Karakaya'dan tarımda ÖTV-KDV uyarısı

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, çiftçiye verilen desteğin ÖTV ve KDV ile geri alındığını söyledi.

TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda konuşan Mevlüt Karakaya, tarımın siyaset üstü bir alan olarak görülmesi gerektiğini, bu alanda ortaya çıkan sorunun veya başarının bütün ülkeyi doğrudan etkilediğini vurguladı. Tarıma verilen desteklerin önemine değinen Karakaya, seçim dönemlerinde çiftçilere pek çok vaatler verilmesine rağmen bu sözlerin tutulmadığını hatırlattı.
VERGİ İLE ÜRETİME KÖSTEK OLUYORUZ
Karakaya “Bugün tarımsal üretimde kullanılan girdilerin maliyetlerinin en önemli kısmını vergiler oluşturuyor; işte, mazottan alınan ÖTV, KDV. Hep konuşuyoruz, tüm siyasi partiler seçimden önce bunları sıfırlayacağını, kaldıracağını, indireceğini söylüyor ama yine devam ediyor. Sadece bizim burada çiftçiye vermiş olduğumuz desteklerin toplamına baktığımızda, neredeyse mazottan aldığımız ÖTV ve KDV’yle bunu geri alıyoruz. Mazot üzerinden veya diğer girdiler üzerinden önce vergi alarak üretime köstek oluyoruz. Ama geriye dönüp bir destek vermeyi de ‘İşte destek olduk’ diyoruz. Bu anlayışın bir bütün olarak değişmesi gerekiyor” diye konuştu.
GİRDİ BAZINDA DESTEK ÖNEMLİ
Dünya Ticaret Örgütü’nün girdi maliyetleri üzerinden çok, çıktı fiyatları üzerindeki desteklere sınırlaması olduğunu, bu kısıtlamayı da Tarım Bakanlığı’nın gerekçe olarak kullandığını vurgulayan Karakaya, “Belli sınırlamalar var ama siz girdi üzerinden vergi koyarak maliyetleri artırıyorsunuz. Siz bu girdi maliyetlerini ÖTV-KDV boyutuyla düşürdüğünüzde kimsenin size söyleyecek bir şeyi yok. Girdi maliyetlerini yükselten de biziz, geriye dönüp destekle indirmeye çalışanlar da biziz. Geriye dönüp desteklerle indirmeye çalışırken de Dünya Ticaret Örgütünün radarına yakalanmayı bir sınırlama olarak görmemek lazım.” dedi.
ÜRETİCİYİ TEDİRGİN EDEN SÖYLEMLER
Hasat dönemini girilirken Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı merkezli “TMO buğday alamayacak. Ofis para ödeyemeyecek. Ofis alım yapmayacak.”  gibi söylemlerin üreticiye zarar vereceği uyarısında da bulunan MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya “Söylenecek şey şudur. ‘Üreticinin elindeki buğdayın tamamı alınacaktır, orada ya da burada kimsenin elinde buğdayı kalmayacak. Kimse almıyorsa getirin Ofis’e bedelini peşin ödeyeceğiz.’ deyin, yapacaksanız bu açıklamayı yapın” şeklinde konuştu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya çiftçi ÖTV KDV