Kurban Bayramı'nda sağlığınızdan olmayın

Diyetisyen Pelin Altunsoy, yarın başlayacak olan Kurban Bayramı'nda vatandaşlara et tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Pelin Altunsoy, yarın başlayacak olan Kurban Bayramı'nda vatandaşlara et tüketimi konusunda uyarılarda bulundu. Altunsoy'un uyarıları şöyle:
Kurban bayramımızın gelmesiyle birlikte et tüketimimiz özellikle Adana bölgesinde her sene olduğu gibi gene fazla tüketileceğe benziyor. Fakat obezite (şişmanlık), diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, hipertansiyon, gut hastalığı, kolesterol yüksekliği ve mide rahatsızlıkları yaşayan kişilerin özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü kırmızı et demir içermesinin yanı sıra kolesterol ve ürik asitte içermektedir. O yüzden etler pişirilirken ekstra yağ konulmamasına dikkat edilmelidir. Sakatat, iç yağ ve kuyruk yağ miktarları en aza indirgenmelidir. Kavurma, kızartmanın dışında haşlama, buğulama, ızgara veya fırındapişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Hatta etler sebzelerle birlikte pişirilmeli yanında yoğurt, cacık, ayranıyla birlikte ya da demir emilimimizi arttırabilmek için limonlu bol salata tüketerek C vitamini alabiliriz.Besin çeşitliliği sağlanacaktır ve tokta tutacaktır.
Mangal tüketimi de çok fazla yapıldığı için özellikle dikkat edilmesi gereken nokta mangal ve et arasında en az 15 cm lik bir aranın olmasıdır. Et üzerinde oluşan kömürleşme kanserojen madde içerdiği için o şekilde pişirilmemesi gerekmektedir.
Kurban etleri kesildikten sonra 24 saat bekletilip, tüketilmelidir. Bekletilmiş etin sindirimi daha rahat olacaktır. Aksi takdir de hem et sert olacaktır hem de hazımsızlık, şişkinlik gibi rahatsızlıklar yaşanacaktır. Gün içerisinde dengenin sağlanması açısından kahvaltıda et yerine peynir, domates, yeşillik, zeytin, tahıllı ekmek tüketilebilir.
Evden tok karnına çıkılmalıdır ki misafirliğe gidildiğinde ‘hayır’ denilebilsin. Çünkü bayramda et yanı sıra şerbetli, hamurlu tatlılar, çikolata, şekerlemeler ve meşrubatlarda çok fazla tüketilebiliyor. Bayram esnasında günde 1 kere ya sütlü tatlı ya dondurma ya da bitter çikolatanın dışına çıkılmamalıdır. Çay ve kahve tüketiminde de aşırıya kaçılmamalıdır. Günde 2-3 fincan kahve ve 5 çay bardağından fazla çay tüketilmemelidir. Tabi ki su içimimizde 2.5 litre kadar olmalı ve günlük egzersizlerimiz ihmal edilmemelidir.
Gülücüklerinizin eksik olmayacağı sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum.
 

Diyetisyen Pelin Altunsoy et bayram