAKLAK OLDULAR!
Sanayi Odası Başkanı Kıvanç, 2018 yılında ihracat rakamlarını değerlendirir iken 2017 rakamlarına göre 2018’de Adana’nın ihracatının yüzde 11.41 oranında arttığını ve 2 milyar 13 milyon liraya varan rakamlara dayandıklarını söylemişti. Elbette bu artış Adanalı sanayicileri ve Adana ekonomisinde yer alanları mutlu etti. Kıvanç, 2019 yılı hedeflerini açıklar iken de 2.5 milyar doları yakalamak istediklerini belirterek hedef ortaya koymuştu.
2020 YILI HEDEFİ NEDİR?
Türkiye sıralamasında ihracat rakamlarına göre 13 sıraya gerileyen Adana, 2018 yılına göre resmen gerileme noktasına girdi. Ne hedef tuttu ne de yüzdeler. Adana Sanayi Odası verilerine göre yüzde 4.2 oranında bir gerileme söz konusu olunca bu yılki düşüşün gerekçelerini ortaya koyacak ve alınacak tedbirlerin neler olduğu, 2020 yılı için ortaya konulan hedefin de nasıl gerçekleşmesini beklediklerine dair bir açıklama ile Adanalı sanayicilerin rahatlaması gerektiği gerçeği ortaya çıktı.