Pozantı'nın gurur günü

Adana'nın Pozantı ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 98'nci yıldönümü dün düzenlenen törenlerle kutlandı. Kutlamalara Kaymakam Taner Tengir ile Pozantı Belediye Başkanı Sami Baysal'ın Atatürk Büstü'ne çelenk koyması ile başlanıldı.

Adana’nın Pozantı ilçesinin düşman işgalinden kurtuluşunun 98’nci yıldönümü dün düzenlenen törenlerle kutlandı. Kutlamalara Kaymakam Taner Tengir ile Pozantı Belediye Başkanı Sami Baysal’ın Atatürk Büstü’ne çelenk koyması ile başlanıldı. Daha sonra devlet erkânı halkın ve törene katılanların bayramını kutladı. Törenlere Adana Milletvekilleri Zülfikar İnönü Tümer ile Elif Doğan Türkmen’de katıldılar.
 
Mehteran takımı eşliğinde şehitliğe kadar yürüyüş yapıldı. Tören alanında bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mahmut Sami Baysal, Pozantı'nın Kurtuluş Savaşı meşalesinin yakıldığı ilk yerlerden biri olduğunu söyledi. Baysal ‘25 Mayıs Pozantılıların alınların akı, başlarının dik duruşudur. Bitmiş ve tükenmiş sandıkları bir milletin külleri arasında kor gibi parlayarak düşmanı bozguna uğrattığı gündür 25 Mayıs’ dedi. İki gün devam eden kutlama programında Adana Büyükşehir Belediye Bandosu konser verdi, Pozantı Belediyesi Tiyatro Ekibi gösteri sundu. Okulların hazırladığı şiirler, halk oyunu ve dans gösterileri ile mehteran takımı da ilgiyle izlendi. 

KARBOGAZI ZAFERİ
Kurtuluş Savaşı sırasında Pozantı yakınlarındaki 44 kişilik Kuvayi Milliye birliğinin 673 Fransız askeri esir aldığı Karboğazı olayı, bölgede efsane olmuş bir mücadele örneği. Bu olayda, Binbaşı Mesnil komutasındaki yaklaşık bin kişilik askeri birlik, işgal altında tuttuğu Pozantı'dan 25 Mayıs 1920'de çekilerek Mersin'e gitmek üzere yola çıkar. Birliğe yol gösteren 'Kılavuz Hatice' adlı kadın, Fransız askerleri Karboğazı'na kadar getirir ve kaçarak bölgedeki Türk direnişçilere haber verir. 44 kişilik Kuvayi Milliye birliği, Karboğazı'nın Delmeli Mezarlık Boğazı mevkiinde sayıları bini geçen Fransız birliğini pusuya düşürür. Sürekli yer değiştirerek sayılarının çok olduğu izlenimi veren Türk direnişçiler, çatışmanın ardından 650 er ve 23 subay esir alır, iki top, 8 makineli tüfek, bin kadar silah, 13 kadana ve 90 katır ele geçirir. Kurtuluş Savaşı'nın lideri Mustafa Kemal Paşa, Pozantı'ya gönderdiği telgrafla bu zaferi kutlar.’