Nennioğlu: Filyasyon hala anlamlı mı?

Sağlık Sen Adana Şube Başkanı Bekir Nennioğlu, kahraman sağlık çalışanlarının başında gelen filyasyon ekiplerinin ciddi işler yaptığına işaret edip bu dönemde yorulduklarını söyledi.

Nennioğlu, bu dönemden sonra filyasyon ekibine aşılama çalışmasında görev verilmesi gerektiğini belirtti.
Konu hakkında bir açıklama yapan Başkan Nennioğlu, özetle şunları söyledi. “Filyasyon, herhangi bir bulaşıcı hastalığın hangi nedenlerden kaynaklandığının tespit edilmesi işlemine verilen isim.  Bir başka ifadeyle kaynak arama çalışması. Pratikte ise vakaların izini sürme ve temaslıları tespit etme işlevi görüyor. 
Bu amaçla oluşturulan filyasyon ekiplerinin içinde; bulaşıcı hastalıklar şubesi çalışanları, doktorlar, diş hekimleri, toplum sağlığı merkezi çalışanları, çevre sağlığı teknisyeni, varsa halk sağlığı uzmanı, veteriner hekimi, laboratuvar çalışanı ve konuyla ilişkili diğer teknik uzmanlar yer aldı.
Artık gelinen noktada filyasyon işi miadını doldurmuş olup sağlık çalışanları fazlasıyla yorulmuştur. 
Maske, mesafe ve temizlik kuralına uymayan, Delta varyantına yakalandığı halde dolaşan insanlar var.
Bağışıklık temel çözümdür. Filyasyonda görev yapan çalışanlar aşılama ekiplerine alınarak, Aşılamayı hızlandırmamız gerekir. Şu anda yapılan tam  aşılama oranı düşüktür. Çift doz aşısını yaptıran sayısını 75 milyona taşımak gereklidir. Ancak bu rakama ulaşıldığında Türkiye rahatlar. Vakaların seyri iyileşir, hastaneye yatış oranları düşer, vaka sayısı bir nebze de olsa düşer. Bu sayede normal bir salgından farkı kalmayıp,  filyasyona gerek kalmayacaktır. 
Üstelik filyasyon yaptığımız halk da zaman geçtikçe duyarsızlaşmış olup, yapılan araştırmalar ve temaslı sorgulaması anlamsız hale gelmiştir. Hastalar ev halkını bile temaslı ekletmek istememektedir. Halkımızın da bu süreçte ciddi iş kaybı olmuş, ekonomik olarak her bir hane sarsılmıştır. 
Bazı illerde yapılan bir uygulama olan hastaların sahada kanları alınması gerçeklikle çok uyuşmamakla birlikte, yine covid ilaçlarının da ateş polikliniklerinde hekim tarafından başlanması daha uygundur. 
Sonuç olarak; Filyasyonda görev yapan sağlık çalışanlarının aşılamada görev verilmesi gerekiyor. Bu saatten sonra filyasyon zaman israfıdır."