KARALAR: KÖTÜLÜK MÜ YAPIYORUM?

Gazetemiz Yazı İşleri Müdürü Kurtuluş Kılıç'a özel röportaj veren Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mehmet Ay'a yanıt verdi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Mayıs ayı meclis oturumunda gündeme getirdiği 1 milyar 500 milyon liralık borçlanma yetkisinin komisyonlara gönderilip bekletilmesine yönelik açıklamalarda bulundu. Başkan Karalar, ekonomiyi bilen bir insan olarak Adana’ya otobüs almak istediğini belirtip ‘Kötü mü yapıyorum?’ sorusu ile görüşlerini dile getirdi.

İZİN VERMEZSELER ADANA’YA KÖTÜLÜK YAPARLAR

Başkan Karalar, meclis üyelerinin sağduyusuna inandığını kaydedip ‘Önümüzdeki günlerde doların artacağı muhakkak. O zaman otobüs fiyatları da artacak. Adanalı arıza yapan, eski otobüslerden memnun değil. 81 otobüsü, 100 iş makinesini, 60 kamyonu kendi gücümle aldım. Böyle batak bir belediye alıp da bunları yapmak da hiç kolay değildi. Onu da söyleyeyim. Dolayısıyla ben bunu ön görüp borçlanma ile de olsa daha modern, daha kaliteli otobüs alayım istiyorum. Kötü mü yapıyorum. Yarın 5 milyon dolara alacağım otobüsü şimdi 3 milyona alsam kötü mü olur. Buna izin vermeyen adam Adana’ya kötülük etmiş olur’ dedi.

Ç. BARIŞ- Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Yazı İşleri Müdürümüz Kurtuluş Kılınç’ın gündeme dair sorularını yanıtladı. Başkan Karalar, borçlanma yetkisini vermek istemeyen Cumhur İttifakı’na çağrıda bulunup ‘Vermezseler Adana’ya kötülük yaparlar’ ifadesini kullandı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Millet İttifakı Seçim Koordinasyon Merkezi’nde buluştuk. Kendisini Adana’da en çok eleştiren basın mensuplarından birisi olarak hem aklıma takılanları hem de gündemdeki konularla ilgili fikirlerini öğrenmeye çalıştım. Elbette en önemli meselemiz seçimlerdi ama gündemde olan muhtarlar ve sözleşmeli işçilerden oy istemesi ile hediye çeki dağıtımı konularını da sordum.

Bu röportajda okuyacaklarınız sorularımın bir kısmını içeriyor. Gündemde olduğu için biraz da gazetecilik refleksi ve hafta sonunun araya girmesi nedeniyle şimdi bunları sizlerle paylaşıyorum ama asıl dikkat çekecek hususun Zeydan Karalar’ın muhafazakâr camiaya yönelik mesajları olduğunu düşünüyorum. Önemli gördüğüm bu açıklamaların arada kaynamasını istemediğim için röportajın o kısmını inşallah önümüzdeki hafta içinde yayınlayacağım.  

Açıkçası röportaj boyunca ben istediğim soruları rahatça ifade ettim Karalar da her zamanki dobralığıyla cevap verdi. 

 

SEÇİM SONUÇLARINI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

İki taraf için de Türkiye’den ön görülen tahmin edilen bir sonuç olmadı. Sayın Cumhurbaşkanımız ilk turda bitiremedi. 42 olan oyu 37’ye düştü. Kemal Bey, partisinin oyları artmasına rağmen kendisi daha önce aldığı oylardan daha fazla oy almasına rağmen seçilemedi. Muhalefet açısından aslında başarı söz konusu ama dörtlü girildiği için ilk turda bitmedi.

Bizim beklentimiz şu; Bu saldırı, iftira, yalan politikasının doğru olmadığını iyi bir şekilde anlatırsak ikinci turda seçimi kazanacağımızı düşünüyorum.

 

BURADA BAŞARISIZ OLDUĞUNUZU MU SÖYLÜYORSUNUZ?

