Öğretmenlik Meslek Kanunu yasalaştı

Öğretmenlik Meslek Kanunu, TBMM'de kabul edildi. Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarıldı, ancak 2023 başında yürürlüğe girecek.

Öğretmenlik Meslek Kanunu, TBMM'de kabul edildi. Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarıldı, ancak 2023 başında yürürlüğe girecek.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifi, dün gece TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.  Öğretmenlik, "eğitim öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleği" olarak tanımlanan kanunla getirilen bazı düzenlemeler şöyle:
-Öğretmenler, görevlerini, Türk milli eğitiminin amaç ve temel ilkeleri, öğretmenlik mesleği etik ilkelerine uygun yapmakla yükümlü olacak.
-Öğretmenlerin çalışma şartları, eğitimde kalitenin yükseltilmesi için belirlenen amaçları gerçekleştirmek üzere düzenlenecek.
-Adaylık döneminden sonra "öğretmen", "uzman öğretmen" ve "başöğretmen" olmak üzere üç kariyer basamağı oluşturulacak.
-Öğretmen adaylarında genel kültür, alan eğitimi ve pedagojik formasyon/öğretmenlik meslek bilgisi yönünden aranacak nitelikler Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından belirlenecek.
-Mesleğe görecek adaylar, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumları ve denkliği kabul edilen yurt dışı yükseköğretim kurumlarını bitirenler arasından seçilecek.
-Aday öğretmenlerin mesleğe girişinde, ilgili diğer mevzuatın yanı sıra güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması mevzuatına uygun soruşturmasının yapılmış olması MEB ve ÖSYM tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma koşulu aranacak.
-Adaylık süresi en az bir, en çok iki yıl alacak. Aday öğretmenlerden adaylık süreci sonunda yapılacak değerlendirmede başarılı olanlar öğretmenliğe atanacak.
-Değerlendirmede başarısız olanların görevine son verilecek ve bunlar 3 yıl süreyle öğretmenlik mesleğine alınmayacak.

Mesleki kariyer basamakları 

-Uzman öğretmenlik: Aday öğretmenlik dönemi dahil meslekte en az 10 yıl hizmeti bulunanlardan, en az 180 saatlik Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı'nı ve mesleki gelişim alanlarında uzman öğretmenlik için öngörülen asgari çalışmaları tamamlamış, kademe ilerlemesi durdurma cezası bulunmayan öğretmenler, "uzman öğretmen" yazılı sınava başvurabilecekler. Bu sınavda 70 ve üzeri puan alanlar başarılı sayılacak ve "uzman öğretmen" sertifikası verilecek.
-Başöğretmen: Uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası olmayan, 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programı'nı tamamlamış "başöğretmen" unvanı almak için başvurabilecek. Yazılı sınavda 70 ve üzeri puan alanlara "başöğretmen" sertifikası verilecek.
-Yüksek lisansını tamamlayanlar ile uzman öğretmen unvanı için öngörülen doktora eğitimini bitirenler başöğretmenlik sınavından muaf tutulacak. 
Her bir unvan için bir derece
-Eğitim kurumu yöneticiliği ve sözleşmeli öğretmenlikte geçen süreler öğretmenlik süresi içinde sayılacak. 
-Öğretmenliğe atama tarihi, uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı sertifikasının düzenlenme tarihi ilgili haklardan yararlanma tarihinin başlangıcı sayılacak. 
-Uzman öğretmen veya başöğretmenlikte her unvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek.
-Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası almış olanlar, cezaları özlük dosyasından silindikten sonra uzman öğretmen veya başöğretmen unvanı için başvuruda bulunabilecek.
3600 ek gösterge 2023'te

-Kanun, ilgili mevzuatta yapılan değişiklike uzman öğretmen ve başöğretmen unvanına sahip olanların eğitim ve öğretim tazminatında bazı iyileştirmeler getiriyor. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı yüzde 20'den yüzde 60'a, başöğretmenlere ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40'tan yüzde 120'ye çıkarılıyor.
-Birinci dereceli kadroda görev yapan öğretmenlerin ek göstergeleri 3600'e çıkarılıyor.
-Ek gösterge, ikinci derecede bulunan öğretmenler için 3000, üçüncü derecede bulunanlar için 2200 olarak belirlenirken dördüncü derece için 1600, beşinci derece için 1300, altıncı derece için 1150, yedinci derece için 950, sekizinci derece için 850 olacak.
-Bu düzenlemeler 15 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek
-Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte uzman öğretmen ve başöğretmen unvanına sahip olanlar da yeni düzenlemelerden yararlanacak. 
-Sözleşmeli öğretmenler can güvenliği ve sağlık gerekçelerine bağlık olarak yer değiştirebilecek.
 

Öğretmenlik meslek