Sağlık-Sen: Hayal kırıklığına uğradık

Kamu personellerine tanınan hakların sağlık çalışanlarına tanınmamış olmasına 'hayal kırıklığına uğradık' diyerek yorum getiren Sağlık-Sen, eksiklikleri dile getiren bir kalem zinciri sıraladı. Hükümete çağrıda bulunan sendika, acil önlemleri sıralayarak bunun haricinde yapılacak çalışmanın sağlık mensuplarını tatmin etmeyeceğinin altını çizdi.

Kamu personellerine tanınan hakların sağlık çalışanlarına tanınmamış olmasına ‘hayal kırıklığına uğradık’ diyerek yorum getiren Sağlık-Sen, eksiklikleri dile getiren bir kalem zinciri sıraladı. Hükümete çağrıda bulunan sendika, acil önlemleri sıralayarak bunun haricinde yapılacak çalışmanın sağlık mensuplarını tatmin etmeyeceğinin altını çizdi.
Sendika Başkanı Bekir Nennioğlu’nun konu hakkındaki basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı.
“Günlerdir dünya ve ülkemizin bir numaralı gündemi olan bugüne kadar  görülmemiş bu salgın karşısında göstermiş olduğunuz çaba takdire şayandır. Aynı şekilde dün basın açıklamanızda söylediğiniz gibi halkımızın ve bütün kurumların bu tehdit karşısında kenetlenmiş olmaları da başka hiçbir ülkede görülmeyen kıymetli bir olaydır.
Sizin de üzerine basarak belirttiğiniz, devletiyle birlikte olaya sahip çıkıp destek olan sivil toplum örgütlerinden  bir tanesi olan Adana Sağlık-Sen'in şube başkanı olarak hadisenin en başından beri elimden geldiği kadar devletime yardımcı olmaya çalıştığım herkes tarafından bilinen bir durumdur. 
Çalışanlarımızı sahada ziyaret edip  motive etmeye çalışmak, İl müdürlüğüne önerilerde bulunmak bu hususta yaptığımız hareketlerden sadece bir kaçıdır. Ancak malumunuz, sendika başkanı olmam dolayısıyla, tarafım her zaman olduğu gibi  çalışanlarımızın tarafıdır.
 Bu nedenle  basın açıklamanızda her ne kadar ek ödemenin tavandan ödenmesi şubemizin önerisi olsa da son yaşanılan olaylar(alkış), hastalığın ciddiyeti, diğer kamu personellerine tanınan imtiyazların sağlık çalışanlarına tanınmamış olması beklentileri yukarıya taşımış, lakin açıklamalarınızda söz ettiğiniz yeni ek ödeme yönetmeliğinde yaşanan güdüklük gibi yine çalışanlarımızda hayal kırıklığına yol açmıştır.
 
Eksikleri sıralamak gerekirse bunların başlıcaları;          
1-Bu ödeme, olağanüstü durum karşısında ödenen bir ücret olduğu için bütün  yönetmeliklerden bağımsız bir ödemedir ve ödül niteliğindedir dolayısıyla aynı risk karşısında mücadele veren bir hekim yaklaşık 15 bin lira, bir üniversite mezunu hemşire 1500 lira, bir lise mezunu hemşire ise 500 lira ödül alacak iken; aynı yerde çalışan sürekli işçi ve taşeron firması çalışanı bu ödülden  faydalanamayarak vicdanlar bir kez daha yaralanıp ekip çalışma ruhu arasındaki fay hatları biraz daha açılacaktır.
2-Yine lisans mezunu şu an itibariyle bu riskden fazla etkilenmeyen masa başında gorev  bir hemşire 1500 lira ücret alırken, pandemi servisinde hastalık riskini tavandan yaşayan lise mezunu bir hemşire 500 lira alacak ve bu ödülün onu motive etmekten çok şevkini kıracak olması malumunuzdur.  
3-Yine ödülün belli bir süre (3 ay) verilecek olması ve 3 aydan sonra bu adaletsiz ek ödeme yönetmeliği ile yolumuza devam edecek olmamız da ilerisi için umutlarımızın yok olmasına sebep olmuştur.
 4- Hastanelerin diğer  personelleri (temizlik, güvenlik,bilgi işlem, yönlendirme vb.) hiç dahil edilmemesi, her ne kadar işkolu olarak  benim alanım olmasa da, bir emekçi ve sağlıkçı olarak adaletsiz gördüğüm icin vicdanımı yaralamıştır.
5-Ayrica 1. Basamak Sağlık Hizmetlerinde çalışan corona hastası ile ilk muhatap olan ve şuan test sonucları pozitif çıkan Aile Sağlığı Merkezinde görev yapan sağlık çalışanları unutulmuştur.
 
Dolayısıyla bakanlık artık bizleri samimi olarak mutlu ve motive etmek istiyorsa:
1. Bu olayda da görüldüğü üzere yıpranma payı sağlık mensuplarımızın bir  numaralı  hakkı olduğu için cumhurbaşkanımızın söz verdiği şekilde uygulanmak zorundadır.
 2. 3600 ek gösterge bütün personele  uygulanmalıdır.
3. Maaşlara seyyanen 1000 lira zam uygulanmalıdır.
4. Ek ödeme yönetmeliği yeniden revize edilerek bütün  sağlık mensuplarımızı kapsayacak şekilde ve adil olmalıdır.
5. Ek ödemede tavan oranlar yükseltilmeli, ek ödeme emekliliğe yansıtılmalıdır. 
6. Eşit işe eşit ücret verilmelidir..
7. Sağlıkta  dönüşümün kalbi olan ASM çalışanlarının  maaşları  ve özlük hakları yeniden düzenlenmelidir.
8. Bu süreçte verilecek ödülden diğer bütün sağlık çalışanlarımızın da faydalanması sağlanmalıdır (sürekli işçi, taşeron işçisi). “