Pandemi, her üç kişiden birine kilo aldırdı

Covid-19 salgını sadece yaşam biçimimizi, sağlığımızı etkilemedi aynı zamanda yeme alışkanlıklarımızı da ciddi bir şekilde değiştirdi. İSÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümünce yapılan bir araştırmaya göre, pandemi yetişkin bireylerin kontrolsüz yeme ve duygusal yeme seviyelerinde artış meydana getirdi.

Covid-19 salgını sadece yaşam biçimimizi, sağlığımızı etkilemedi aynı zamanda yeme alışkanlıklarımızı da ciddi bir şekilde değiştirdi. İSÜ Beslenme ve Diyetetik Bölümünce yapılan bir araştırmaya göre, pandemi yetişkin bireylerin kontrolsüz yeme ve duygusal yeme seviyelerinde artış meydana getirdi.
Yapılan bir araştırmaya göre, pandeminin beraberinde getirdiği yeni yaşam tarzı, yetişkin bireylerin kontrolsüz yeme ve duygusal yeme seviyelerinde artış meydana getirdi. 
İstinye Üniversitesi (İSÜ) Beslenme ve Diyetetik Bölümü öğretim üyeleri,  Covid-19 pandemisinin beraberinde getirdiği yaşam şeklinin beslenme alışkanlıkları ve davranışlarını nasıl etkilediğini araştırdı.
Her 3 kişiden biri kilo aldı
Türkiye’deki 64 ilden toplam 1036 katılımcıyla yapılan araştırmaya göre, pandeminin beraberinde getirdiği yeni yaşam tarzı, yetişkin bireylerin ''kontrolsüz yeme ve duygusal yeme seviyelerinde artış'' meydana getirdi. Bu süreçte her üç kişiden birinin ''vücut ağırlığında artış'' meydana geldi.
Araştırmaya katılanların 5’te biri, ''yemek yerken kendilerini kontrol edemediğini'', her altı kişiden biri ise bu süreçte belirli türde besinleri, özellikle karbonhidrat içeriği yüksek besinler ve hamur işlerini  daha sık tükettiğini belirtti.
En sağlıklı beslenme modeli Akdeniz diyeti
Araştırmaya gerçekleştiren Prof. Dr. Funda Elmacıoğlu, Öğr. Gör. Elif Emiroğlu, Arş. Gör. Mutlu Tuçe Ülker, Dr. Berkin Özyılmaz Kırcali, pandemi döneminde nasıl beslenilmesi gerektiğine ilişkin, şu önerilerde bulundu:
"Akdeniz diyeti, karantinada izlenecek en sağlıklı beslenme modelini temsil ediyor. Akdeniz mutfağının temel bileşenleri arasında zeytinyağı, taze meyve ve sebzeler, protein açısından zengin baklagiller, balık ve tam tahıllar bulunuyor. Uyku bozukluklarını engellemek için akşam yemeğinde serotonin ve melatonin içeren yiyeceklerin tüketilmesi önemli. Yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, badem, muz, kiraz ve yulaf gibi tam tahıllar melatonin veya serotonin içerir. Süt ve süt ürünleri gibi proteinli besinler, uykuya geçişi kolaylaştıran bir amino asit olan triptofanın ana kaynaklarıdır. Vitamin ve mineral içeren meyve ve sebzelerin bağışıklık fonksiyonunu artırabildiği bildiriliyor. Dışarıda geçirilen zaman ve dolayısıyla güneşe maruz kalma süresi sınırlı olduğundan, diyetten daha fazla D vitamini alınması önerilir. D vitamini içeren yiyecekler arasında balık, karaciğer, yumurta sarısı ve D vitamini ile zenginleştirilmiş ürünler bulunur."