MUTLULUK VEREN BESİNLER

Diyetisyen Pelin Altunsoy, bugüne kadar çikolatanın mutlulukla alakasının olduğunun bilindiğini, ancak yumurtadan, somon balığı ve ay çekirdeğine kadar birçok besinin kişinin ruh sağlığını düzelterek mutluluk verdiğini söyledi.

Diyetisyen Pelin Altunsoy,  bugüne kadar  çikolatanın mutlulukla alakasının olduğunun bilindiğini, ancak yumurtadan, somon balığı ve ayçekirdeğine kadar bazı besinlerin kişinin ruh sağlığını düzelterek mutluluk verdiğini söyledi.
Altunsoy, yaptığı açıklamada,  beyinde mutluluk hissi veren   seratonin, dopamin, oksitosin ve endorfindir adlı hormonlar bulunduğunu belirtti. Altunsoy, ‘’ Sağlıklı besinler ve doğru bir yaşam tarzıyla mutluluk hormonlarını arttırmak mümkündür. Hatta bazılarımız mutluluğu yemek yemekte arar. Aslında araştırmalar yemek ve mutluluk arasında bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilişki olduğunu söylüyor’’ dedi.
Seratonin; insanda mutluluk, canlılık ve zindelik hissi verdiğini anlatan Altunsoy, şöyle konuştu:
‘’ Bu nedenle mutluluk hormonu olarak bilinir. Triptofan aminoasiti, seratonin üretiminin yapı taşıdır. Seratonin ruhsal durum düzenlenmesi ve uyku için temel gereksinimdir. Dolayısıyla vücuda triptofan içeren besinler (tavuk, dana, kahverengi pirinç, yumurta, peynir, meyve, sebze) sağlamak, ruhsal sağlık açısından önemlidir. 
Düzenli egzersizin insan beynindeki seratonin fonksiyonunu arttırdığı ileri sürülmektedir. Güneş ışığından yararlanmak seratonin üretimini arttırmakta.  Vücudun 2. beyni olan bağırsağın sağlıklı olması da seratonin hormonunun üretimine katkı sağlıyor. Turşu, kefir, yoğurt gibi probiyotik içeren besinlerden yararlanmak gerekir.
C vitamini tüketerek dopamin seviyesi arttırılır. D vitamini eksikliği seratonin seviyesini düşürmektedir. B6 vitamin eksikliği de düşük seratonin seviyesiyle alakalıdır. (Muz, balık, yumurta, tavuk, süt, avokado, yulaf, bezelye, havuç, hububatlar, kuruyemiş) Kafein, alkol ve nikotin seratonin seviyesini azaltacağı için miktarlarının azaltılmasında yarar vardır.’’
‘’Çikolatanın mutluluk verdiğini duymayan kalmamıştır fakat sadece onunla da kalmıyor, karbonhidratlı gıdalar tüketmek, aşağıda bahsedeceğim bazı gıdaların tüketimiyle de mutluluk sağlamak aslında elimizde’’ diyen bu besinleri şöyle sıraladı:
Peki en iyi kaynaklar nelerdir?
Yumurta, Peynir, Somon balığı, Hindi, Tavuk, Kırmızı et, süt ve türevleri, soya, bakla,  Koyu Yeşil Yapraklı sebzeler (ıspanak, brokoli, kuşkonmaz, brüksel lahanası vb.), domates, ananas, muz, kivi, çilek, avokado, kakao, yulaf ezmesi, Kuru baklagiller (Mercimek, nohut, barbunya, bezelye), fındık, ceviz, ay çekirdeği, keten tohumu, chia tohumu ve ada çayı.