Nennioğlu döner sermayeyi eleştirdi

Sağlık Sen Adana Şube Başkanı ve Memur Sen Adana İl Sekreteri Bekir Nennioğlu 'Döner sermaye ek ödeme ve performans yönetmeliği miadını doldurmuştur' dedi.

Sağlık Sen Adana Şube Başkanı ve Memur Sen Adana İl Sekreteri Bekir Nennioğlu ‘Döner sermaye ek ödeme ve performans yönetmeliği miadını doldurmuştur’ dedi.
Konu hakkında yazılı bir açıklama yapan Nennioğlu özetle şunları söyledi.
“Dr. Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı ve Hastanesi’nde, Yüreğir Devlet Hastanesinde ve Kozan Devlet Devlet Hastanesinde   çalışan hekim dışı personel son aylarda sabit ek ödeme dışında hiç performansa dayalı  döner almamıştır. Sağlıkta dönüşümle birlikte sağlık sistemimizin önemli bir unsuru haline gelen performansa dayalı ek ödeme sistemi de artık fayda ve motivasyon sağlamak yerine çalışanlar üzerinde motivasyonsuzluk kaynağı haline gelmiştir. Nasıl her şeyin bir sonu varsa, Döner Sermaye ek ödeme sisteminde artık sona gelinmiş ,kullanma tarihi geçmiş, miadı dolmuştur.
İlimizdeki sağlık kuruluşlarında hekim dışı personelin büyük bir kısmı sabit üstü ek ödeme alamamaktadır, Sabit ek ödemeler gün geçtikçe döner sermaye havuzunun daha büyük kısmını kaplamaya başlamıştır. Bundan 5 yıl önce sabit ek ödemeler döner sermaye havuzunun %25’ini oluşturmaktayken bugün %90’ini oluşturmaktadır.  Çünkü sabit ek ödemeler 6 ayda bir memur maaş zammı oranında artmakta, dağıtılabilir döner sermaye ise SUT fiyatları artmadığından 12 yıldır artmamaktadır. Bu doğrultuda genel idari hizmetler, yardımcı hizmetler ve teknik hizmetler sınıfı personel hiç sabit üstü alamamakta, sağlık hizmetleri sınıfı çok az almakta veya alamamakta, (Dr. Ekrem Tok Adana Ruh Sağlığı ve Hastanesinde, Yüreğir Devlet Hastanesinde, Kozan Devlet Hastanesi’nde hiç alamamakta) hekimler ise giderek azalan bir döner sermaye almaktadırlar.              
Şöylemi ; 10 yıl önce bir uzman hekim döner sermaye ek ödemesi ile 20 Cumhuriyet altını alabilirken şimdi sadece 3 tane alabilmektedir. Çalışanların neredeyse tamamı bu dağılımın adaletsiz olduğunu düşünmektedir. Sonuç olarak birkaç yıl içerisinde hekimler dâhil tüm çalışanlar sadece sabit ek ödemeye mahkûm kalmaktadır.
Sendikamızın açtığı dava ile dağıtılabilir döner sermaye hesabında hazine hissesi yerine, %1 hesaplanması kazanımı elde edilmişse de Bakanlık dağıtılabilir tutar konusunda %46,5 yerine %39’u esas almaktadır. Dağıtılan tutarlar ne yazık ki %37’nin altına düşmüştür.
Sistemde uzun zamandır köklü değişiklikler yapılmadığından, yanlış uygulamalar ve yönelimler artmıştır. 
Döner Sermaye ile ilgili acilen alınması gereken önlemler:
- Dağıtılabilir Döner sermaye tutarları ve oranları artırılmalı, Döner Sermaye katsayıları acilen adil bir şekilde yeniden belirlenmelidir.
- Döner Sermaye bütçesinden maaş alanların genel bütçeye geçirilmesi sağlanmalıdır.
- Diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması gerekmektedir(Sadece Sağlık Bakanlığı çalışanları sabit ek ödemeyi döner sermayeden alıyor ve vergi matrahına dahil ediliyor).
- Nöbet, fazla mesai yolluk gibi giderlerin genel bütçeden ödenmesi sağlanmalıdır.
- Tasarruf etmek adına çalışanların nöbet ücretlerini ödememek için fazla mesailer izine dönüştürüp zaten eksik personel ile çalışan servislerde iş yükü daha da artmaktadır. Tasarruf çalışanların üzerinden yapılmamalıdır.
- Hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK Payı vergilerinin kaldırılması sağlanmalıdır.
- 12 Yıldır artmayan SUT fiyatlarının artırılması gerekmektedir.
- Hastanelerin borçları sağlık çalışanlarına yansıtılmamalıdır.”