Kömürden kurtul geleceğini kurtar buluşması

Adana Kent Konseyi Çevre Çalışma Grubu, 15 Mayıs 2016 günü tüm dünya ile aynı anda "Komürden Kurtul Geleceğini Kurtar" buluşması düzenledi. İskenderun Sarıseki'de düzenlenen buluşmaya çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi ve çevreci katıldı.

Çukurova Bölge STK'ları adına İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara ve Türk Toraks Derneği Adana Şubesi'nden Prof. Dr. Ali Kocabaş'ın ortaklaşa yaptığı basın açıklamasında; yaşam alanlarındaki kirliliğin geri dönülemez noktalara geldiği belirtildi.
 
Açıklamada şu ifadeler dikkat çekti:
 
"2013 yılında dünya sağlık örgütü dış ortam havasında bulunan partikül madde kirliliğinin akciğer kanseri yaptığını resmi olarak açıklamıştır. Kurşun ve kadmiyum gibi ağır metallerinde kanserojen etkisi bilinmektedir.
 
Sarıseki/Payas bölgesinde yapılan ölçümler toprakta ağır metal kirliliğini göstermektedir. Partikül madde kirliliği ise gözle görülen boyutlarda belirgindir.Bu bölgede halkın yoğun şikayetçi olduğu kanser vakaları ve kronik akciğer rahatsızlıkları yukarıdaki nedenlere bağlı oluşmaktadır.
Partikül madde ölçümleri de körfez havasının yasal değerlerin üzerinde kirlendiğini ortaya koymaktadır
 
İşte bu nedenle bugün Çukurova halkı olarak İskenderun Körfezi'nde Sarıseki'deyiz.
 
Türkiye Cumhuriyeti Anayasa’sının 56. maddesi der ki;
“Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir.”
 
Bizler bugün burada Anayasadan aldığımız hak ve görevle buradayız.Bu anayasal sorumlulukla yaşam hakkımızı korumaya ve çevrenin kirlenmesine karşı mücadele etmeye devam edeceğiz.
Şimdiye kadar yürüttüğümüz hukuki ve toplumsal mücadele ile körfezde termik santraller için verilmiş olan dört çevre etki değerlendirme raporunu iptal ettirdik. Bu bize Çevre Bakanlığı'nın üzerine düşen görevi yeterince yerine getirmediğini göstermektedir.
 
Bugün ilan ediyoruz ki yaşamlarımızı çalan bu kirli düzene itaat etmeyeceğiz. Gerçek ve kötülüğe karşı aktif ama şiddet unsuru içermeyen direniş felsefesinin öncüsü Gandi gibi olacağız.
 
Sarıseki’de, Arsuz’da, Erzin’de, Yumurtalık’ta, her yerde olacağız. Çevre kirliliği ile mücadele sadece o bölgede yaşayan insanlara bırakılacak bir yöntem değildir. Kirlilik özellikle hava yoluyla çok uzak mesafelere taşınabilmektedir. Tek gökyüzü altında aynı yeryüzünde yaşıyoruz ve başka dünya yok.
 
Yaşam alanlarımızdaki kirlilik geri dönülemez noktalara gelmiştir. Mücadele için yarın çok geçtir. Değişim için fosil yakıtlardan hemen bugün vazgeçmeliyiz

Adana Kent Konseyi kömür