KOBİ'leri teknoloji ile buluşturdular

TOBB'un buluşmalarından 'KOBİ'ler için dijital dönüşüm' Adana'da gerçekleşti

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin KOBİ’lere yönelik olarak başlattığı ‘Teknoloji buluşmaları’ndan olan ‘KOBİ’ler için Dijital Dönüşüm’ toplantısı dün Adana’da gerçekleştirildi.
E-Ticaret, E-İhraacat ve Dijital Dönüşüm konu başlıklarıyla düzenlenen toplantı öncesinde vodafone business tarafından KOBİ’lere yönelik geliştirilen teknolojik alt yapı hizmetlerinden örneklerin sunulduğu TIR’ın açılışı yapıldı ve gezildi.
Otelde gerçekleşen etkinlikte konuşan Adana Borsa Başkanı Şahin Bilgiç, KOBİ’lerin ayakta durabilmesi adına TOBB’un sürekli kendisini yenileyerek proje ürettiğini ve Dünyayla rekabet edebilmesi adına hızla gelişen teknolojiyi KOBİ’ler ile buluşturduğunu söyledi. Adana’da yapılan hizmetleri de anlatan Şahin Bilgiç, konuşmasında özetle şunları söyledi.
“ Adana Ticaret Borsamızın üyelerinin büyük bir kısmı KOBİ’dir. Günümüz modern ticaret borsacılığı yönünden üyelerimiz için getirilen en büyük yenilikler lisanslı depoculuk sistemi ve elektronik alım-satım salonları diye düşünüyorum. Lisanslı depoculuk sisteminde; tarımsal ürünlerini lisanslı depolara döken mudilerin ürünlerinin analiz değerlerine göre Elektronik Ürün Senetleri (ELÜS) oluşuyor ve mudiler, oluşan bu senetleri ticaret borsamızın da ortakları arasında yer aldığı ve aynı zamanda acentesi olduğu Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB) üzerinden elektronik ortamda tüm Türkiye’ye genelinde satabiliyor. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) sahibi üreticiler açısında da lisanslı depoculukta devletin vermiş olduğu depo ücreti, nakliye ve analiz ücreti gibi ek destekler mevcut. Adana Ticaret Borsamızca kurulan lisanslı depolarımız da 50 bin tonluk kapasiteye sahip ve iki yıldır depolarımıza mısır ve buğday alımı gerçekleştirdik.
ELÜS Piyasasında lisanslı depolarda bulunan tarımlar ürünlerine dayalı olarak çıkarılan ELÜS’ler işlem görmektedir. ELÜS’lerin alım-satım işlemleri, TÜRİB İşlem Platformu üzerinden yatırımcılar tarafından aracı olmaksızın doğrudan emir girme yoluyla gerçekleştirilmektedir. Emirler, yatırımcılar tarafından TÜRİB internet sitesinden (www.turib.com.tr) erişilebilen “TÜRİB İşlem Platformu”na kullanıcı adı ve şifre ile giriş yapılarak iletilir. Gerçekleşen işlemler aynı gün valörlü olarak takasa konu edilir. Lisanslı depoculuk ile beraber üreticiler üretmiş oldukları mahsulleri elektronik ortamda değerinde satabilme fırsatını yakalarken; alıcılar da kalitesine göre sınıflandırılmış ürüne cep telefonlarından ya da bilgisayarlarından erişim imkanı yakalamaktadır. Alıcı ve satıcıyı elektronik ortamda buluşturan bu sistem, tarımsal ürünlerin ticaretinin de şeffaf bir ortamda gerçekleşmesini sağlamaktadır.
Adana Ticaret Borsası olarak Yeni Borsa Kompleksimizde yer alan Elektronik Alım-Satım Salonumuzda da dijital ortamda tarımsal ürünlerin spot satışlarını gerçekleştiriyoruz. Yetkili Sınıflandırıcı özelliğe sahip laboratuvarlarımızda analizleri yapılan tarımsal ürünlere, analiz değerlerine göre bilgisayar ortamında teklif veren alıcılar, açık arttırma usulüne göre ihtiyaç duydukları ürünlere erişim imkanı yakaladılar. Üreticiler de ürünlerini daha yüksek fiyatlardan satabiliyorlar. Elektronik Alım-Satım Salonu diğer bazı borsalarda da mevcut ancak Adana Ticaret Borsası olarak diğer borsalardan farklı olarak ürün portföyümüze lif pamuk, çiğit, soya fasulyesi gibi ürünleri de ekledik. Böylece Türkiye’de ilk kez lif pamuk, çiğit ve soya fasulyesi spot satışları Elektronik Alım-Satım Salonu’nda dijital ortamda gerçekleşmiş oldu.”
Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, değişime ayak uydurmanın gerekliliğinin altını çizip ‘Son 50 yılın devasa firmaları birer ikişer sahneden çekilirken yerlerini teknolojik odaklı, adı yakın tarihe kadar duyulmamış firmalara bırakmışlardır. Yaşanan değişim sürecine uyum gösterebilen firmalar varlığını sürdürmüş, değişime direnenler ise küçülmüş ya da yok olmuştur. Dünya ekonomisi ve rekabet artık çok daha hızlı değişiyor ve bu hıza ayak uydurmanın en kolay ve uygun maliyetli dijitalleşmek. Günümüzde KOBİ'lerin yerel rekabetten küresel pazara uzanan yolculuğu dijital dönüşümle başlıyor.
Türkiye’de yaklaşık 3 buçuk milyon işletme faaliyet gösteriyor. Bunların yüzde 99’unu KOBİ’ler oluşturuyor. Türkiye ekonomisinin bel kemiğini KOBİ'ler dijital çağdaki gelişmeleri izliyor ama uyum sağlama konusunda geri kalıyor. Dijital dönüşümden beslenen Endüstri 4.0, gelişmekte olan güçlü bir pazara sahip Türkiye’deki sanayi kuruluşları için önemli bir fırsat yaratmaktadır. Makinelerin birbirleriyle iletişim kurduğu, verimliliğin maksimize edildiği bu dijital devrime sessiz ve kayıtsız kalamayız. Bu yeni dönemi Ülke olarak en olumlu şekilde değerlendirmek durumundayız.” Dedi.
Toplantı gün boyunca çeşitli bilgilendirme ve uygulamalar ile devam etti.