Meme kanserine herkes yakalanabilir

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, bir fabrikanın kadın çalışanlarına verdiği seminerde, erkekler dahil her yaşta meme kanseri ihtimalinin bulunduğunu belirtti

1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında etkinlikler düzenleyen Medical Park Tarsus Hastanesi, bu kez Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Ankutsan A.Ş. tesislerinde seminer düzenledi. Seminerde, Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, tesiste çalışan kadınlara meme kanseriyle ilgili bilgi verdi. Sinevizyon eşliğinde sunumunu yapan Op. Dr. Karakan, herkesin meme kanserine yakalanabileceğini belirtti. Op. Dr. Karakan, “Henüz 20 yaşında, ailesinde hiç meme kanseri olmayan biri bile meme kanseri olabilir. Yüzde 1 bile olsa, erkekler de meme kanserine yakalanabilir” dedi.
 
KENDİNİZİ MUAYENE EDİN
Erken teşhis edilmesi halinde meme kanseri tedavisinde başarı oranının çok yüksek olduğunu kaydeden Op. Dr. Karakan, kendi kendine muayenenin önemine vurgu yaptı. Kadınların kendi kendilerini elle muayene ederek herhangi bir kitle fark ederlerse doktora gitmeleri gerektiğini belirten Op. Dr. İbrahim Halil Karakan, 40 yaş üstündeki kadınların düzenli olarak taramadan geçmesinin öneminin altını çizdi. Op. Dr. Karakan, meme kanserinde risk faktörlerini şöyle sıraladı: “40 yaş üstünde olmak, diğer memede meme kanseri hikayesi, ailede meme kanseri hikayesi, bening meme hastalıkları, 12 yaşından önce adet olmak, 55 yaşından sonra menopoza girmek, hiç doğum yapmamak veya ilk doğumunu 31 yaşından sonra yapmak, uzun süre doğum kontrol hapı kullanmak, over, uterus, kolon kanseri hikayesi, diyabet hastası olmak, alkol kullanmak.”
 
MEME KANSERİNDE BELİRTİLER
Op. Dr. Karakan seminerde meme kanserinin belirtileri hakkında ise şu bilgileri verdi:
Kitle: Meme kanserinin en erken belirtisi, çoğu kez tek, ağrısız ya da hafif ağrılı, kısmen sınırları belirlenen, gerginliği olmayan, hareketi sınırlı ve sert bir kitledir.
Ağrı: Genellikle hastalığın geç dönemlerinde ortaya çıkabilen ağrı, meme kanserinde sık görülen bir belirti değildir
Meme başı akıntısı: Daha çok bening meme hastalıklarında görülen meme başı akıntısına, meme kanserinde sık rastlanmaz. Ancak memede bir kitle palpe edilir ve bastırıldığında akıntı görülürse akıntının kanserle ilgili olabileceği düşünülmelidir.
Meme başı retraksiyonu: Zamanla tümör büyümeye ve etraf dokulara infiltre olmaya başladığında deride büzülmeler, meme başında içeri çekilme gözlenir.
Forgue belirtisi: Meme başının kitleye doğru çekilmesidir. Önden bakıldığında hastanın meme başı daha yüksekte görülür
Lenfödem: Tümör hücreleri, cooper ligamentlerindeki lenf damarlarında ilerleyerek derinin yüzeyel lenf damarlarına ulaşır. Bu damarları tıkaması sonucu deride sınırlı bir ödem meydana gelir. Derinin görünümü portakal kabuğu biçimindedir.
Deride eritem ve ülserasyon: Kanserin ileri dönemlerinde tümör hücrelerinin deriyi tamamen kaplamaları sonucu deride eritem ve ülserasyonlar meydana gelir.
Tillaux belirtisi: Tümör hücrelerinin göğüs duvarına kadar ilerlemesiyle memenin hareket yeteneğini kaybetmesine tillaux belirtisi denir.

İbrahim Halil Karakan meme kanser