İthal çöplük kapasitesini düşürmüşler!

'Avrupa'nın çöplüğünün Adana' olduğu gerçeğini iyi ki haberleştirerek kamuoyunu bilgilendirdik. Çevre müdürlüğü harekete geçti. Peki, gazetemiz gündeme getirmeseydi ne olacaktı?

4 gündür şehrimizin Avrupa’nın çöplüğü haline geldiğini belgeleriyle ortaya koyarak kamuoyuna bilgilendiriyoruz ve yetkililere de çağrıda bulunuyoruz. Adana’da 100’ün üzerinde firmanın atık ithalatı yaptığını ve bunların denetiminin iyi yapılmaması nedeniyle şehrin çöplük haline getirildiğini belgeleriyle ortaya koyduk. Dün en son ‘Çevre Müdürlüğü niçin suskun?’ sorusunu sorduk ki Adana Valiliği kanalıyla Çevre Müdürlüğü açıklama gönderdi.
 
123 KATI ATIK İTHAL EDEN FİRMA VAR
Gönderilen açıklama acı gerçekleri ortaya koyar gibiydi. Gazetemizin yazdığı haberleri doğruluyorlardı. Atık ithalatı yapan Adana’da 123 işletmenin bulunduğuna işaret etmişlerdi açıklamalarında. Çevre Müdürlüğü ‘gerekli iş ve işlemler yapılmaktadır’ ifadesiyle başlayan cümleler kurarak 123 işletmenin denetiminin yapıldığını, geri dönüşüm faaliyeti gerçekleştiren işletmelerin yurt dışı kotaları, kapasitelerinin yüzde 50’sine düşürüldüğüne dikkat çektiler. İşletmelere ceza kesildiğini, vatandaştan gelen şikâyetlerin de dikkate alınarak aralıksız çalıştıklarını söylediler.
 
AÇIKLAMALAR EKSİK VE YETERSİZ GELDİ!
Açıklama eksik ve kamuoyunu bilgilendirme adına yetersizdi. Örneğin çöp depolama alanı olarak neresinin seçildiği, gümrükte bu atıkların nasıl denetiminin yapıldığı, alınan numunelerin TUBİTAK’a gönderilip gönderilmediği, elek üstü malzemelerin gönderildiği AÇS’deki işlemlerin nasıl ifa edildiğini, yerli atıklarda da bu tür uygulamanın yapılıp yapılmadığının bilgilerinden yoksun açıklamada ‘biz görevimizi yapıyoruz’ ifadelerinin kullanılması dikkatlerden kaçmadı. Adana’ya ve kentliye karşı sorumluluğunu her daim hisseden Çukurova Barış Gazetesi olarak böylesine önemli bir konuda çevreyi koruma adına bir nebze de olsa katkımız olmuş ise kendimizi mutlu hissedeceğiz.