Kadınların ekonomik gücü arttırılmalı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta güçlenmesine yönelik yapılan çalışmaların açıklanması istemiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kadınların ekonomik ve sosyal hayatta güçlenmesine yönelik yapılan çalışmaların açıklanması istemiyle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
 
Gürer, her alanda olduğu gibi iş dünyası ve istihdam alanında da geri planda tutulan kadınların, en azından ekonomik ve sosyal hayatta gücendirilmesine yönelik çalışmaların olup olmadığının açıklanması için Aile ve Politikalar Bakanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Gürer, önergesinde şu sorularına yanıt istedi: 
“Kadınların ekonomik ve sosyal hayatta güçlenmelerine yönelik araştırmalar yapılması, projeler yürütülmesi ve eğitimler verilmesi için yapılan sayısı kaçtır? Bu çalışmalar nelerdir?
Son iki yıl içinde, kadınların ekonomik faaliyetlerinin geliştirilmesi için kadın girişimcilere iş geliştirme süreçlerinde danışmanlık ve rehberlik hizmeti verilmesinden yararlanan kişi sayısı kaçtır? Bu alandaki desteklerde kadınlara öncelik verilmesi sağlanmış mıdır?
Kadınların internet sitesi, portal, aplikasyon gibi dijital ortamlardaki ekonomik faaliyetlerinin geliştirilmesini hedefleyen mekanizmalar oluşturulması ve kadın girişimcilerin e-ticarette güçlenmelerini sağlamaya yönelik eğitim programları ve seminerlerin verildiği iller hangileridir ve erişilen kadın sayısı kaçtır?
Kadınlar tarafından kurulan kooperatiflere yönelik; eğitim, girişimcilik ve danışmanlık gibi alanlarda sunulan desteklerin yaygınlaştırılması ve gerekli hukuki düzenlemelerin yapılmasıiçin kadınların kooperatif kurmalarını kolaylaştırılacak önlemler alınması sağlanmış mıdır?
Kadının ekonomik yaşama etkin katılımının artırılmasıkonusunda, illerin farklı işgücü ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, eğitim, staj, işbaşı eğitimi gibi uygulamalar devam edilmekte midir?”
CİNSİYET EŞİTLİĞİ PROJESİ 
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Bakan Derya Yanık, kadınların işgücü piyasasına girebilmesi, iş hayatındaki konumlarının güçlendirilmesi, istihdamlarına destek verilmesi 2020-2023 döneminde Cinsiyet Eşitliği Odağında Geleceğin İnsana Yakışır İşleri Yaklaşımının Desteklenmesi Projesinin yürütülmekte olduğunu belirtti.
TYP’DE KADINLARA ÖNCELİK 
Başta Toplum Yararına Programlar (TYP) olmak üzere bazı istihdam ve istihdama yönelik eğitim programlarında kadınlara öncelik verildiğini ifade eden Bakan Derya Yanık, “2018 yılında hayata geçirilen “İlave İstihdam Teşviki” ile normalde 12 ay süreyle sağlanan destek, kadın istihdam eden işverenlere 18 ay süreyle prim ve vergi desteği olarak uygulanmakta; kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahiplerine ilave katkılar sağlayan istihdam teşviki kapsamında ise 18 yaş ve üzeri kadınları istihdam eden işverenlere 54 aya kadar prim teşviki sağlanmaktadır” dedi. 
 
Bakan Derya Yanık, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında yaşlılık aylığıbağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan, başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanlara, prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenerek bu sürelerin yaş hadlerinden indirildiğini de sözlerine ekledi.
GÜRER: “KADINLARIN İSTİHMADA AKTİF KATILIMI SAĞLANMALI” 
Önerge sahibi CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı önlemek, kadınların toplumsal hayatın tüm alanlarında hak, fırsat ve imkânlardan eşit biçimde yararlanmalarını sağlamak, kadınların ekonomik, sosyal, kültürel hayata ve karar alma mekanizmalarının her düzeyine aktif katılımı özellikle yerelden başlayarak teşvik etmek gerektiğini belirtti. Gürer, TYP çalışanlarının sürekli işçi kadrosunda olmadığı gibi proje elemanı olarak tanımlandığını , kadınlar düşük ücretlerle çalıştırıldığını oysa sürekli kadrolu ve hak ettiği ücretle istihdam sağlanması gerektiğini  de söyledi.  

 

Kadın ekonomik