Hayır! İkna edemediğimiz kesimlerin olduğu kesin ama yine söylüyorum burada bir başarı ya da başarısızlık söz konusu değil. İki türlü durum söz konusu. Biz kazamadığımız için başarısız sayılabiliriz ama oylarımızı artırdığımız için başarılı sayılırız. Tayyip Bey birinci olduğu için başarılı sayılabilir ama oyları düştüğü, birinci turda kazanamadığı için başarılı sayılmayabilir.

 

ADANA’YA DÖNDÜĞÜMÜZDE ÇIKAN SONUÇLARI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Biz 5 hatta 6 vekil çıkartmayı hedefliyorduk. Adana’da Kemal Bey yüzde 51 aldı. 2018’e döndüğünüzde muhalefetin oyu 55. Bu seçimlerde ise 57 oldu. CHP’nin de oyları 24’ten 29’a çıktı. Buna başarısız denilmez.

 

AMA KIRSAL BÖLGELERDE ÖZELLİKLE GEÇTİĞİMİZ DÖNEMDE SADECE CHP’NİN İYİ PARTİ İLE ALDIĞI OYLARDAN DAHA AZ OY ALDI CHP VE 6 PARTİNİN TOPLAMI.

Bütün Türkiye’de Belediye Başkanlarının oyu ile partilerin oyu arasında ciddi bir fark var. Bunun ikisini teraziye koyamazsınız. İkisi ayrı şey. Genel olarak biz her yerde oylarımızı artırmışız.

 

ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN BAZI BÖLGELERDE MARKET ÇEKİ DAĞITTIĞINA DAİR GÖRÜNTÜLER ÇIKTI ORTAYA VE AK PARTİ İL BAŞKANI MEHMET AY DA BUNA BİR TEPKİ GÖSTERDİ. VAR MI GERÇEKTEN BÖYLE BİR ÇALIŞMANIZ?

Bir korkuları mı var onların. Korkuyorlar demek ki. İktidar neler neler dağıtıyor. Bu söylenecek laf mı? Mağdur insanlara 100 bin paket dağıttık biz Ramazan ayında.

 

O GÖRÜNTÜLER RAMAZAN AYINA MI AİT? YENİ DEĞİL Mİ?

Hayır! Yeni görüntüler. Eski değil. Biz mağdur insanlara, gerçekten ihtiyacı olan insanlara devlet nasıl yardım ediyorsa biz de öyle yardım ediyoruz. Bunlar aslında siyaset falan da bilmiyorlar. Diyorlar ya; CHP yardımı kesecek. Böylece yardım ettiğimizi kendileri de teyit etmiş oluyor.

 

MUHTARLARLA İLGİLİ DE BİR İDDİA VAR. "OY ORANINIZI ARTIRIRSANIZ İŞARET ETTİĞİNİZ İNSANLARI İŞE ALACAĞIM" DEDİĞİNİZ İDDİA EDİLİYOR. BÖYLE BİR CÜMLE KURDUNUZ MU?

Onu söyleyen (Aladağ Belediye Başkanı Mustafa Akgedik’i kast ediyor) bence aklı eksik bir belediye başkanı. Yazabilirsiniz, problem yok. 60 tane adamı niye işe almış? Kim almış? Seçim döneminde 60 kişiyi işe alan adam işe almamış birisini neden suçlar. Hangi gerekçeyle suçlar? Bir korkuları, tereddütleri, benden bir çekinceleri mi var? Benim her yaptığım eylemi böyle eleştiri konusu yapıyorlarsa demek ki bizim sahada önemli bir etkimizin olduğunu düşünüyorlar ve her fırsatta eleştiriyorlar. Ben onlar gibi değilim.

 

SÖZLEŞMESİ OLMAYAN BELEDİYE İŞÇİLERİNİN DE SEÇİMDEN ÖNCE SÖZLEŞMELERİNİN BİLEREK YAPILMADIĞI VE "AİLENİZLE BİRLİKTE KEMAL KILIÇDAROĞLU’NA OY VERİN" DEDİĞİNİZ DE İDDİA EDİLİYOR. DOĞRU MU?

Doğrudur.

 

PEKİ, BU ONLAR ÜZERİNDE BİR BASKI OLUŞTURMAZ MI? BU BİR MOBİNG OLARAK DEĞERLENDİRİLMEZ Mİ?

