''Kentleşmeyi Kuzey Adana sanıyoruz''

Adana'nın sorunlarına parmak basan Mimarlar Odası Başkanı Tüzün'den açıklamalar geldi.

Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, mimarlık mesleği, kentsel dönüşüm ve mimarlık öğrencilerinin durumu hakkında açıklamalarda bulundu.
Mimarlar Odası Adana şubesinin, Adana’da bulunan mimarlar tarafından oluşturulduğunu söyleyen Ozan Tüzün, oda olarak mimarlık mesleğinin gelişebilmesi için çalıştıklarını, üyelerinin bilgi ve birikimlerinin artırılması için eğitim verdiklerini ve iyi bir yapılı yaşam çevresine kavuşmak adına raporlar hazırlayarak günlük hayatta bu sıkıntıları çözmek adına gayret sarf ettiklerini söyledi.
 
‘‘Kentlerimiz savrulmuş durumda’’
 
Sağlamlığın, kullanışlılığın ve estetiğin, mimarlığın üç temel kavramı olduğunu söyleyen Başkan Ozan Tüzün, ‘‘Bir ev sağlam olmazsa yaşanılmaz, baktığımız zaman evin kullanışlı olması da lazım yani örnek veriyorum bir yatak odasında huzur içerisinde yatabilmelisiniz ve son olarak çevreye katkısı anlamında da estetik olmalıdır’’ ifadesini kullandı.
 
Adana Şubesi olarak bir kent raporu hazırladıklarını ifade eden Ozan Tüzün, bu raporu seçimlerden hemen sonra belediye başkanlarına tebrik ziyaretlerinde sunduklarını söyledi. Türkiye ciddi bir ekonomik krizden geçtiğini, kentlerin savrulmuş durumda olduğunu, yapılı çevreyle ilgili yapılacak hiçbir şeyin yapılmadığını ve seçim öncesi yapılan bütün sözlerin yerine getirilmediğini belediye başkanlarına ilettiklerini söyleyen Tüzün, ‘‘Bugüne kadar bütün söylemlerin hepsi havada kalmış olmasaydı kentler böyle olmazdı. Küçük bir kitapçık hazırladık bunun içerisinde bütün bunlar var ve nasıl iyi bir yapılı çevreyi elde etmede, mimarlık unsurlarının nasıl kullanılabileceği konusunda özellikle vurgular yapıyoruz. Kitapçığın içeriğinde imar planları, kentsel dönüşüm, ulaşım ve imar affı ile ilgili yapılmış olan önerilerimiz var’’ dedi.
 
‘‘Reşatbey’in yeniden kentsel dönüşüme ihtiyacı olabilir’’
 
Adana’da kentsel dönüşüm üzerine geçtiğimiz yıl ciddi planlar yapıldığını söyleyen Ozan Tüzün, ‘‘İlk önce kentsel dönüşümü iki başlıkta değerlendirmemiz lazım, birincisi parsel bazında kentsel dönüşümler, ikincisi de mahalle bazında kentsel dönüşüm alanları var. Parsel bazında baktığımızda kendimde örnek vereceğim biz tek katlı bir binada oturuyorduk o bina kat karşılığı gitti ve beş katlı binaya dönüştü daha sonra beş katlı bina yedi katlı bina haline getirildi daha sonra sınırsız bir hal aldı ve şimdi tekrar en başa döndü ama kentler elden gitti. Mesela Toros Caddesi’nde şöyle bir gezin dokuz tane ayrı dönemde yapılmış ayrı imar koşulları gösteren yapılaşmış binalar var. Böyle bir kent silueti olabilir mi? Yani hacmi farklı alana farklı, yüksekliği farklı, yani bu hükümetin özellikle bu konuda çok büyük hataları var. 2013’ten bu yana da artık belediyeler değil merkezler tarafından bu kurallar koyuluyor ve sayısız defa yönetmelikler değişti’’ ifadelerini kullandı. Tüzün, Adana’da şuan otopark sayılarının, nüfusun ve araç sayısının arttığını ama yeşil alanların, yolların ve kanalizasyon altyapılarının aynı olduğunu bu gidişle Reşat Bey’in yeniden kentsel dönüşüme ihtiyacının olacağını ya da artık Reşat Bey’de yaşayan insanların burayı terk edeceklerini söyledi.
 
‘‘Bir kentin bir merkezi olur’’
 
Yüksek yapının şekli, büyüklüğü ile ilgili bir sağlamlık endişesinin olmadığını, her zemine gerekli koşulları sağlamak şartı ile her binanın yapılabileceğini söyleyen Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzel, şehrimiz için şanssızlığın zamanında yeteri kadar arsa üretemediği için mevcut binaların üzerine yeni mimariler yaptıklarını söyledi. Adana olarak kentleşmeyi Kuzey Adana sanıldığını söyleyen Tüzel ‘‘Kuzey Adana planlarının nasıl yapıldığını herkes biliyor o planlar masa başında hiçbir bilimsel düşünceye dayanmadan çizilen projeler. Bir kentin bir merkezi olur, Kuzey Adana’da merkez kendiliğinden oluşuyor. Örnek vermek gerekirse muhtarlar sitesinin orada öğrencilere ait bir merkez oluşmuş, Kenan Evren’in beşinci durağı civarında kendiliğinden bir merkez oluşuyor bunun sebebi belli bir projenin bulunmaması’’ ifadesini kullandı.
 
‘‘Staj yaptıracak kurum ve ofis bulamıyoruz’’
Türkiye’de yaşanan inşaat sektöründe ki projesizliğin eğitimde devam ettiğini ifade eden Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Ozan Tüzün, Üniversite öğrencileri için her sene kurumlara, ofislere yazılar yazdıklarını fakat staj yapacak kurum ve ofis bulamadıklarını söyledi. Mimarlık öğrencisinin kurumlarda veya ofislerde staj yapamaması öğrencinin mimarlık konusunda kendilerini geliştiremediklerini dile getirdi.