Öğrenciye yemek yasağı

Sağlık Bakanlığı genelge ile Özel Sağlık Okullarının staj yapan öğrencilerine şok üstüne şok yaşattı

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelindeki hastanelere göndermiş olduğu genelge ile tüm hastanelerde görev yapan Özel Sağlık Okullarının staj yapan öğrencilerine yemeğin ücretsiz olarak verilmesine yasak koyması şok etkisi yarattı. Aynı Sağlık Bakanlığı, devlet okullarında okuyan sağlık meslek lisesinin staj yapan öğrencilerine yemeği ise ücretsiz olarak verilebileceğini açıklaması ‘öğrenciler arasında ayrım yapılması’ olarak değerlendirildi.
GENELGEYE BAK GENELGEYE!
Adana genelindeki hastanelerde bin 600 civarında Özel Sağlık Okullarında okuyan ve staj yapan öğrencilerin bulunduğu ve bu öğrencilere hastanelerde çıkan yemeklerin verilmediği öğrenildi. Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet Özen’in hastane yöneticileri ile toplantı yaptığı ve kesinlikle sağlık bakanlığının genelgesine uyulmasını isteyerek bu öğrencilerin paraları ile yemek yemelerinin sağlanması konusunda talimat verdiği öğrenildi.
ÇÖZÜM YOLU BULUNAMAZ MI?
Oysaki hastanelerde staj yapan öğrencilerin dışarıda yemek yemelerinin sağlanması demek, adı geçen öğrencilerin hastane dışına çıkarak, staj yaptıkları yerleri bırakarak yemek yemeleri anlamına geliyordu. Bu da prosedür anlamında yanlış bir uygulamaydı. Aynı Sağlık İl Müdürünün hastane yöneticileri ile bir araya geldiğinde çözüm yolu bulma yerine ‘Sağlık Bakanlığı talimatı uygulanacak. Ben başkaca bir yorum beklemiyorum’ demesi tepkilere neden oldu.
STAJ ÜCRETLERİNDEN KESİN
Konuya çözüm yolu nasıl bulunur? Sorusuna yanıt arayarak bakanlık talimatını önceki dönem Sağlık Müdürlüğü yetkililerine sorduk. Konunun uzmanları, Özel Sağlık Meslek Liselerinin öğrencilerine aylık 300 liraya yakın staj ücreti ödendiğini bu ücretten kesilmek koşulu ile yemek fişi verilerek öğrencilere normal fiyatın altındaki bir ücretle yemeğin verilmesi gerektiği konusunda fikir birliği ortaya çıktı. Şimdi gözler öğrenciler arasında devlet öğrencisi, özel okul öğrencisi ayrımı yapan bakanlığın bu ayrımcılığından sonra sorunun nasıl çözümleneceğine çevrildi.
TEPKİLER ÇIĞ GİBİ
Adana Valisi Sayın Mahmut Demirtaş başta olmak üzere staj yapan özel sağlık okulları öğrencilerinin yemekle terbiye edilmesi konusunda acilen çözüm yolunun bulunması adına konuya el atılmasını bekliyoruz. Geleceğin teminatı olan bu çocukların mesleğin başında ayrımcılık ile ayrıştırılmasının da doğru bir yöntem olmadığı konusunda veliler tepki göstermeye başladılar. Her hastanede sayıları 300 ile 400’ü bulan özel sağlık meslek lisesi öğrencilerinin hastanede çalışmalarından yararlanan bakanlığın üç kap yemeği çok görmesi de tepkilere neden oluyor.