Onlar kendilerine baksın. Memurların eşlerini tehdit ederek iş yapıyorlar. Bizim tehdit ile falan işimiz olmaz. Biz kendimizi anlatırız takdir onlarındır.

 

SÖZLEŞMELER İMZALANACAK MI BU PERSONELLER İLE İLGİLİ?

Nihayetinde elbette imzalanacak. Ben bunu politik malzeme olarak kullanmak istesem seçimden önce sözleşmelerini yapar ve dünya kadar da zam verirdim. Yaptım mı öyle bir şey? Onlar kendilerine baksınlar.

 

MECLİS’İN MAYIS AYI GÖRÜŞMELERİNDE BORÇLANMA İLE İLGİLİ KONU KOMİSYONA HAVALE EDİLMİŞTİ. CUMHUR İTTİFAKIMENSUBU MECLİS ÜYELERİNİN BORÇLANMA İLE İLGİLİ TALEBİNİZE OLUMLU ANLAMDA CEVAP VERMEYECEĞİ SÖYLENİYOR. BUNA NE DERSİNİZ?

Ben ekonomiyi bilen, biraz da öngörülü bir adamım. Bu borç ile ben otobüs alacağım. Önümüzdeki günlerde doların artacağı muhakkak. O zaman otobüs fiyatları da artacak. Adanalı arıza yapan, eski otobüslerden memnun değil. 81 otobüsü, 100 iş makinesini, 60 kamyonu kendi gücümle aldım. Böyle batak bir belediye alıp da bunları yapmak da hiç kolay değildi. Onu da söyleyeyim. Dolayısıyla ben bunu ön görüp borçlanma ile de olsa daha modern, daha kaliteli otobüs alayım istiyorum. Kötü mü yapıyorum. Yarın 5 milyon dolara alacağım otobüsü şimdi 3 milyona alsam kötü mü olur. Buna izin vermeyen adam Adana’ya kötülük etmiş olur.

 

SİZ BELEDİYE BAŞKANI OLDUKTAN SONRA BUGÜNE KADARKİ EN ÖNEMLİ PROJEM DEDİĞİNİZ ADANA’YA BIRAKACAĞIM EN BÜYÜK ESERİM DİYECEĞİNİZ ESERİNİZ VAR MI?

Alt geçit önemli bir proje değil mi? Otogarın yenilenmesi büyük bir proje değil mi?

 

YENİLENDİ Mİ OTOGAR?

Projesi bitti.

 

BAZI PANKARTLAR ASTINIZ ADANA’YA VE MİLLET İTTİFAKI İKTİDARA GELİRSE OTOGAR YENİLENİR YAZDINIZ. BUNU BÜYÜKŞEHİR YAPAMAZ MI? OTOGARIN YENİLENMESİ İÇİM GENEL İDAREDE BİR DEĞİŞİME GEREK VAR MI?

Gayet tabi var. Niye yok? 5 senedir metro onaylanmıyor. Ben boğazımı yırtıyorum 5 senedir Adana’nın geliri düşük diye. Kim sahip çıktı? Yazık değil mi Adana’ya. Mersin’in gelirine bakın. İki şehir arasında 170 milyon lira fark var. Yazık değil mi Adana’ya? Yazık değil mi? Bana neden destek olmuyor insanlar? Ben kendim için mi istiyorum bu desteği? Adana için istiyorum. Mesela; Tramvay projesi onaylandı. Bu büyük bir proje. Metro onaylansa ona da başlayacağız bu da büyük proje. Onaylamazlarsa ben ne yapayım. Adana’nın gelirlerini böyle düşük çıkarlarsa ben ne yapayım.

 

PEKİ, CUMHURBAŞKANI DEĞİŞMEZSE OTOGAR YENİLENMEYECEK Mİ?

Otogar yenilenir ama metro yapamayız.

 

HAVAALANI NASIL OLACAK?

O iktidara bağlı işte. Ver yetkiyi al havaalanını…

 

Sayın Zeydan Karalar ile röportajımızın ilk kısmı böyleydi. İkinci kısmında verdiği önemli mesajları da hafta içinde sizlerle paylaşacağım.

kurtuluş kılınç zeydan karalar özel röportaj röportaj seçim 2023