Kanun var bilen yok!

Enerji Kimlik Belgesi olmayan binaların alım satımı, kiraya verilme mümkün olmayacak

1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak Enerji Kimlik Belgesi Uygulamasına ait kanun var ancak vatandaş nasıl belge alacağını dahi bilmiyor. Gazete olarak Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in ‘Tüm binaların enerji verimliliğini artıracak uygulamaya başlıyoruz’ açıklamasından sonra ‘bu belge nasıl alınıyor?’ sorusuna yanıt aradık.
KOŞULLARIN NE OLDUĞUNU BİLEN ÇIKMADI
A, B, C, D, E, F, G kategorisi olarak 7 ayrı kategoride binalara verilecek olan bu belgeyi Adana’da tanzim eden kuruluş arar iken konu hakkında hiçbir birimin bilgi sahibi olmadığını tespit ettik. Uzun uğraşlar sonrasında bakanlığın Türkiye genelinde Kocaeli firması olan SEHATEK isimli firmanın yetkili 45 firmadan birisi olduğunu öğrendik. Uzun uğraşlar sonrasında firma yetkililerine ulaşıp Adana’da bu belgeyi almanın koşullarının ne olduğunu sorduk. Aldığımız yanıtlar ilginçti.
MİMARİ PROJEYİ BİZE GÖNDERİN!
Adana’da firmanın sabit bir mekânın olmadığını ve arazide yetkili olan arkadaşlarının bulunduğunu belirten firma yetkilisinin verdiği bilgiye göre daire başına 30 lira olarak belirlenen ücret karşılığında mimari projenin temin edilip Kocaeli’ne ödemeli gönderilmesini istediler. Talep formunun doldurulup bakanlığa gönderilmesinin ardından belgenin e-devlet aracılığıyla tıpkı imar barışında olduğu gibi yurttaşa verildiğini izah ettiler.
HALKI BİLGELENDİRİN, TEKEL OLUŞTURMAYIN
Türkiye genelinde uygulamaya konulan ve sadece 45 firmaya ihale edilerek verilen bu belge tanzimi olayı çok sağlıklı görünmüyor. Halkın ise maalesef bu konuda bilgisi yok. Yılbaşından sonra daire başına alınacak olan bu ücretin 50 lira olması bekleniliyor. En verimli daireni A sınıfı, en verimsiz dairenin ise G sınıfı olarak sınıflandırılıp Enerji Kimlik Belgesi verilmesine ait uygulama konusunda Enerji Bakanlığı’nın, illerde valiliklerin ve belediyelerin, mahalle bazında ise muhtarlıkların bilgilendirilmesinin ihtiyaç haline geldiği gerçeği ile karşılaştık. Bu nedenle bu belgenin verilmesinin sadece kırtasiye ve vatandaşın cebinden çıkacak olan ücret olarak değerlendirilmesinin de gündeme geldiği şu günlerde tepkilerin giderek arttığını dikkate alan Enerji Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulunalım. ‘Konuyu halka lütfen izah edin, bilgi sahibi yapın. Hatta ihaleyi bir tek firmaya vermekle de tekel oluşturmayın.’